Hyppää pääsisältöön

Pieni ihmissydän

Jim Broadbent, Matthew Macfadyen, Conor Nealon ja Sam Claflin sarjassa Pieni ihmissydän
Logan Mountstuart – Jim Broadbent, Matthew Macfadyen, Conor Nealon ja Sam Claflin Jim Broadbent, Matthew Macfadyen, Conor Nealon ja Sam Claflin sarjassa Pieni ihmissydän Kuva: Channel Four pieni ihmissydän

Skottikirjailija William Boydin romaaniin pohjautuva kuusiosainen draamasarja kertoo herkästä kaunosieluisesta miehestä, joka unelmoi läpi elämänsä tullakseen suureksi kirjailijaksi.
Maanantaista lauantaihin 22.–27.6. klo 21.00, uusinta pakettina lauantaina 4.7. klo 13.20–18.10. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa vain suorana.

Pieni ihmissydän on alun perin päiväkirjan muotoon kirjoitettu kuvaus yhden ihmisen hämmästyttävästä elämästä 1900-luvun kulttuurimullistusten ja maailmansotien pyörteissä. William Boydin vuonna 2002 julkaistu romaani on ollut suurmenestys, ja Boydin itsensä sovittama tv-sarja palkittiin vuonna 2011 parhaan draamasarjan sekä parhaan musiikin Bafta-palkinnolla.

Boydin päähenkilö on mies nimeltä Logan Mountstuart (1906–1991). Nuorena miehenä Logan päättää ryhtyä kirjailijaksi, ja koko loppuelämänsä hän seuraa tätä kutsumusta ja suunnittelee mestariteostaan. Magnum opusta kypsytellessään Mountstuart kulkee joskus juhlittuna menestyskirjailijana, joskus pennittömänä juoppona 20-luvun Pariisista Espanjan sisällissodan kautta salaisiin vakoilutehtäviin Karibialle, 50-luvun New Yorkin taidepiireihin ja sekaantuu lopulta jopa Baaderin ja Meinhofin maanalaiseen taisteluun. Mikä häntä kuljettaa? Ilmeisesti sattuma, eikä elämässä mikään suju suunnitelmien mukaan, saati että elämä taipuisi tarinan kaareksi ja suostuisi antamaan ihmisen taipaleelle maailmassa jonkinlaisen ymmärrettävän merkityksen.

Matthew Macfadyen sarjassa Pieni ihmissydän
Logan Mountstuart (Matthew Macfadyen) suorittaa salaista tehtävää Karibialla Matthew Macfadyen sarjassa Pieni ihmissydän Kuva: Channel Four pieni ihmissydän
Siinä kaikki, mitä elämä lopulta on: meitä kohdanneen hyvän onnen ja huonon onnen summa. Tämä yksinkertainen kaava selittää kaiken.― Logan Mountstuart

Logan Mountstuart kohtaa mullistavia tapahtumia Wall Streetin suuresta pörssiromahduksesta Hitlerin nousuun ja maailmansotaan ilman jälkiviisautta. Omassa elämässään hänellä on avioliittoja ja aviottomia lapsia, masennuksen kausia ja menestystä sekä kuten kaikilla meistä toisinaan lähes täydellistä hämmennystä kaikesta, mitä ympärillä tapahtuu. Hänen tiensä risteää todellisten kirjailijoiden ja muiden viime vuosisadan nimekkäiden persoonien kanssa: Ernest Hemingway, Pablo Picasso, Ian Fleming, Virginia Woolf, James Joyce, Jackson Pollock, Windsorin herttuapari... Kaiken tämän hän merkitsee päiväkirjaansa, josta lopulta muodostuu uskomaton dokumentti 1900-luvusta.

Logan Mountstuart ei ollut Boydin ensimmäinen sepitteellinen, kuuluisuuksien piireissä liikkuva kulttuuripersoona. Vuonna 1997 Boyd julkaisi kirjan amerikkalaisesta taidemaalarista Nat Tatesta, joka oli lyhyen uransa päätteeksi tuhonnut suurimman osan teoksistaan ja hypännyt mereen. Taten tarina oli niin vakuuttava, että Britannian ja Amerikan taidepiireissä eräät muistelivat tunteneensa miehen 50-luvulla, kunnes paljastui, että koko juttu oli romaanikirjailijan mielikuvituksen tuotetta. Logan Mountstuartin ensiesiintyminen oli Taten tarinassa, joten luonnollisesti myös Tate esiintyy Mountstuartin tarinassa.

MyAnna Buring ja Cristina Catalina sarjassa Pieni ihmissydän
Ingeborg (MyAnna Buring) ja Petra (Cristina Catalina) ovat Punaisen armeijakunnan Loganille lähettämät henkivartijat MyAnna Buring ja Cristina Catalina sarjassa Pieni ihmissydän Kuva: Channel Four pieni ihmissydän

Mountstuartia eri ikävaiheissa esittää neljä näyttelijää: Jim Broadbent on vanha Logan, Matthew Macfadyen keski-ikäinen, Sam Claflin nuori ja Conor Nealon on Logan lapsena. Muissa rooleissa nähdään mm. Gillian Anderson, Kim Cattrall, Hayley Atwell, Tom Hollander ja Theo Cross.

  • Pieni ihmissydän (Any Human Heart), Britannia 2010. Tuotanto Channel Four

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema