Hyppää pääsisältöön

Mitä tapahtui Duolle? Kesäkumi-kaksikko katosi julkisuudesta yhden sinkun jälkeen – katso videohaastattelu

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Vuonna 2012 Kesäkumibiisinä soi Duon kappale Panisin.

Duo-niminen bändi oli yhden biisin tähdenlento, joka julkaisi kesähitin Panisin ja katosi sen jälkeen musiikkibisneksestä. Moni jäi ihmettelemään, mitä Kesäkumi-kaksikolle tapahtui.

Vaikka Duoa ei enää ole, Tiia Judén ja Jenni Puumalainen jatkavat yhä musiikin parissa – erillään toisistaan ja ilman yhtyeistä levytyssopimusta.

- Kun oli kaksi artistia ja molemmat halusivat eri juttuja, se meni sitten siihen, että molemmat tekevät omia juttuja, Judén sanoo.

Kun Duo oli vielä kasassa, Judén olisi tahtonut tehdä räväkkää rnb-poppia. Puumalainen taas kaipasi sanoituksiin lisää sisältöä. Bändillä oli useita biisejä, mutta yhtye ei julkaissut koskaan edes kakkossinkkuaan. Miten tähän päädyttiin?

Rippileiriltä YleXPopiin

Judén ja Puumalainen ovat asuneet samassa naapurustossa lapsuudesta asti, mutta kaksikko tutustui toisiinsa kunnolla vasta rippileirillä.

- Huomasin, että Tiiakin laulaa ja soittaa kitaraa. Alettiin lauleskelemaan yhdessä, Jenni Puumalainen kertoo.

Kaksikko soitti yhdessä kirkon bändissä ja rupesi myöhemmin tekemään akustista cover-keikkaa ilman muita. Settilistaan kuuluin muun muassa Nelly FurtadonTry, The Cranberriesin Zombie ja CCR:n Proud Mary, mutta Judén ja Puumalainen soittivat myös itse säveltämiään kappaleita.

Vuonna 2012:

Sauli Niinistö valittiin presidentiksi, TV-kanava FOX aloitti lähetykset Suomessa ja Helsingin Yliopiston kirjasto Kaisa-talo avattiin.

Duo taltioi baarikeikkansa, kun Kannelmäen seurakuntapappi vihjaisi, että materiaali voisi kiinnostaa levy-yhtiötä. Tuottaja Olli Saksa kutsui kaksikon studiolle ja pian laulajilla oli Warner Musicin sopimus kourassa. Kesäkumibiisi Panisin oli Duon ensimmäinen ja ainoa sinkku.

- Se oli siistiä, mutta kyllä muistaa senkin, että kaikki kävi niin äkkiä, ettei mihinkään osannut varautua. Jos nyt saisi tehdä, kun on keikkaillut enemmän, ei olisi samanlaisia paineita ja asiat menisivät vähän paremmin, Tiia Judén sanoo.

Duon siirtyi suoraan akustisista keikoista isoille festarilavoille. Kaksikon ensimmäinen esiintyminen oli Tampereen Keskustorilla YleXPopissa jättiyleisön edessä. Kumpikaan ei ole esitykseen täysin tyytyväinen.  

- Mielestäni se ei mennyt ihan niin kuin piti. Ensimmäinen keikka, paljon yleisöä, enkä oikein kuullut itseäni, Judén sanoo.

Yhden biisin keikkakesä

Duo esitti Panisin-kappaleen samana kesänä useilla Suomen suurimmista festareista. Koska yhtye tuli julkisuuteen vasta loppukeväästä, festariaikatauluihin ei mahtunut enää kokonaista settiä. Kaksikko esitti uransa suurimmilla keikoilla siis vain yhden biisin.

- Mulle on jäänyt erityisesti mieleen Provinssi. Sen keikan jälkeen oli sellainen olo, että nyt tätä lisää, Judén kertoo.

"Olisi pitänyt vähän valmistautua, harjoitella sitä, miten ollaan lavalla ja miten annetaan haastatteluja."― Jenni Puumalainen

Bändi jatkoi keikkailua baareissa ja soitti materiaalia suunnitellulta levyltä. Panisin soitettiin kuitenkin parhaimmillaan kolme kertaa illassa. Jälkikäteen katsottuna kaksikko sanoo, ettei ollut täysin valmis nopeaan julkisuuteen.

- Olisi pitänyt vähän valmistautua, harjoitella sitä, miten ollaan lavalla ja miten annetaan haastatteluja. Sut vaan heitetään sinne lavalle ja kaikki on uutta ja jännittävää, Puumalainen sanoo.

Kesä 2012 oli laulajille kuitenkin unohtumaton ja kumpikin muistelee kokemusta hyvällä. Nykyään Judén laulaa pop punk-yhtye Dashbonessa ja Puumalainen työstää omaa materiaalia ammattimuusikoiden kanssa. Kaksikko erosi yhteisymmärryksessä, mutta Judén ja Puumalainen eivät ole vakituisesti tekemisissä toistensa kanssa.

Judén sanoo ikävöivänsä Duon julkaisemattomia kappaleita ja kaksikon yhteistä sähellystä. Duon paluuta on kuitenkin turha odottaa ainakaan lähiaikoina.

- Onhan se haikeata, mutta samalla sitä tietää, että kaikki jatkuu. Me tehdään molemmat edelleen musiikkia, eikä se ole mihinkään kadonnut, Puumalainen sanoo.

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Seuraa kumien tarinaa täältä! Juhannusaattona 19. kesäkuuta YleX soittaa kaikki Kesäkumibiisit Sofia Thurénin juontamassa 20-vuotisjuhlalähetyksessä klo 15–17.

Lue myös:

Vuonna 2012 Kesäkumibiisin esitti tuntematon laulajakaksikko Duo – mitä kulisseissa tapahtui?