Hyppää pääsisältöön

Pirulliset

Nicole Horner (Simone Signoret) ja Christina Delassalle (Vera Clouzot) elokuvassa Pirulliset.
Sadistisen rehtorin vaimo Christina Delassalle (Vera Clouzot) ja rakastajatar Nicole Horner (Simone Signoret) juonivat murhaa. Nicole Horner (Simone Signoret) ja Christina Delassalle (Vera Clouzot) elokuvassa Pirulliset. pirulliset

Klassinen trilleri tyrannimaisesta poikakoulun rehtorista ja hänen kahdesta naisestaan, jotka alkavat yhdessä suunnitella miehen murhaamista.
Teema sunnuntaina 26.3. klo 18.00. Areenassa 14 päivää

Teema esittää 110 vuotta sitten syntyneen Henri-Georges Clouzot'n elokuvia maaliskuussa.

Pirulliset oli toinen Henri-Georges Clouzot’n huippusuosituista 1950-luvun jännäreistä. Ensimmäinen, Teemalla viikko sitten esitetty Pelon palkka, oli esitellyt valkokankaalle Clouzot’n herkkäpiirteisen vaimon Véra Clouzot’n, joka sitten Pirullisissa sai elämänsä huippuroolin hermoherkkänä ja hauraana aviovaimona. Hienoa työtä teki myös toista naispääosaa tulkitseva rehevän aistillinen Simone Signoret. Tämä elokuva päättää nyt Kino Klassikon maaliskuisen Clouzot-elokuvien sarjan.

Pirulliset on poikakoulun miljöisiin sijoittuva, painajaismaiseksi trilleriksi kehittyvä kolmiodraama. Koulun sadistinen rehtori Michel (Paul Meurisse) kohtelee tyrannin ottein sekä vaimoaan Christinaa että rakastajatartaan Nicolea, joka on myös yksi koulun opettajista. Naiset saavat lopulta tarpeekseen ja päättävät yhdessä hankkiutua miehestä eroon.

Kaksikko laatii mutkikkaan suunnitelman lavastaakseen murhan hukkumisonnettomuudeksi tai itsemurhaksi. Samalla juoni tarjoaisi kaiken varalta alibit molemmille naisille.

Juttu kuitenkin mutkistuu yllättävällä tavalla, ja nämä yllätyskäänteet ovat niin onnistuneita ja taitavasti rakennettuja, ettei niitä sovi tässä enempää pilata. Ylipäänsä Pirulliset on onnistuneimpia Clouzot’n mustista jännityselokuvista, joissa ei ”hyviä” ihmisiä juuri näy.

Pirulliset ei olekaan vain tulehtuneiden ihmissuhteiden ja murhajuonen purevan kyyninen kuvaus, vaan näkemys maailmasta, jossa kaikki keinoja kaihtamatta tavoittelevat omia kieroutuneita päämääriään. Tässä lohduttomassa maailmassa voittajaksi voi selvitä kaikkein häikäilemättömin, ellei sattuma sitten pilaa hänenkin mahdollisuuksiaan.

Clouzot, jonka elämä oli täynnä vastoinkäymisiä ja jota usein luonnehdittiin ihmisvihaajaksi, rakasti näitä elokuviensa kieroutuneita ihmisiä, rakentaen heidän maailmaansa sadistisella huolekkuudella ja nauttien sen julmista, kyynisistä piloista. Niiden parissa katsoja pääsee turvallisesti haukkomaan omaa henkeään ja voi sitten palata näistä julman pahuuden kuvitelmista jopa helpottuneena takaisin omaan, värittömään elämäänsä.

Pirulliset perustuu ranskalaisen kirjailijaparin Boileau & Narcejacin romaaniin. Usein kerrotaan, kuinka myös Alfred Hitchcock oli tavoitellut Pirullisten filmausoikeuksia ja että kun hän siinä epäonnistui, Boileau ja Narcejac kirjoittivat Vertigon alkuperäistarinan juuri Hitchcockia ajatellen. Samoin usein kerrotaan, kuinka Véra Clouzot menehtyi sydänkohtaukseen muutama vuosi elokuvan jälkeen, tai kuinka Charles Vanelin esittämä poliisitutkija muodosti esikuvan kuuluisan tv-komisario Columbon hahmolle. Harvemmin mainitaan, että yhtä koulupoikaa esittää tuleva “Ranskan Elvis”, rock-tähti Johnny Hallyday.

Pirulliset on viimeksi esitetty Teemalla vuonna 2015 ranskalaisen rikoselokuvan kesäsarjassa. Artikkelia on muokattu helmikuussa 2017.

  • Pirulliset (Les diaboliques/Ranska 1955) O: Henri-Georges Clouzot. N: Simone Signoret, Vera Clouzot, Paul Meurisse.
Kommentit

Yle Teema