Hyppää pääsisältöön

Nykysirkus yhdistelee näyttämötaiteita

Ohjaaja Ville Walo ja sirkustaiteilija Noora Juppi Swan of Tuonela-teoksen harjoituksissa.
Ohjaaja Ville Walo ja sirkustaiteilija Noora Juppi Swan of Tuonela -teoksen harjoituksissa. Ohjaaja Ville Walo ja sirkustaiteilija Noora Juppi Swan of Tuonela-teoksen harjoituksissa. Kuva: Martta Kallionpää sirkuskaravaani

Sirkuskaravaani-ohjelman seuraama Sirkus Finlandia on tyyppiesimerkki perinteisestä sirkuksesta. Sen esitykset eläinnumeroineen tapahtuvat teltassa ja sirkuksen johtajan pesti on periytynyt isältä pojalle. Useat esiintyjät ovat sirkussuvuista ja oppineet taitonsa vanhempiensa ja isovanhempiensa opastuksessa.

Nykysirkukset taas esiintyvät usein teatterilavoilla tai muilla näyttämöillä ja niissä nähdään harvoin eläinnumeroita. Niiden taiteilijat ovat hankkineet ammattitaitonsa koulutuksen tai harrastuksen kautta.

Perinteisen sirkuksen show rakentuu useasta erillisestä numerosta. Sirkustirehtööri juontaa yleisön eteen vuorotellen akrobatianumeron, klovnin tai jongleeraajan. Numeronsa jälkeen esiintyjät kumartavat ja poistuvat yleisön aplodien säestämänä. Nykysirkuksen esityksissä pääosassa eivät ole pelkästään taituruutta ja uskallusta vaativat taidot ja temput. Esitys on tavallisemmin yksi pitkä kokonaisuus, jolla on oma tarinansa ja teemansa ja jolle taputetaan vasta sen päätyttyä.

Yksi tunnetuista suomalaisista nykysirkuksen tekijöistä on WHS-taiteilijaryhmä. Tällä hetkellä se harjoittelee ensi syksynä ensi-iltansa saavaa Swan of Tuonela -nimistä teosta, jossa yhdistyvät säveltäjä Jean Sibeliuksen musiikki, korealainen viuhkatanssi ja sirkustaiteen vivahteet.

Swan of Tuonela -produktion pressikuva. Kuvassa Juhee Lee js Ville Walo
Nykysirkus voi näyttää myös tältä. Juhee Lee ja Ville Walo Swan of Tuonela -produktiosta Swan of Tuonela -produktion pressikuva. Kuvassa Juhee Lee js Ville Walo Kuva: Nina Haukkovaara sirkuskaravaani

Nykysirkukselle onkin ominaista käyttää hyväkseen useita eri taiteenlajeja. Esitykset voivat lähentyä niin paljon esimerkiksi tanssia, teatteria tai nukketeatteria, että niitä on vaikea leimata vain yhden taiteenlajin edustajiksi. Swan of Tuonela -teoksen ohjaaja ja WHS:n perustajajäsen Ville Walo kertoo tulevan esityksen olevan enemmän visuaalista teatteria kuin sirkusta.

Nykysirkuksen rajoja on mahdotonta määritellä tarkasti. Vaikka nykysirkus sisältää sanan sirkus, joskus sen esityksillä on hyvin vähän tekemistä perinteisen sirkuksen kanssa. Näitä kahta ei kannata kuitenkaan pitää täysin toistensa vastakohtina, sillä molemmat tyylit ottavat vaikutteita toisistaan ja sekoittuvat keskenään.

Ja muuten – kaikki edellä mainitut nykysirkuksen piirteet voidaan myös kumota, sillä ne eivät ole mitään sääntöjä. On olemassa nykysirkusesityksiä, joissa on mukana eläimiä. Nykysirkusta voidaan esittää myös teltassa, eikä sen ole pakko yhdistellä monia taiteenlajeja. Yksi tunnin kestävä esitys voi keskittyä vaikkapa pelkästään jongleeraamiseen ja silti olla nykäriä.

Jos haluat päästä paremmin kärryille siitä, mitä nykysirkus on, suosittelen että etsit esityksen ja menet katsomaan sitä!

Kommentit
 • Älä Reima räjähdä!

  Tunteiden kuohua Pikku Kakkosessa.

  Tunteiden kuohua Pikku Kakkosessa: katso, pelaa ja kokeile kotona! Kymmenosainen animaatiosarja kertoo supersankaripoika Reima Räiskeestä, jonka kiukkumittari nousee hetkessä nollasta sataan ja televisiosarjan lisäksi Reima Räiske löytyy Pikku Kakkosen sovelluksesta minipelinä.

 • Ella, Oskari ja Huu - jokainen päivä on uusi seikkailu!

  Joka jaksolla on teemana eri tunne.

  Oskari on vauhdikas pikkupoika, joka tapaa pienen pilven ja he ystävystyvät. Yhdessä naapurintytön, Ellan, kanssa Oskari ja Huu-pilvi tutkivat lapsuuden tunnemaailman iloja ja pieniä myrskyjä. Ella. Oskari ja Huu 31.7. alkaen Pikku Kakkosen tiistai-illoissa.

 • Ilmianna kiva leikkipuisto!

  Lähetä kuva ja kerro lisää suosikkileikkipuistostasi.

  Tunnetko kotiympäristösi leikkipuistot? Lähde seikkailulle leikkipuistoon! Ilmianna meille suosikkileikkipuistosi ja kerro muillekin, miksi sinne kannattaa mennä. Ota kuva kivasta leikkipuistosta, lähetä se ja lyhyt kuvaus puistosta meille alla olevalla lomakkeella. Kuvat julkaistuvat moderoinnin jälkeen.

 • Leikkipuistojumppa

  Marianne Sjöroos kehitti leikkipuistojumpan aikuisille.

  Turkulainen Marianne Sjöroos kyllästyi seisoskelemaan leikkipuistossa. Sjöroos kehitti leikkipuistojumpan, jossa aikuiset jumppaavat samalla, kun lapset leikkivät.