Hyppää pääsisältöön

Unien tulkintaa ja hypnoosia täyden kuun aikaan

Selvänäkeminen, paranormaalit ilmiöt, ufot, ennustaminen, astrologia sekä kivien voimat ja energiat – muun muassa näitä aiheita pohdittiin Täysi kuu -ohjelmassa. Sarjan jokainen jakso lähetettiin televisiosta aina täyden kuun aikaan.

Yllä olevassa Täysi kuu -sarjan jaksossa keskustelevat ohjelmassa purjehtijaksi tituleerattu Hjallis Harkimo, unien tutkija Jukka Alihanka, unien tulkitsija grafologi Pekka Suominen sekä hypnotisoija ja psykiatrian erikoislääkäri Reima Kampman unista ja niiden selittämisestä sekä hypnoosista.

Jakson alussa kuullaan lääketieteen tohtori ja unien tutkija Jukka Alihankaa, joka oli tuolloin maamme johtavia unien tutkijoita. 1990-luvun alussa hän oli mukana kehittelemässä unipatjaa, eräänlaista biohakkeroinnin esiastetta, joka mittaa yön aikana tapahtuvia kehon toimintoja. Lääketieteen tohtorina ja unien tutkijana Alihanka puhui unettomuuden lääkkeettömän hoidon puolesta.

Täysi kuu -ohjelma

Täysi kuu -sarjaa näytettiin vuosina 1992 ja 1993 yhteensä yhdeksän jaksoa, jotka olivat kaikki kestoltaan lähemmäs kaksituntisia. Juontajapari Ari Meriläinen ja Ulla Roihu johdattivat katsojat sisään jännittäviin mystiikkaa ja rajatieteitä käsitteleviin aiheisiin. Vieraina nähtiin monia tunnettuja henkilöitä kuten filosofi Esa Saarinen ja kansanedustajanakin toiminut Pertti ”Veltto” Virtanen. Studiomusiikista vastasi ajan tyyliin koreasti pukeutunut Leena Pirhonen valtavine vaaleine hiuksineen esittäen muun muassa ennustusaiheisen kappaleen, jossa lauletaan: ”Joko euroviisut vihdoin voitetaan, tuleeko Suomesta euromaa, joko tänä vuonna Kanerva naitetaan? Tämän kaiken sulle täysikuu paljastaa.”

Lähemmäs rajatieteitä päästään, kun studioon saapuu hypnotisoija ja psykiatrian erikoislääkäri tohtori Reima Kampman. Hänen kanssaan studiossa koetaan hypnoosin käytäntöjä, kun juontaja Ulla Roihu haluaa päästä eroon tupakkariippuvuudestaan. Kampman teki mittavan työn hypnoosin saralla sivupersoonia tutkiessaan, mistä hän kirjoitti myös väitöskirjassaan. Kirjassaan hän antaa useita esimerkkejä siitä, kuinka hän on hypnoosin avulla huomannut voivansa tuoda koehenkilöistä esiin erilaisia sivupersoonia. Hän julkaisi myös väitöskirjaansa perustuvan hyvin kaupaksi menneen ”Et ole yksin” -nimisen kirjan.

Jokaisen jakson kuvauksiin mahtui kerralla noin 30 henkilöä studioyleisöksi. Onnekas studioyleisö pääsee jakamaan omia paranormaaleja kokemuksiaan vieraiden kanssa ja saa kuulla muun muassa unien tulkitsija grafologi Pekka Suomisen tulkitsevan uniaan.

Studiossa pohditaan yhdessä vieraiden kanssa Hjallis Harkimon maailmanympäripurjehduksen aikana näkemien unien merkityksiä. Tarkkaavainen katsoja voi saada jaksosta myös mahdollisen selityksen Harkimon omistaman jääkiekkojoukkue Jokerien 1990-luvulta 2000-luvun alkuun kestäneelle menestykselle SM-liigassa.

Jaksosta on leikattu tekijänoikeuksien vuoksi pois Leena Pirhosen musiikkiesitykset

Kommentit