Hyppää pääsisältöön

Viisas, kaunis, terävä kieli – lady Violet!

Downton Abbey, Yle TV1
Downton Abbey, Yle TV1 downton abbey

”Älyä, kipakkuutta ja arvokkuutta, lisäksi yllättävää pehmeyttä sopivissa tilanteissa. Kuin tulikuuma tee talvipäivänä vetoisan linnan seurusteluhuoneessa, takkatulen ääressä nautittuna.”

Loistava näyttelijä Maggie Smith on valloittanut lady Violetin hahmollaan. Kysyimme katsojien suosikkihahmoa sarjasta Downton Abbey. Sanavalmis ja räväkkä lady on tehnyt ylivoimaisesti suurimman vaikutuksen.

Toiseksi suosituin sarjan hahmoista on lady Mary ja hovimestari Carson nappasi kolmannen sijan. Heidän jälkeensä pidetyimpiä hahmoja ovat tasavertaisesti lady Cora, lady Edith ja Tom Branson.

Isobel Crawley ja Anna Bates päihittävät täpärästi lordi Granthamin, joka on katsojien mieleen yhtä paljon kuin Elsie Hughes, John Bates, Rouva Patmore ja Daisy.

Miten katsojat sitten kuvailevat lady Violetia? Tässä poimintoja luonnehdinnoista.

"Ehkä sarjan modernein nainen"

"Näennäisen konsertavismin takana on kuitenkin ehkä sarjan modernein ja avomielisin nainen."

"Lady Violet on teräväpäinen ja sanavalmis. Hän vaalii perinteitä ja on uskomattoman tietämätön jostain asioista esim. ``Mikä on viikonloppu?´´. Hahmon näyttelijä Maggie Smith tekee mahtavan roolisuorituksen näyttelemällä niin aidosti."

"Persoonallinen, ärhäkkä ja rohkea nainen. Mitäpä sarja olisikaan ilman tätä jännityksen ylläpitäjää?"

"Lady Violetin oivaltavasti luotu hahmo todistaa, että ihminen on yllätyksellisempi kuin uskommekaan, arvoitus jopa itselleen. Tällä ladylla itsetuntemus on toki huippuluokkaa, vaikka pieniä sokeita pilkkuja on viime aikoina paljastunutkin. Aina Lady Violetin tullessa kuvaan katsoja saa olla varma, että vanhan rouvan nasevat lausahdukset koskettavat jotain kohtaa katsojassa: kutittavat nauruhermoja tai saavat palan kohoamaan kurkkuun. Lady Violet sattuvine sanoineen on sukua Oscar Wilden näytelmän "The Importance of Being Earnest" Augusta-tädille, mutta viisaalla myötätunnolla ryyditettynä."

"Aivan mahtava old lady, laittaa jauhot suuhun kenelle vaan, mutta on myös itse joutunut välillä myöntämään olleensa ihan pikkuisen ehkä väärässä, Elämää nähnyt ja nuoria ymmärtävä, ihanaa kun nämä vanhat ladyt kinaavat kaikella rakkaudella."

"Koko suvun ja kartanokeskiön ikoni.Sanoo asiat niinkuin ne. Osaa tukea henkisesti läheisiään oikealla hetkellä oikeassa paikassa. Lumoava Lady Violerin rooli oikealle karismaattiselle näyttelijä. Hän tekee upean roolityön. Hän on kirsikkana suvuntarinan keskiössä. Jää katsojan sydämeen."

"Lyömätön rautarouva ja terävän, kuivan huumorin mestari. Hutera ehkä askeliltaan ja inhimillisen järkyttynyt "uuden ajan" ilmiöistä, mutta vahvana ja sitkeänä matriarkkana ja taitavana taktikoijana ohjailee ja kannattelee koko sukua! Upea monisyinen nainen!"

