Hyppää pääsisältöön

Mirel Wagnerin keikalla ollaan hiljaa

Espoolaisen Mirel Wagnerin ensimmäinen levy sai hurjasti kansainvälistä huomiota vuonna 2011. Kaikki alkoi yhdestä ylistävästä blogikirjoituksesta. Wagnerin synkkiä kitaraballadeja on verrattu Leonard Cohenin ja Nick Caven musiikkiin.

"Se on aika huumaavaa. Se on taianomainen hetki ja kaikki on sun hyppysissä. Sulla on valtaa", Wagner vastasi Stradan Sanna Stellanin kysymykseen miltä tuntuu, kun yleisö on aivan hiljaa ja kuuntelee vain häntä. Wagnerin musiikki nimittäin vaatii yleisöltä juuri keskittymistä.

Esiintyjän nimeä kantavan ensilevyn tunnetuimmaksi kappaleeksi nousi No Death, jonka Wagner esitti myös Aamu-tv:ssä vuonna 2011.

Aamu-tv:n haastattelussa Wagner kertoi tyylinsä muokkautuneen kokeilemalla ja soittamalla. Hän aloitti kitaransoiton 13-vuotiaana ja tuolloin hän myös aloitti omien laulujen tekemisen. Tuo vuosia kypsynyt tyyli on siis intiimi eikä Wagnerin mielessä ole suuret stadionit vaan yhteys yleisöön.

Mä mielessäni ajattelen, että mä kuiskuttelen sitä laulua jollekin ihmiselle

Hymyilevä ja iloinen Wagner sanoi laulujensa synkkyyden tulevan hänen sielustaan ja siitä, että "välillä on paha olla".

Aamu-tv:n haastattelussa selvisi myös, kuinka Wagnerin levytysura alkoi Rumba-lehden sivuilla julkaistustablogikirjoituksesta. Levy-yhtiö otti häneen suoraan yhteyttä kirjoituksen pohjalta.

Mirel Wagnerin synkkä ja romanttinen maailma

Vuonna 2014 Wagner esiintyi Helsingissä Flow Festivalin Balloon 360 -lavalla, jossa yleisö on joka puolella pyöreää lavaa.

Toimittaja Veli Kauppisen haastattelussa Wagner kertoo ihailevansa artisteja, jotka luovat tietynlaisen maailman, jonne kutsua ihmisiä kappaleidensa avulla. Hän toivoisi itse pystyvänsä samaan eli saamaan ihmiset mukaansa kalman maailmaansa. Tuota maailmaansa Wagner kuvaa makaaberiksi ja kauniiksi, mutta jossa on joku juju eikä pelkkää eksploitaatiota.

Balloon 360 -lavalla kuultiin muun muassa What Love Looks Like -laulu, joka julkaistiin osana naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustavaa Jaa salaisuus -kampanjaa.

What Love Looks Like löytyy Wagnerin vuonna 2014 julkaistulta When The Cellar Children See The Light of Day -levyltä, jolta löytyvät myös Flow'ssa kuullut The Devils Tongue ja Dreamt of a Wave(artikkelin alussa) -kappaleet

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto