Hyppää pääsisältöön

Soul Power!

Amy Winehouse. Kuva neliosaisesta Soul Power! -dokumenttisarjasta.
Soulin historiaa: Amy Winehouse oli 2000-luvun uuden soulin suurimpia lupauksia. Amy Winehouse. Kuva neliosaisesta Soul Power! -dokumenttisarjasta. Kuva: Yle Kuvapalvelu amy winehouse

Soulin tarina neljässä jaksossa, varhaisvuosista kultakauden ja fuusiovuosien kautta uuteen nousuun. Teemalla sunnuntaisin 9.–30.8. klo 21.25. Jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa 14 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.

Neliosainen dokumenttisarja Soul Power! kertoo soulmusiikin tarinan Arethasta Amyyn ja Adeleen, gospelkuoroista ja ”rotumusiikista” 2010-luvulle, Bo Diddleystä Beyoncéen. Soulin historia asetetaan sarjassa musiikin lisäksi myös poliittisiin ja kulttuurisiin kehyksiin.

Osa 1/4: Soulin varhaisvuodet.
Kirkosta kaupungille. Toisen maailmansodan jälkeen bluesista, jazzista, rhythm & bluesista sekä erityisesti energisestä gospel-musiikista ja negrospirituaaleista ammentava afroamerikkalainen ”rotumusiikki” saavutti radion ja television kautta yhä laajempia yleisöjä samalla kun mustien kansalaisoikeustaistelu alkoi. Mukana jaksossa ovat mm. Ruth Brown, Rufus Thomas, Nat King Cole, Ella Fitzgerald, Dinah Washington, Bessie Smith, Mamie Smith, The Ink Spots, The Platters, Staple Singers, Mahalia Jackson, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Ben E. King, Smokey Robinson ja Jackie Wilson. Jakso päättyy Sam Cooken kuolemaan ja 1960-luvun alkuun, jolloin kuuluisat levy-yhtiöt Motown ja Stax jo toimivat täysillä.
Haastateltavina mm. Solomon Burke, Charlie Musselwhite, Della Daniels, Chuck D ja Martha Reeves.
Ohjaus Jean-Alexander Ntivyihabwa.

Martha Reeves. Kuva neliosaisesta Soul Power! -dokumenttisarjasta.
Martha Reeves. Martha Reeves. Kuva neliosaisesta Soul Power! -dokumenttisarjasta. martha reeves

Osa 2/4: Soulin kultaiset vuodet
Musta on kaunista. 1960-luvulla afroamerikkalaisten kansalaisoikeustaistelu kiihtyi. Yhdeksi liikkeen tunnuslauluista nousi vuonna 1964 surmatun Sam Cooken ”A Change is Gonna Come”. Stax-yhtiön tähtiä olivat Cooken ohella Otis Redding, Sam & Dave sekä Booker T and the MGs. Berry Gordyn perustaman Tamla Motown -yhtiön hittitehtaasta nousivat mm. Martha and the Vandellas, The Supremes, The Temptations, Stevie Wonder ja Marvin Gaye. Aretha Franklinin mahtava gospel-ääni ja James Brownin hypnoottisen energiset lavashowt saivat ihmiset haltioitumaan. Soulia oli myös Janis Joplinin ja Tina Turnerin tulkinnoissa. Atlantin tällä puolenkin tapahtui: brittiläinen Dusty Springfield oli kuuma nimi, ja mod-kulttuurin osana kehittyi Northern Soul -liike 1960-luvun lopulla.
Haastateltavina mm. Chuck D, Brenda Russell, Nile Rodgers, Martha Reeves, Dee Dee Bridgewater ja Ronnie McNeir.
Ohjaus Stefanie Schäfer.

Marvin Gaye.
Marvin Gaye. Marvin Gaye. marvin gaye

Osa 3/4: Soulin fuusiovuodet
Discon ja supertähtien aika. 1970-luvun alussa Shaft ja Superfly ryydittivät soulin uutta vaihetta Isaac Hayesin ja Curtis Mayfieldin soundtrack-levyillä. Marvin Gaye'ta sanottiin soul-musiikin Sinatraksi. Philly-sound jylläsi. Funk tuli tutuksi. Popin supertähdet Michael Jackson, Whitney Houston ja Prince nousivat esiin. 1970-luvun jälkipuoliskolla hiphopparit muuttivat taas musiikin suuntaa. Myös house-musiikilla oli soul-juuret.
Haastateltavina mm. Dee Dee Bridgewater, Nile Rodgers, Donna Summer, Adeva, Bruno Mars ja Chuck D.
Ohjaus Christian Bettges.

Cody Chestnutt. Kuva neliosaisesta Soul Power! -dokumenttisarjasta.
Cody Chestnutt. Cody Chestnutt. Kuva neliosaisesta Soul Power! -dokumenttisarjasta. cody chestnutt

Osa 4/4: Soulin uusi nousu
I know you got Soul! Rodney Kingin joutuminen poliisin pahoinpitelemäksi käynnisti Los Angelesin rotumellakat 1992 ja nosti gangsta rapin ja muun hiphop-musiikin profiilia. Retrosoulista ja r&b:stä ammentava uusi soul jylläsi laajalla rintamalla sekä mustien että valkoisten artistien voimin. Mukana mm. Mary J. Blige, Mariah Carey, Edykah Badu, Beyoncé, Kanye West, John Legend, Sharon Jones and the Dap Kings, Charles Bradley, Amy Winehouse, Gloria Scott, C2C ja Adele.
Haastateltavina mm. Kendrick Lamar, Jay Z, Nile Rodgers ja Cody Chestnutt.
Ohjaus Matthias Reitze.

Soul Power! -sarja on uusinta keväältä 2014.

  • Soul Power! 1–4. Saksa, 2013. Tuotanto Signed Media/ZDF/Arte.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa