Hyppää pääsisältöön

Pirulliset

Nicole Horner (Simone Signoret) ja Christina Delassalle (Vera Clouzot) elokuvassa Pirulliset.
Sadistisen rehtorin vaimo Christina Delassalle (Vera Clouzot) ja rakastajatar Nicole Horner (Simone Signoret) juonivat murhaa. Nicole Horner (Simone Signoret) ja Christina Delassalle (Vera Clouzot) elokuvassa Pirulliset. pirulliset

Klassinen trilleri tyrannimaisesta poikakoulun rehtorista ja hänen kahdesta naisestaan, jotka alkavat yhdessä suunnitella miehen murhaamista.
Teema sunnuntaina 26.3. klo 18.00. Areenassa 14 päivää

Teema esittää 110 vuotta sitten syntyneen Henri-Georges Clouzot'n elokuvia maaliskuussa.

Pirulliset oli toinen Henri-Georges Clouzot’n huippusuosituista 1950-luvun jännäreistä. Ensimmäinen, Teemalla viikko sitten esitetty Pelon palkka, oli esitellyt valkokankaalle Clouzot’n herkkäpiirteisen vaimon Véra Clouzot’n, joka sitten Pirullisissa sai elämänsä huippuroolin hermoherkkänä ja hauraana aviovaimona. Hienoa työtä teki myös toista naispääosaa tulkitseva rehevän aistillinen Simone Signoret. Tämä elokuva päättää nyt Kino Klassikon maaliskuisen Clouzot-elokuvien sarjan.

Pirulliset on poikakoulun miljöisiin sijoittuva, painajaismaiseksi trilleriksi kehittyvä kolmiodraama. Koulun sadistinen rehtori Michel (Paul Meurisse) kohtelee tyrannin ottein sekä vaimoaan Christinaa että rakastajatartaan Nicolea, joka on myös yksi koulun opettajista. Naiset saavat lopulta tarpeekseen ja päättävät yhdessä hankkiutua miehestä eroon.

Kaksikko laatii mutkikkaan suunnitelman lavastaakseen murhan hukkumisonnettomuudeksi tai itsemurhaksi. Samalla juoni tarjoaisi kaiken varalta alibit molemmille naisille.

Juttu kuitenkin mutkistuu yllättävällä tavalla, ja nämä yllätyskäänteet ovat niin onnistuneita ja taitavasti rakennettuja, ettei niitä sovi tässä enempää pilata. Ylipäänsä Pirulliset on onnistuneimpia Clouzot’n mustista jännityselokuvista, joissa ei ”hyviä” ihmisiä juuri näy.

Pirulliset ei olekaan vain tulehtuneiden ihmissuhteiden ja murhajuonen purevan kyyninen kuvaus, vaan näkemys maailmasta, jossa kaikki keinoja kaihtamatta tavoittelevat omia kieroutuneita päämääriään. Tässä lohduttomassa maailmassa voittajaksi voi selvitä kaikkein häikäilemättömin, ellei sattuma sitten pilaa hänenkin mahdollisuuksiaan.

Clouzot, jonka elämä oli täynnä vastoinkäymisiä ja jota usein luonnehdittiin ihmisvihaajaksi, rakasti näitä elokuviensa kieroutuneita ihmisiä, rakentaen heidän maailmaansa sadistisella huolekkuudella ja nauttien sen julmista, kyynisistä piloista. Niiden parissa katsoja pääsee turvallisesti haukkomaan omaa henkeään ja voi sitten palata näistä julman pahuuden kuvitelmista jopa helpottuneena takaisin omaan, värittömään elämäänsä.

Pirulliset perustuu ranskalaisen kirjailijaparin Boileau & Narcejacin romaaniin. Usein kerrotaan, kuinka myös Alfred Hitchcock oli tavoitellut Pirullisten filmausoikeuksia ja että kun hän siinä epäonnistui, Boileau ja Narcejac kirjoittivat Vertigon alkuperäistarinan juuri Hitchcockia ajatellen. Samoin usein kerrotaan, kuinka Véra Clouzot menehtyi sydänkohtaukseen muutama vuosi elokuvan jälkeen, tai kuinka Charles Vanelin esittämä poliisitutkija muodosti esikuvan kuuluisan tv-komisario Columbon hahmolle. Harvemmin mainitaan, että yhtä koulupoikaa esittää tuleva “Ranskan Elvis”, rock-tähti Johnny Hallyday.

Pirulliset on viimeksi esitetty Teemalla vuonna 2015 ranskalaisen rikoselokuvan kesäsarjassa. Artikkelia on muokattu helmikuussa 2017.

 • Pirulliset (Les diaboliques/Ranska 1955) O: Henri-Georges Clouzot. N: Simone Signoret, Vera Clouzot, Paul Meurisse.

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!