Hyppää pääsisältöön

Vuonna 2012 Kesäkumibiisin esitti tuntematon laulajakaksikko Duo – mitä kulisseissa tapahtui?

Kun suunnitellusta Kesäkumibiisistä tuli liian valistuskampanjaan sopimaton, kanavalla päätettiin tehdä jotain radikaalia.

Duo - Panisin // Kuva: warnermusic

Vuoden 2012 Kesäkumi-kampanja ei mennyt alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Kappaleen esittäjäksi oli pestattu tunnettu suomalainen miesartisti. Valmiin biisin sanoitukset osoittautuivat kuitenkin liian vastuuttomiksi nuorten seksivalistuskampanjaan. Biisi piti hyllyttää huhtikuussa, eikä Tampereella järjestettävään YleXPoppiin ollut enää kuin kaksi kuukautta aikaa.

- Meillä ei ollut mitään paniikkia. Hyllytetyn biisin tilalle oli itse asiassa kaksi hyvää vaihtoehtoa. Se toinen, jota ei valittu, julkaistiin myöhemmin kyseisen artistin omalla levyllä ja siitäkin tuli iso kesähitti, YleX:n ohjelmapäällikkö Tomi Saarinen kertoo.

Varman hitin sijaan YleX päätyi valitsemaan Kesäkumibiisin esittäjäksi täysin tuntemattoman laulajakaksikko Duon. Moni hämmentyi valinnasta, koska aikaisemmin Kesäkumibiisin esittäjät olivat yleisön suursuosikkeja: edellisenä vuonna biisin esitti Fintelligens ja Cheek, sitä ennen Herra Ylppö ja Haloo Helsinki! Saarinen sanoo, että Duon kappale Panisin erottuu Kesäkumibiisien joukosta tarkoituksella.

- Ihmiset olivat tottuneet siihen, että biisin esittää joku tunnettu artisti. Mikään ei enää yllättänyt. Sinä vuonna päätettiin valita kappale, joka puhdistaa ilmaa. Sitä ennen oli ollut paljon miesartisteja ja bändin esittämiä biisejä, joten nyt tahdottiin jotain muuta. Duossa yhdistyi monta asiaa, joita haettiin.

Panisin oli tietoinen riski, joka Saarisen mukaan kannatti. Kappaleesta tuli kesähitti, jonka yleisö muistaa yhä. Samalla kappale uudisti koko Kesäkumi-kampanjan tunnelmaa.

- Sen jälkeen tuli Cheekin Jossu ja Robinin Kesärenkaat. Kesäkumibiiseistä tuli kappaleita, jotka artisti voi laittaa omalle levylleen. Panisin oli käännekohta ja tarvittava raikastus.

Entä mitä kävi vuoden 2012 hyllytetylle Kesäkumibiisille?

- Se julkaistiin kyseisen artistin omalla levyllä. Kyllä sen jotkut sieltä ovat voineet bongata, Saarinen sanoo.

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Seuraa kumien tarinaa täältä! Juhannusaattona 19. kesäkuuta YleX soittaa kaikki Kesäkumibiisit Sofia Thurénin juontamassa 20-vuotisjuhlalähetyksessä klo 15–17.

Lue myös:

Mitä tapahtui Duolle? Kesäkumi-kaksikko katosi julkisuudesta yhden sinkun jälkeen – katso videohaastattelu