Hyppää pääsisältöön

Tanssivan karhun kierros - eli kuinka löydät runosta vastauksia ja nimiä nimettömille maisemille

Tanssivan karhun kiertoliittymä.
Tämän kiertoliittymän nimeksi tuli Moriturin kierros. Minna Joenniemi kiersi antamassa epäpaikoille runojen pohjalta uusia nimiä. Tanssivan karhun kiertoliittymä. Kuva: Minna Joenniemi tanssivan karhun kierros

Tee sinäkin oma 1+1=3 törmäytyskierroksesi, tai ennusta runoista. Näin Minna Joenniemi treenasi runotörmäytystä Kajaanin runoviikon Tanssivan karhun kierroksia varten.

Ajan kiertoliittymää ympäri viidettä kertaa, ja myhäilen. Tiedän jotain, mitä muut eivät tiedä. Tiedän tämän kiertoliittymän uuden nimen. Nimesin sen nimittäin juuri.

Tanssivan karhun kierros
Matkalla Kajaaniin.1+1=3 -törmäytyskierroksen voi tehdä jalan, pyörällä, surffilaudalla, rättisitikalla, yhdessä tai yksin. Rajoitteita ei ole. Tanssivan karhun kierros Kuva: Minna Joenniemi tanssivan karhun kierros

Otin repusta runokirjan, yhden Ylen Tanssiva karhu -palkinnon ehdokkaaksi valituista kuudesta runoteoksesta. Käteeni sattui niistä Aki Salmelan Jokeri. Se aukesi sivulta 69. Luin tien vieressä runon, jossa elämä karkaa käsistä, nuoruus karkaa, karkasi jo. Jossa vuosi vuodelta maailma pakottaa minut muotoon. Jossa kierretään kehää. On flyygeli, on sävellys, joka on pitkä, eikä sen päässä odota mitään.

Tunnustelen runon sisältöä ja sanoja, katson maisemaa, ja runosta tarttuu sille nimi.

Täten julistan tämän kiertoliittymän Moriturin kierrokseksi. Löysin sanan runosta. Salmela on luultavasti ottanut sen runoonsa gladiaattoreiden tervehdyksestä Julius Ceaserille: Ave, Imperator, morituri te salutant. Kuolevaiset tervehtivät sinua.

Nyt tämä kiertoliittymä kotini lähellä on minun. Olen ottanut sen haltuuni. Kuin olisin kirjoittanut siihen näkymättömän graffitin, tai nostanut pystyyn valloittajan lipun.

Tanssivan karhun kierros
Tunnesetelintie. Piilotan mielessäni uuden nimen nimikyltin takapuolelle. Nimi on Eino Santasen kirjasta Tekniikan maailmat, runosta Tunneseteli. Tanssivan karhun kierros Kuva: Minna Joenniemi tanssivan karhun kierros

Treenaan Kajaanin runoviikkoa varten. Heinäkuun alussa järjestän siellä Tanssivan karhun kierroksen, jossa yhdessä yleisön kanssa annamme tällä törmäytysmenetelmällä nimiä Kajaanin keskustan nimettömille paikoille. Toisen kierroksen aikana törmäytämme runoja Reidar Särestöniemen maalauksiin Kajaanin taidemuseolla. Mutta nyt olen liikkeelle yksin. Sitä en ole ennen kokeillutkaan. Olen tehnyt törmäytystä aiemmin aina muiden kanssa. Mutta näinkin voi näköjään tehdä, metodi toimii ja joustaa. Tämä on luksusta, hyvää harhailua, taikaa. Tästä muuten lapsetkin voisivat pitää. Tämä muistuttaa oman aarrekartan luomista.

