Hyppää pääsisältöön

Jukka Poika ja bitch – Kesäkumi-artisti seisoo sanojensa takana

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Vuonna 2013 Kesäkumibiisinä soi Cheekin ja Jukka Pojan esittämä Jossu.

Cheekinja Jukka Pojan Jossu-kappaleen sanoituksista syntyi julkaisukeväänä kriittistä keskustelua. Oikeastaan kaikki tiivistyi yhteen sanaan. Bitch. Narttu.

Oot ehkä sokee,
mut mä nään, mikä tää biach on
Se ei oo viaton,
Sen laji on triathlon

Kappaleessa Jukka Pojan esittämä kaveri nimittelee epäluotettavaa Jossua bitchiksi. Biisiä syytettiin slut shamingista, seksuaalisesti aktiivisen tytön syyllistämisestä.

- Eihän siitä ollut ollenkaan kyse. Siinä syyllistetään tyttöä, joka ei ole puhtain paperein kertonut, että hänellä on muitakin. Mun mielestä luottamus on hyvin tärkeää ihmisten välillä. Jos ollaan ns. vapaassa suhteessa, sen täytyy olla molemmille todellakin selvää, Jukka Poika sanoo.

Artisti uskoo, että nuoret ihmiset ymmärtävät eron valistuksen ja tekstitaiteen välillä. Jukka Poika kokee, että kappaletta tulkittiin tarkoituksenmukaisesti väärin.

- Ikään kuin jokainen lause olisi manifesti nuorelle, että tee näin ja ikään kuin nuoret ajattelisivat, että kaikki mitä nuo laulavat olisi sellaista, miten kuuluu tehdä.

Vuonna 2013:

Yle-vero astui voimaan, Microsoft ilmoitti ostavansa Nokian matkapuhelinliikennetoiminnan ja Selja-myrsky koetteli Etelä- ja Länsi-Suomea.

Jossu on kuitenkin valistusbiisi, koska se osa nuorten seksuaalivalistuskampanjaa. Jukka Poika sanoo, että vaikka kappaleessa ei ole varsinaista valistusta, biisi muistuttaa kondominkäytön tärkeydestä.

- Kantava teema on, että joku ei välttämättä ole ihan niin kokematon tai omistautunut kuin voisi kuvitella ja siinäkin mielessä on hyvä suojautua. Sen [kondomin käytön] ei pitäisi olla luottamuskysymys vaan käytäntö.

Jukka Pojan mukaan bitch-heitto kuvastaa tunnetilaa, jossa kaverin puolesta suuttunut ystävä on. Vaikka tarina on fiktiota, artisti saattaisi vastaavassa tilanteessa sanoa pettävää osapuolta itsekin bitchiksi.

- Tai jos mun kaveri pettäisi sen tyttöystävää, saattaisin sanoa sitä bitchiksi, että mitä sä noin lutkailet. Bitch käy miehille yhtä hyvin.

Jossu on yhä artistin keikkasetissä yhä. Jukka Poika laulaa biisiä viikoittain, eikä lähtisi muuttamaan siitä mitään.

- Tässä on puhe sellaisesta, että pitäisikö Boyz n the Hood -elokuvasta ottaa kaikki niggar-sanat pois. Se on tarina. En tajua, miksi pitäisi.

YleX esittelee kaikki kaksikymmentä Kesäkumibiisiä juhlavuoden kunniaksi päivittäisessä juttusarjassa. Seuraa kumien tarinaa täältä! Juhannusaattona 19. kesäkuuta YleX soittaa kaikki Kesäkumibiisit Sofia Thurénin juontamassa 20-vuotisjuhlalähetyksessä klo 15–17.