Hyppää pääsisältöön

Taideharrastus tuo sisältöä elämään ja auttaa vaikeuksien yli

Ammattimaisen taiteen tekemisen ja kulttuurin rinnalla Suomessa sadattuhannet tekevät itse taidetta harrastuksenaan. Osa suhtautuu omaan taiteeseensa hyvinkin kunnianhimoisesti, osa kevyemmin. Monille taiteen tekeminen on myös tapa selvitä vaikeuksista ja käsitellä vastaantulevia ongelmia.

Näitä asioita tutkailin vuonna 1999 nähdyssä tv-sarjassa Intohimona taide. Sarjaan haastateltiin yli 20 taiteen harrastajaa ja suurimmalla osalla taideharrastus vähintään joltain osin liittyi elämässä vastaantulleiden ongelmien käsittelyyn.

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Sinikka Hurskainen on innokas harrastajamaalari. Hän on ollut myös eduskunnan kuvataidekerhon puheenjohtaja. Kevään 1999 vaaleissa Sinikka Hurskainen yllättäen putosi yhdeksi kaudeksi eduskunnasta. Hän käsitteli pettymystään panostamalla maalausharrastukseensa. Hurskainen on keskittynyt naivistisiin maalauksiin.

Helsinkiläinen näkövammainen Aino Cajanus oli innokas kuvanveiston harrastaja. Hän osallistui näkövammaisten taidekerhon toimintaan.

Naantalilainen Rainer Stenbom käsitteli omia vaikeuksiaan ja masennustaan kirjoittamalla iskelmäsanoituksia. Stenbom ammensi inspiraatiota myös ongelmistaan.

Paimiolainen Tauno V. Heikkinen alkoi merivoimien toimiupseerin virasta eläkkeelle jäätyään kirjoittaa pöytälaatikkoon. Hän etsi myös eroottisia sävyjä sisältäville veijariromaaneilleen kustantajaa.