Hyppää pääsisältöön

Nepalin maanjäristys liikautti Mount Everestiä kolme senttimetriä

Kiinan kartoitusviranomaisten mukaan Mount Everest liikkui kolme senttiä lounaaseen Nepalin huhtikuisen maanjäristyksen voimasta. Kathmandun kaupunki nousi lähes metrin verran korkeammalle kuin aikaisemmin.

Mount Everestin valloitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. // Kuva: Narendra Shrestha / EPA

Maailman korkein vuori Mount Everest on liikkunut kymmenen vuoden aikana neljänkymmenen sentin verran koilliseen ja kasvattanut korkeuttaan kolmella sentillä. Näin kertovat Kiinan kartoitusviranomaiset valtiollisessa China Daily -sanomalehdessä. Viraston raportin mukaan Nepalin huhtikuinen järistys liikutti vuorta kerralla kolme senttiä lounaaseen. Ennen järistystä vuori oli siirtynyt keskimäärin neljä sentin vuosivauhdilla vastakkaiseen suuntaan. Asiasta kirjoittaa Yle Uutiset.

Yhdysvaltain geologinen tutkimuslaitos kertoi toukokuussa, että maanjäristys madalsi Himalajan vuoristoa, missä myös Mount Everest sijaitsee, paikoin jopa 1,5 metrillä. Joidenkin tietojen mukaan itse vuori madaltui noin kahdella ja puolella sentillä, mutta kiinalaisraportin mukaan vuoren korkeus ei muuttunut.

Kathmandun tiheästi asutettu laakso puolestaan liikkui tiedemiesten mukaan puolestaan jopa lähes kaksi metriä etelään järistyksessä. Kaupunki myös nousi lähes metrin verran korkeammalle kuin aiemmin.

Maanjäristys aiheutti Mount Everestillä lumivyöryn, joka tappoi 18 ihmistä ja tuhosi vuorikiipeilijöiden käyttämän perusleirin. Sekä Kiina että Nepal peruuttivat vuorelle järjestettävät kiipeilyretket loppuvuodeksi.

Nepalin kahdessa huhtikuisessa maanjäristyksessä kuoli yli 8 700 ihmistä ja satojatuhansia rakennuksia tuhoutui.