"Puheeksiottamisen mestari"

"Lady Violet on selkeästi koko Downton Abbeyn merkittävin henkilö. Korkeasta iästään huolimatta hän on vahvasti kiinni ajassa ja pitää silti huolta siitä, että vanhat hyvät tavat eivät unohdu keneltäkään. Viiltävät ytimeen osuvat kommentit eri tahoille ovat hykerryttävää viihdettä! Ja silti hän on herttainen, rakastettava ja kaikille tärkeä persoona. IHANA!"

"Tämän tynäkämpää leidiä ei löydy. Hän kantaa brittiläisen aristokratian vastuita ja valtaa harteillaan, mutta joustaa kiperän paikan tullen perheen parhaaksi, kun muu ei enää auta. Hän laukoo huomioitaan ja elämäntotuuksia kuivakkaasti, usein oikeaan osuen, mutta osoittaa naisellista heikkoutta vanhan, venäläisen kosijan edessä. Mahtava paketti!"

"Suosikkini on suvun arvokkain henkilö, lady Violet. Hänen suustaan on kuultu niin monet legendaariset lausunnat ettei ketään muuta voi valita! Esim Robertista: "He's a man. Men don't have rights." Hän pyörittää yhä koko perheen systeemiä ja pitää huolta suvun maineesta keinolla millä hyvänsä, eikä huumoriakaan puutu! Hahmon näyttelijä Maggie Smith tekee mielestäni tässä yhtä parhaimmista roolisuorituksistaan."

"I don't dislike him, I just don't like him. Which is quite different."

"Suosikkihahmon valinta on miltei mahdotonta, sillä niin moni on omalla tavallaan mahtava. Edithin asema koruttomana pikkusisarena, Tomin kahtaalle vetävä rooli, Annan voima ja sisu... Kaikki sykähdyttävät. Mieluisimmaksi nousee kuitenkin Violet Crawley, jonka ilmestyminen ruutuun nostaa aina hymynkareen suupieleen. Leskikreivitär on arvonsa tunteva, konservatiivinen ja jäyhä - juuri sellainen kuin miksi hänet on kasvatettu, ja juuri sellainen kuin hänen asemansa edellyttää. Kuitenkin myös hänellä on ollut (ja on edelleen!) salainen sisäinen elämänsä tietoineen, taitoineen ja tunteineen. Vaikka tämän kätketyn elämän arkku on pakostikin suljettuna, raottuu se aika ajoin. Silloin ilmoille pulpahtaa vitsi, mielipide tai terävä huomio, joka paljastaa, ettei vanhakreivitär ole aivan sitä, miltä päällepäin näyttää."

"Isoäiti Grantham on puheeksiottamisen mestari; kaikkein vaikeimmatkin aiheet sopivat hänen hienotunteiseen sanavarastoonsa."

"Saa kertomaan salaisuutensa"

"Lady Violetin kanssa ja hänen avullaan saamme tuntea millaista on ollut elää niin monien muutosten ja kehityksen elämää. Kuinka hienosti ja pienieleisesti hän sopeutuu kaikkeen uuteen nykyaikaiseen, vaikka ei aina itse sitä aluksi hyväksykään. Hän myös näyttää, ettei rakkaus ole vain nuorten asia, vaan rakkaus on kaiken kantava voima vauvasta ihan pitkälle vanhuuteen! Toivotan hänelle vielä paljon rakkautta ja pitkää ikää!"

"Vanha rouva, jossa on särmää vaikka muille jakaa. Hän ei koskaan lakkaa hämmästyttämästä. Elämä on opettanut ja ollut myöskin villiäkin hänen nuoruudessaan. Hän odottaa tietävänsä kaiken kaikesta ja osaa olla samalla vaativa ja myös lopulta empaattinen ja ymmärtäväinen. Hän haistaa, joka puolella palaneen käryä ja saa ihmiset kertomaan salaisuutensa, joko hyvällä tai pahalla. En ylläty enää minkäänlaisesta käänteestä hänen suhteensa. Aivan ihanan ihastuttava ja vihastuttava "vanha-rouva"."

"Näyttelijätyön juhlaa ja ilotulitusta, karisma vailla vertaa. Tilanteessa kuin tilanteessa lady Violet kommentoi osuvasti, vaikka saakin Isobelista hyvän vastuksen. Yksi kaikkien aikojen upeimpia draamasarjarooleja, ehdottomasti!"

"Vanha rouva saa aina viimeisen sanan! Persoonallinen, terävä, hauska, mutta myös viisas ja sydämellinenkin tarpeen vaatiessa. Hänen kommenttinsa ovat yllättäviä ja usein niin tosia..."

"Röyhkeän luonnollinen itsevarmuus"

"Aivan huikeita tokaisuja! Hahmo osaa aina yllättää, koskaan ei tiedä mitä seuraava kommentti pitää sisällään."

"Yllätyksellinen, hauska, topakka, tiukka, vanhoillinen, moderni, toiset huomioon ottavat sekä itsekäs - joskus kaikkea tuota yhdellä kertaa."

"Principles are like prayers. Noble of course. But awkward at a party." Tai: "He is a man. He has no privileges." Röyhkeän luonnollinen itsevarmuus omasta itsestään ja olemassaolonsa oikeutuksesta. Moista asennetta ei voi kuin ihailla."

"Sarkastinen, huumori ja letkautukset kohdallaan. Olisinpa itse tuollainen ysikymppisenä!"

"Ihana nähdä vanha rouva vielä täydessä terässä! Nautin arjen luksus hetkestä sohvala maaten ja teetä jouden nauraen Lady Violetin letkauksista ja huumorilla hyöstetyistä repliikeistä. Hän on myös paljon vapautuneenpi ja vapaamielisempi mitä antaa ymmärtää. Silmien nuljautukset naurattavat joka kerta ja saavat miettimään omia juuttuneita mielipiteitä."

"Maggie Smithin vahva karisma, katse, läsnäolo ja heittäytymiskyky on jotain hyvin harvinaislaatuista. Ja ne kaikki sarkastiset letkautukset ovat niin tarkkoja ja oivaltavia, että niitä jää odottamaan lisää! Ehdottomasti sarjan parhaiten käsikirjoitettu hahmo."

"Hän vaikuttaa oikealta ihmiseltä"

"Vanha lady on aivan must; sanan säilä heiluu ja huumori kukkii. Nasevaa kuittailua, mutta mahtava roolimalli muille. Ihan huippu!"

"Maggie Smith on yksi aikamme parhaita naisnäyttelijöitä! Älykas, huumorintajuinen ja nokkela. Äärettömän hienoa seurata elävän legendan työtä. MEGA VAU!"

"Roolihahmossaan erittäin hyvä huomiomaan asioita ja joista muilla ei ole vielä aavistustakaan. Lisäksi hyvä sanailemaan ja lohkaisemaan ja kommentoimaan kuivalla ns. huumorilla. Eikä olekaan niin moralisti ja kriittinen kuin antaa ymmärtää. Lohkaisee parilla sanalla aina sopivaan kohtaan ja saa katsojan "hörähtämään"."

"Isoäiti on mainion häikäilemätön ja suorasukainen, mutta silti hänelläkin on pehmeät kohtansa. Peribrittiläisaatelin kulmakivi, oikea tervaskanto!"

"Lady Violet huokuu arroganssia, mutta viljelee vastaansanomattomia viisauksia: " Pulassa olevat tuttavat ovat tuskastuttavia, pulaan joutuneet ystävät sietämättömiä" ja "Lady Mary kulta, vuolas kyynelehtiminen on yhtä vulgääriä kuin täydellinen empatian puute". Nämä ovat omia muistikuviani Ladyn sanoista, ei eksakteja käännöksiä :-). Hänessä on monta kerrosta, jotka avautuvat niin vaivihkaa, että katsoja yllättyy sarjan edetessä. Hän vaikuttaa oikealta ihmiseltä."

"Ihanan piikikäs ja älykäs sivistyneen ja hillityn käytöksensä takaa! Pyrkii kuitenkin toimimaan perheenjäsenten parhaaksi. Törmää joskus muiden täysin erilaisiin näkemyksiin ja voi osoittaa paheksuntaa, mutta osaa antaa myös asioiden mennä ohi. Tätä on hienoa seurata. Elämä voi myös yllättää jopa tämänkin ikäisen, ja jännittää nähdä kuinka käy!"

"Hänellä on viileä ulkokuori, mutta sydän täyttä kultaa vaikka hän ei haluaisi paljastaa sitä. Lisäksi hän on hauska."

"Älä hermostu kultaseni, yritän vain neuvoa sinua."

"Lady Violet jaksaa ihastuttaa terävillä kommenteillaan. Hän on naisten tapaan tarkkanäköinen eikä häneltä jää mikään huomaamatta. Hän esittää osansa loistavasti, ylämystön matriarkan osansa siis. Kaikille meille naisille loistava esimerkki siitä, miten vanheta arvokkaasti. Pisteliään kielen takana on kuitenkin lämmin sydän ja enemmän ymmärrystä elämästä kuin monella muulla. Ja nythän on käynyt selväksi, että hänen taisteluparinsa, Isobel Crawley, on myös hänen paras ystävänsä."

"Mahtava persoona. Ei mielistele. Komeasti näytelty. Vanhakin voi olla terävä, elegantti ja charmikas."

"Sanattomasti hallitsee koko tilan"

"Vanha Lady on kertakaikkisen hurmaava persoonallisuus. Hän on piintynyt reliikki luokkayhteiskunnan ytimestä. Hän on laajasydäminen ja vetelee naruista vähän sieltä sun täältä, sekä toisten ja itsensä edun takia. Kaikkein kutkuttavimpia ovat kohtaukset, kun Lady on kovin närkästynyt ja kääntelee päätään kuin kanamatriarkka. Närkästyksen oikein tuntee selkäpiissään! Ihastuttavaa näyttelijäntyötä! Hän ei jää koskaan sanattomaksi tai eleettömäksi. Ja aina löytyy hienostunut, ylevä ja laadukkaasti artikuloitu kommentti!"

"Voi niitä kuivan sarkastisten kommenttien määrää, joilla hän huomioi lähisiään ja ympäröivää maailmaa. Hänessä kulminoituu sarjan perusidea, miten mennyt aristokraattinen maailma kohtaa uuden aikakauden mukanaan tuomat muutokset. Hahmo on tehty tyylikkäästi huumoria unohtamatta ja näyttelijä tekee nautittavan roolisuorituksen paikoin jo pelkillä ilmeillä ja eleillään."

"Hän on niin aito ja elävä!!!! Kun hän astuu huoneeseen, hän sanattomasti hallitsee koko tilan. Purevat sanaleikit ja armoton totisuus vain lisäävät hänen viehätysvoimaansa."

"Hän on suvun matriarkka, joka puuttuu välillä ovelastikin muiden asioihin. Toisaalta hän joutuu tästä syystä myös aika usein nöyrtymään ja myöntämään olevansa väärässä. Sanansäilä on hänellä hallussa ja sen kohteeksi kaikki vuorollaan joutuvat. Tyyli on säilynyt iästä huolimatta tai juuri siksi todella eleganttina. Mainittakoon, että häntä näyttelevä näyttelija tekee loistoroolia koko ajan."

"Ilmiömäinen huumorintaju"

"Lady Violet arvonsa tunteva lady, joka ei jää mylläävän muutoksen jaloissa mykäksi tai avuttomaksi, vaan kommentoi osuvasti omat ajatuksensa. Terävien kommenttien lomasta pilkahtaa somasti myötäeläminen suvun nuorisoon. Tämä "mummo" patistaa nuoremmat ajattelemaan, ehkei toiveanoppi, mutta miniäänsä arvostava, ei jätä ketään huomiotta."

"Lady Violet, Lordi Granthamin äiti ilman muuta! Loistava näyttelijä kaikkien ja kaiken keskellä. Näennäisen kovan ulkokuoren sisällä on sydämellisyyttä, realistisuutta, viisautta, maalaisjärkeäkin jaettavaksi eri ikäisille, lähes kaikkiin tilanteisiin. Hän on sarjan sokeri ja suola piikittelyjenkin kanssa."

"Vanhalla rouvalla Lady Violetilla on ilmiömäinen huumorintaju. Hän on paljon elämää nähnyt ja kokenut konkari, joka ei paljasta kaikkia korttejaan koskaan. Hänen elämänviisauksia kannattaa kuunnella! Ihana rouva!"

"Mainio, sanavalmis, siekailematon, räväkkäkin ikärouva, jonka oivaltavat, kitkerän(kin) osuvat ja suorastaan häikäilemättömät kommentit osuvat ja uppoavat. Ladyn hahmossa on ensisijassa kuitenkin kosolti oivaltavaa huumoria, jo "silmäripsenasennossa". Tämä aristokraattinen leskikreivitär pehmenee ja muuttuu sympaattisemmaksi sarjan edetessä, ja hän on kerrassaan mainio isoäitihahmo rapsakan kuorensa alla. Ehdoton idolini - voisin vanhaan "Ystäväni"-kirjaan merkitä Maggie Smithin filmitähti-ihanteekseni, hänen roolisuortuksensa on harvinaisen herkullinen. Kun tässä vielä vähän vanhenen, niin ...;)..."

"Oikeassakin elämässä lady"

"Loistavat repliikit, jotka fantastinen Maggie Smith rytmittää täydellisesti. Violet Crowley on yksi tv-draaman historian merkittävimmistä henkilöhahmoista."

"Valinta oli vaikea ja Violet kävi kamppailun Lady Maryn kanssa. Kuitenkin valitsin Lady Violetin siksi, että hän on ihminen joka joutuu näkemään oman maailmankuvansa muuttuvan ja romahtavan. Kaikessa tässä hän silti pitää itsekkäästi pintansa ja kohtaa asiat ihanan sarkastisesti. Lady Violet on kuitenkin se, kenen mielipiteellä loppujen lopuksi on eniten merkitystä ja kukaan ei koskaan tunnu haluavan pahoittaa hänen mieltään. Kaikessa vanhoillisuudessaan Lady Violetilla on oma menneisyytensä, josta hän ammentaa elämänviisauksiaan. Hahmon takana on myös aivan loistava näyttelijä, joka tekee vakuuttavaa näyttelijäntyötä. Koko sarja ei mielestäni olisi mitään ilman Lady Violettia."

"Violet on sarkastinen, kärkevä ja hänellä on aina vastaus kaikkeen. Hän on kuitenkin tunteellinen ja ymmärtää. Hän on paras hahmo juuri siksi että hän on niin monipuolinen."

"Lady Violet antaa ymmärtää olevansa konservatiivinen ja elävänsä menneen maailman sääntöjen mukaan, mutta todellisuudessa hän on huolehtivainen ja lämminsydäminen ja hyvinkin kiinni omassa ajassaan. Elämänkokemuksensa avulla hän ymmärtää, että ihmisten ilot ja surut pysyvät suht samoina, vaikka maailma ympärillä muuttuu."

"Maggie Smith on oikeassakin elämässä lady! :) Lady Violetin ja Isobel Crawleyn sanailua on aina hauska seurata."

"Leskikreivittäressä on menneiden vuosien tyyliä, eivätkä vuodet ja uudet tuulet lannista häntä. Tärkeintä on pitää ulkoinen habitus koossa. Monen nykyisen ikivalittajan ja oman pesän likaajan olisi syytä ottaa hänestä oppia! Loistavaa näyttelijäntyötä."

"Isoäitini ja minun suosikki"

"Hän on vanhan järjestyksen edustaja, jolle kulissien ylläpitäminen on kaikki kaikessa. Hän on kuitenkin älykäs, järki ja sydän paikallaan. Hän osaa yhdistellä asioita loistavasti, sekä ymmärtää salamannopeasti asioiden suhteet ja kulttuurisen viitekehyksen - muttei ole tyhmä, ja antaa sydämen päätöksillekin sijaansa. Aikaansa sidottu realismi on silti etusijalla. Hänellä on loistava sarkasmin taju. Hän on vanha aika, jossa sykkii piilevänä uudempi aikakausi."

"Hyvin näytelty, uskottava. Todella siniverinen ja esittää aikakauttaan äärimmäisen hyvin. Hänelle kirjoitettu herkullinen dialogi, vaikka näyttelee upeasti ilman puhettakin."

"Valinta oli todella vaikeaa! Melestäni Lady Edith, Tom Branson ja Lady Violet ovat jokainen omalla tavallaan suosikkejani. Päädyin heistä valitsemaan kuitenkin Lady Violetin, koska hänen terävät kommentit ja tarkkasilmäisyys ova viehättävää seurattavaa. Ikäihmisen romanttiset elämänkäänteet ovat kutkuttavia ja antavat toivoa siitä, että rakkautta on vielä myöhemmälläkin iällä :)"

"Paljon on upeita hahmoja vaan yksi on ylitse muiden! Lady Violet, isoäitini ja minun yhteinen suosikki. Epookkidraaman historian kirkkain tähti, käsikirjoittajien suurenmoisin aikaansaannos. Nokkela yhdistelmä raivostuttavuutta ja rakastettavuutta, uuden ja vanhan maailman yhteentörmäyksiä. Leskikreivitär on nerokkuudessaan niin monimuotoinen ja kaksijakoinen hahmo, että häntä on vaikea sanoin kuvata ja vaikea olla rakastamatta - ja samaan aikaan, aika vaikea myös toisinaan olla vihaamattakin. Kaiken sen pöyristyneen ulkokuoren alla on kuitenkin elämää nähnyt ja inhimillinen vanha lady, jonka kaltaisia naisia tähän maailmaan tarvittaisiin paljon enemmän."

"Varaa venyttää sääntöjä"

"Lady Violet on todella mainio, suorastaan koominen hahmo, Violetin loukkaantuneita ilmeilyjä ja muiden elämää koskevia suunitelmia on usein mahdotonta seurata nauramatta. Perinteisiin muodollisuuksiin takertuneen itseriittoisen hahmon takaa pilkistää kuitenkin toisinaan myös inhimillistä välittämistä ja lämpöä."

"Vaikuttava hahmo, joka varastaa show´n aina ollessaan paikalla ja jonka jokainen lause on kuivan englantilaisen sarkasmin täyttämä ja klassikkoainesta. Silti ihanan inhimillinen - ja rehellinen itselleen."

"Lady V. huomioi terävästi ympäristöään ja ihmisiä siinä aristokraattisella tyylillä. Hän ei ole kuitenkaan muumioitunut menneisyyteen vaan kykenee aina sujuvasti uiskentelemaan kaikissa vesissä. Norsun muisti: "kosto elää ja korko kasvaa" - jos tarve niin vaatii."

"Ihana totuuden torvi, viisas, särmikäs ja rohkea. Silti sisällä sykkii lämmin sydän ja usein se myös näkyy. Antti Tuuri kirjoitti, että Pohjanmaalla viisaus asuu vanhoissa naisissa. Niin se näyttää asuvan myös englantlaisissa aristokraattipiireissä :-)"

"Aivan ihana hahmo, joka laukoo totuuksia. Perinteitä vaaliva, mutta sarjan edetessä on osoittautunut hyvin inhimilliseksi. Hallitsee kuivan brittihuumorin. Kuvaa hyvin häntä, kun hän sanoi, että kyllä hän on välittänyt lapsistaan: heidät tuotiin hänen luokseen joka päivä tunniksi! Ajatella :). Todellakin sarjan paras henkilö."

"Lady Violet on niin aristokraattinen, että hänellä on varaa venyttää sääntöjä ja toimia välillä etikettisääntöjä vastaan ja kuitenkin säilyttää arvovaltansa. Lisäksi hän on välillä hyvinkin pirullinenkin mutta toisaalta myöskin hyvin herttainen!"