Hyppää pääsisältöön

Pirulliset

Nicole Horner (Simone Signoret) ja Christina Delassalle (Vera Clouzot) elokuvassa Pirulliset.
Sadistisen rehtorin vaimo Christina Delassalle (Vera Clouzot) ja rakastajatar Nicole Horner (Simone Signoret) juonivat murhaa. Nicole Horner (Simone Signoret) ja Christina Delassalle (Vera Clouzot) elokuvassa Pirulliset. pirulliset

Klassinen trilleri tyrannimaisesta poikakoulun rehtorista ja hänen kahdesta naisestaan, jotka alkavat yhdessä suunnitella miehen murhaamista.
Teema sunnuntaina 26.3. klo 18.00. Areenassa 14 päivää

Teema esittää 110 vuotta sitten syntyneen Henri-Georges Clouzot'n elokuvia maaliskuussa.

Pirulliset oli toinen Henri-Georges Clouzot’n huippusuosituista 1950-luvun jännäreistä. Ensimmäinen, Teemalla viikko sitten esitetty Pelon palkka, oli esitellyt valkokankaalle Clouzot’n herkkäpiirteisen vaimon Véra Clouzot’n, joka sitten Pirullisissa sai elämänsä huippuroolin hermoherkkänä ja hauraana aviovaimona. Hienoa työtä teki myös toista naispääosaa tulkitseva rehevän aistillinen Simone Signoret. Tämä elokuva päättää nyt Kino Klassikon maaliskuisen Clouzot-elokuvien sarjan.

Pirulliset on poikakoulun miljöisiin sijoittuva, painajaismaiseksi trilleriksi kehittyvä kolmiodraama. Koulun sadistinen rehtori Michel (Paul Meurisse) kohtelee tyrannin ottein sekä vaimoaan Christinaa että rakastajatartaan Nicolea, joka on myös yksi koulun opettajista. Naiset saavat lopulta tarpeekseen ja päättävät yhdessä hankkiutua miehestä eroon.

Kaksikko laatii mutkikkaan suunnitelman lavastaakseen murhan hukkumisonnettomuudeksi tai itsemurhaksi. Samalla juoni tarjoaisi kaiken varalta alibit molemmille naisille.

Juttu kuitenkin mutkistuu yllättävällä tavalla, ja nämä yllätyskäänteet ovat niin onnistuneita ja taitavasti rakennettuja, ettei niitä sovi tässä enempää pilata. Ylipäänsä Pirulliset on onnistuneimpia Clouzot’n mustista jännityselokuvista, joissa ei ”hyviä” ihmisiä juuri näy.

Pirulliset ei olekaan vain tulehtuneiden ihmissuhteiden ja murhajuonen purevan kyyninen kuvaus, vaan näkemys maailmasta, jossa kaikki keinoja kaihtamatta tavoittelevat omia kieroutuneita päämääriään. Tässä lohduttomassa maailmassa voittajaksi voi selvitä kaikkein häikäilemättömin, ellei sattuma sitten pilaa hänenkin mahdollisuuksiaan.

Clouzot, jonka elämä oli täynnä vastoinkäymisiä ja jota usein luonnehdittiin ihmisvihaajaksi, rakasti näitä elokuviensa kieroutuneita ihmisiä, rakentaen heidän maailmaansa sadistisella huolekkuudella ja nauttien sen julmista, kyynisistä piloista. Niiden parissa katsoja pääsee turvallisesti haukkomaan omaa henkeään ja voi sitten palata näistä julman pahuuden kuvitelmista jopa helpottuneena takaisin omaan, värittömään elämäänsä.

Pirulliset perustuu ranskalaisen kirjailijaparin Boileau & Narcejacin romaaniin. Usein kerrotaan, kuinka myös Alfred Hitchcock oli tavoitellut Pirullisten filmausoikeuksia ja että kun hän siinä epäonnistui, Boileau ja Narcejac kirjoittivat Vertigon alkuperäistarinan juuri Hitchcockia ajatellen. Samoin usein kerrotaan, kuinka Véra Clouzot menehtyi sydänkohtaukseen muutama vuosi elokuvan jälkeen, tai kuinka Charles Vanelin esittämä poliisitutkija muodosti esikuvan kuuluisan tv-komisario Columbon hahmolle. Harvemmin mainitaan, että yhtä koulupoikaa esittää tuleva “Ranskan Elvis”, rock-tähti Johnny Hallyday.

Pirulliset on viimeksi esitetty Teemalla vuonna 2015 ranskalaisen rikoselokuvan kesäsarjassa. Artikkelia on muokattu helmikuussa 2017.

 • Pirulliset (Les diaboliques/Ranska 1955) O: Henri-Georges Clouzot. N: Simone Signoret, Vera Clouzot, Paul Meurisse.
 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!