Tanssivan karhun kierros
Katkenneen korren pientare. Nimi nousi esiin Ville Vanhalan teoksesta Konepeltivirta. Avasin sen sivulta 53. Runo alkaa Korsi katkeaa pientareelta kynnellä painamalla. Se kuvaa omaa paikkaa maailmassa. Tanssivan karhun kierros Kuva: Minna Joenniemi tanssivan karhun kierros

Järjestin ensimmäisen 1+1=3 törmäytyskierroksen Jyväskylässä toissa keväänä. Ensin taidegalleria Variantissa yleisö valitsi kuvataiteilija Mauri Kuitulan maalauksista sen, johon runoilija Suvi Valli runonsa törmäyttäisi. Kun teos oli valittu, joku sai huikata sivunumeron. Valli luki runon. Tuijotimme tiiviisti maisemamaalausta, johon tuli runosta yllättäen ääniä, lintujen laulua. Erityisen erikoinen hetki oli se, kun Valli luki runoa kuninkaan ja hänen poikansa välisestä keskustelusta. Edessämme oli maalaus isosta haarautuneesta puunrungosta. Mikä oli sanan ja kuvan yhteys. Se selvisi. Teoksen nimi olikin Sukupuut. Kierroksen yleisö huokaisi: ahaa.

Tanssivan karhun kierros
Kyltissä lukee ihan muuta kuin Nautavillanpelto. Mutta se on nyt pellon uusi nimi. Se on Janette Hannukaisen runokirjan Lennä vahingossa runosta Entinen peräisin. Runo kertoo naisesta, joka esiintyy sanageneraattorina. Sarista, jonka suusta karkasi kerran porotokka. Ja oli siis puhdasta törmäytystaikaa, että halusin nimetä lehmien pellon omalla nimellä, ja runossa oli sana nautavilla. Tanssivan karhun kierros Kuva: Minna Joenniemi tanssivan karhun kierros

Kävelimme ensimmäisellä 1+1=3 kierroksella Variantista loskaisen matkan Jyväskylän taidemuseolle, jossa meitä odottivat runoilijat Olli-Pekka Tennilä ja Kristian Blomberg. Annoimme matkalla nimiä epäpaikoille: parkkipaikasta tuli Sarabandin aukio, alikulkukäytävästä Alamaisten taidegalleria. Tien jakajakin sai nimen, jota en enää valitettavasti muista. Hyvähän ne olisi merkitä myös ylös. Tai sitten pitää hyväksyä nimien katoaminen.

Tanssivan karhun kierros
Lintujen käytävä. Nimi on Kristiina Lähteen runoteoksesta Kuinka voisit minulta puuttua, sivulta 75. Tämä paikka on Viikissä, osuvasti lintutornien lähellä. Tanssivan karhun kierros Kuva: Minna Joenniemi tanssivan karhun kierros

Jyväskylän taidemuseolla oli esillä näyttely nimeltä Checkpoint Leonardo. Erikoisin yhteentörmäyksien summa koettiin Mikko Ijäksen teoksen äärellä. Se esitti värikästä, kukkaloistossa kylpevää sisäpihaa. Kristian Blombergin runokokoelmasta oli arvottu runo, joka pohti neliön olemusta matemaattisen teoreettisesti, mutta taideteoksessa neliön muotoinen sisäpiha kukkineen ja suihkulähteineen oli kontrastinen, runsas ja rehevä, mutta tiukka neliö joka tapauksessa. Blomberg luki runon, jäi pohtimaan sen jälkeen hetken neliön sivujen kohtaamispistettä. Ja totesi yhtäkkiä: Olen ollut tuolla. Yleisössä kulmakarvat pomppasivat. Tuo on parantola, jossa Vincent van Gogh oli hoidossa. Törmäytyksen taikahetki.

Tanssivan karhun kierros
Tanssivan karhun kierros Kuva: Minna Joenniemi tanssivan karhun kierros

Sen jälkeen olen tehnyt runotörmäytyksiä Runokuun aikaan Suomen valokuvataiteen museossa, jossa yhdessä runoilija Teemu Mannisen kanssa pohdimme Snapshot-näyttelyssä runojen kautta iloisten selfieiden edessä kuolemaa. Oulun muusajuhlilla vaelsimme Hupisaarten puistossa ja nimesimme oululaisrunoilijoiden, Sari Maanhallan ja Jouko Saksion , ja yleisön kanssa kaivonkannen ,ruusutarhan, huvimajan, lahot rappuset, talon päädyn, veistoksen ja yhden maalauksen uusiksi. Annikin runofestivaaleilla törmäytimme runoja korttelin asukkaiden omistamiiin taideteoksiin Satu Lepistön ja Heikki Niskan kanssa. Mutta erityisesti tein törmäytyksiä viime kesänä Mäntän kuvataideviikoilla, koska olin myös kuratoinut tämän suuren nykytaidekatselmuksen runon pohjalta Quintus Horatius Flaccuksen oodin 1,11., joka tunnetaan kehoituksesta Carpe diem.

Tanssivan karhun kierros
Olemisenkaavansuora. NImi löytyi Olli Heikkosen kirjasta Teoria kaikkein pienimmistä sivulta 9. Mitä jos kirjoittaisin uuden nimen tämän kyltin takapuolelle liidulla. Tanssivan karhun kierros Kuva: Minna Joenniemi tanssivan karhun kierros

Olen myös ennustanut runoista yksityisesti. Etsinyt taikakansioistani, eli Runoraadissa kymmenen vuoden aikana käsiteltyjen runojen joukosta, vastauksia kulloisen yleisöni kysymyksiin. Uskomattomia osumia on ollut. Merkillisin niistä oli tilanne, jossa ihminen kysyi runolta, minkä merkkisen lapsen hän saa. Hän sanoi sivunumeron. Luin kansiosta runon. Se ei tuntunut vastaavan kysymykseen. Mutta kuulija sai vastauksen. Hän sanoi: runossa oli nimi, jota olemme miettineet lapselle, jos hänestä tulee tyttö. Ja lapsesta tuli Linnea. Hankalin ennustustehtävä oli tansseissa, jossa pieni poika pyysi minua kysymään runolta, milloin hän kuolee. Onneksi hän valitsi runon, jossa oli erotiikkaa ja elinvoimaa lupaavan paljon.

Tämähän ei ole haudanvakavaa puuhaa, mutta mielenkiintoista. Hapuilu tuntuu hyvältä. Tervetuloa hapuilemaan kanssani Kajaanin runoviikolle, joka alkaa keskiviikkona 1.7.2015.

Tanssivan karhun kierros
Tälle lammelle annoin nimen Kääntäjäkarhu-palkinnon voittajan mukaan. Se on nyt Kaasupilvenlampi. Jälleen 1+1=3, sillä lampi valuu Helsingin jätevesipuhdistamon alueelta. Siellä saattaa kaasujakin olla. Sana löytyy runokäännöksestä sivulta 79, mutta mistä kirjasta on kyse. Se paljastuu vasta Kajaanissa, jossa julistetaan Tanssiva karhu -palkinnon voittaja ja Kääntäjäkarhun saaja avajaisgaalassa keskiviikkona 1.7. Tanssivan karhun kierros Kuva: Minna Joenniemi tanssivan karhun kierros

Ke 1.7. Tanssivan karhun kierros Kajaanin runoviikoilla, lähtö Eino Leinon patsaalta 12.15.
To 2.7. Tanssivan karhun kierros Reidar Särestöniemen maisemissa Kajaanin taidemuseolla klo 14.

Lisätietoja Kajaanin runoviikko

Lue myös lisää Tanssiva karhu -ehdokkaista.

Tanssivan karhun kierros
Tälle sillalle en vielä löytänyt nimeä. Etsi sinä sille nimi lähimmästä runokirjasta. Valitse sivu. Lue runo ja tunnustele.. Tanssivan karhun kierros Kuva: Minna Joenniemi tanssivan karhun kierros
Kommentit
 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Finnjet oli kaikkien aikojen matkustajalaiva, joka pilkottiin kylmästi palasiksi – entisen konepäällikön rakkaus ei katoa

  Finnjet oli merimatkailun ylellinen tulevaisuus.

  Finnjet oli maailman suurin ja nopein matkustaja-autolautta. Samalla se oli uuden ajan airut, joka uitti Suomen maailmankartalle. Kaikkien aikojen matkustaja-alus paloiteltiin 10 vuotta sitten Intiassa. Konepäällikkö Juhani Puontille se oli kova isku. Onneksi muistot eivät katoa. Niitä tulvii mieleen, kun katsoo vanhan virkapuvun murentuvia kenkiä.