Hyppää pääsisältöön

Olimme valaanpyytäjiä

Dokumenttielokuva Olimme valaanpyytäjiä on kuvaus perinteen ja nykyajan välisestä harmaasta vyöhykkeestä.
Veljekset Kolja ja Sasha ovat nuoria valaanpyytäjiä Beringinsalmen rannalla Koillis-Siperiassa. Dokumenttielokuva Olimme valaanpyytäjiä on kuvaus perinteen ja nykyajan välisestä harmaasta vyöhykkeestä. Kuva: Yle Kuvapalvelu olimme valaanpyytäjiä

Beringinsalmen rannalla eli kerran Tagikak, rannikon menestyksekkäin metsästäjä. Veljekset Kolja ja Sasha ovat tämän päivän Tagikakseja. He ovat Siperian jupik-eskimoiden nuorta sukupolvea.

Dokumenttielokuva Olimme valaanpyytäjiä on kuvaus perinteen ja nykyajan välisestä harmaasta vyöhykkeestä.

Kuka jatkaa isien perinnettä?

Kolja ja Sasha asuvat pienessä valaanpyytäjäyhteisössä Beringinsalmen rannalla Koillis-Siperiassa. He yrittävät löytää oman paikkansa nopeasti muuttuvassa maailmassa, jossa valaanpyynnin perinne kohtaa väistämättä muuttuvan yhteiskunnan.

Veljeksillä on takanaan venäläinen koulutus ja hekin unelmoivat elämästä kaupungissa tai muutosta rikkaaseen Alaskaan. Ammatinvalinta on muutakin kuin tie hyväpalkkaiseen työhön. Kuka jatkaa isien perinnettä?

Elokuva on voittanut muun muassa Barents Ecology -elokuvafestivaalin alle tunnin mittaisten dokumenttielokuvien sarjan Petroskoissa Venäjällä.

Dokumentti on aiemmin esitetty TV1:n Dokumenttiprojektissa vuonna 2014.

  • Olimme valaanpyytäjiä. Suomi 2011. Ohjaus: Kira Jääskeläinen. Tuotanto: Katharsis Films Ltd.

Yle Teema