Hyppää pääsisältöön

Nykysirkus yhdistelee näyttämötaiteita

Ohjaaja Ville Walo ja sirkustaiteilija Noora Juppi Swan of Tuonela-teoksen harjoituksissa.
Ohjaaja Ville Walo ja sirkustaiteilija Noora Juppi Swan of Tuonela -teoksen harjoituksissa. Ohjaaja Ville Walo ja sirkustaiteilija Noora Juppi Swan of Tuonela-teoksen harjoituksissa. Kuva: Martta Kallionpää sirkuskaravaani

Sirkuskaravaani-ohjelman seuraama Sirkus Finlandia on tyyppiesimerkki perinteisestä sirkuksesta. Sen esitykset eläinnumeroineen tapahtuvat teltassa ja sirkuksen johtajan pesti on periytynyt isältä pojalle. Useat esiintyjät ovat sirkussuvuista ja oppineet taitonsa vanhempiensa ja isovanhempiensa opastuksessa.

Nykysirkukset taas esiintyvät usein teatterilavoilla tai muilla näyttämöillä ja niissä nähdään harvoin eläinnumeroita. Niiden taiteilijat ovat hankkineet ammattitaitonsa koulutuksen tai harrastuksen kautta.

Perinteisen sirkuksen show rakentuu useasta erillisestä numerosta. Sirkustirehtööri juontaa yleisön eteen vuorotellen akrobatianumeron, klovnin tai jongleeraajan. Numeronsa jälkeen esiintyjät kumartavat ja poistuvat yleisön aplodien säestämänä. Nykysirkuksen esityksissä pääosassa eivät ole pelkästään taituruutta ja uskallusta vaativat taidot ja temput. Esitys on tavallisemmin yksi pitkä kokonaisuus, jolla on oma tarinansa ja teemansa ja jolle taputetaan vasta sen päätyttyä.

Yksi tunnetuista suomalaisista nykysirkuksen tekijöistä on WHS-taiteilijaryhmä. Tällä hetkellä se harjoittelee ensi syksynä ensi-iltansa saavaa Swan of Tuonela -nimistä teosta, jossa yhdistyvät säveltäjä Jean Sibeliuksen musiikki, korealainen viuhkatanssi ja sirkustaiteen vivahteet.

Swan of Tuonela -produktion pressikuva. Kuvassa Juhee Lee js Ville Walo
Nykysirkus voi näyttää myös tältä. Juhee Lee ja Ville Walo Swan of Tuonela -produktiosta Swan of Tuonela -produktion pressikuva. Kuvassa Juhee Lee js Ville Walo Kuva: Nina Haukkovaara sirkuskaravaani

Nykysirkukselle onkin ominaista käyttää hyväkseen useita eri taiteenlajeja. Esitykset voivat lähentyä niin paljon esimerkiksi tanssia, teatteria tai nukketeatteria, että niitä on vaikea leimata vain yhden taiteenlajin edustajiksi. Swan of Tuonela -teoksen ohjaaja ja WHS:n perustajajäsen Ville Walo kertoo tulevan esityksen olevan enemmän visuaalista teatteria kuin sirkusta.

Nykysirkuksen rajoja on mahdotonta määritellä tarkasti. Vaikka nykysirkus sisältää sanan sirkus, joskus sen esityksillä on hyvin vähän tekemistä perinteisen sirkuksen kanssa. Näitä kahta ei kannata kuitenkaan pitää täysin toistensa vastakohtina, sillä molemmat tyylit ottavat vaikutteita toisistaan ja sekoittuvat keskenään.

Ja muuten – kaikki edellä mainitut nykysirkuksen piirteet voidaan myös kumota, sillä ne eivät ole mitään sääntöjä. On olemassa nykysirkusesityksiä, joissa on mukana eläimiä. Nykysirkusta voidaan esittää myös teltassa, eikä sen ole pakko yhdistellä monia taiteenlajeja. Yksi tunnin kestävä esitys voi keskittyä vaikkapa pelkästään jongleeraamiseen ja silti olla nykäriä.

Jos haluat päästä paremmin kärryille siitä, mitä nykysirkus on, suosittelen että etsit esityksen ja menet katsomaan sitä!

Kommentit
 • Pikku Kakkosen syyskuun tärpit

  Pikku Kakkosen arki-illoissa on aina teema.

  Pikku Kakkosen syksyssä on monenmoista mukavaa tarjolla pientä katsojaa varten! Maanantaina käydään koulua, tiistaina katsellaan posteja, keskiviikkoisin liikutaan, torstaisin opetellaan kaveritaitoja ja perjantaisin pohditaan Jaakkopedian toimistossa maailmaa.

 • Jönneli - komediasarja lapsille

  Jönneli on uusi, lapsille suunnattu komediasarja.

  Jönneli on 4-7 -vuotiaille suunnattu lasten komediasarja, jossa seikkailevat arkkityyppiset hahmot satumaisessa maailmassa. Jönneli nähdään lauantaiaamuisin 29.8. alkaen Pikku Kakkosessa ja Areenassa.

 • Salasaaren seikkailijat Pikku Kakkosessa

  Seikkailijalapset lentävät mukaan keskelle satua.

  Salasaaren seikkailijat on uusi sarja, jonka jokaisessa jaksossa kaksi 6-8-vuotiasta lasta pääsee lentämään kuumailmapallolla keskelle satua. Salasaarella lapsi otetaan vastaan seikkailijana - pystyväna, sinnikkäänä, kekseliäänä - sellaisena, jona jokainen lapsi ansaitsee tulla nähdyksi. ”Sinä olet sopiva!” lauletaan Salasaarella.