Hyppää pääsisältöön

Kannatko tietämättäsi sukupuolitautia – oireettomuus ei ole tae terveydestä

Kaikki sukupuolitaudit voivat olla pitkään oireettomia ja näkyvät vain testeissä. Klamydia on edelleen sukupuolitautitilastojen kärjessä. Vuosittain tartuntoja todetaan yli 13 000. Tartunnoista 65 prosenttia todetaan alle 25-vuotiailla.

Kesäkumi 2015 // Kuva: Julius Konttinen

Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Backin mukaan klamydiaa voi kantaa useampikin kuin tilastoissa näkyy. Moni tuudittautuu siihen, että jos ei ole oireita, ei voi olla myöskään sukupuolitautia.

-Ei tarvitse olla kuin yksi kumppani, jonka historiaa ei tiedä. Jos on vähänkin sellainen tilanne, että pitäisikö käydä testeissä, niin kannattaa mieluummin mennä testeihin kuin jäädä odottamaan, että tuleeko oireita, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back sanoo.

Tartuntoja saadaan ympäri vuoden

Ruuhkahuippu testeissä kesän aikana johtuu siitä, että monet palvelut ovat kiinni, mutta ei siitä, että tartuntoja olisi enemmän.

Testeihin tullaan yleensä lomien jälkeen. Ihmiset matkustelevat paljon ulkomailla ja tartuntoja saadaan ympäri vuoden, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back kertoo.

Kondylooma ja genitaaliherpes ovat myös yleisiä sukupuolitauteja. Selvästi vähemmän löytyy tippuria, kuppaa ja hiviä, niitä esiintyy muutama sata kutakin vuodessa. Hoitamaton klamydia voi aiheuttaa lapsettomuutta vasta vuosien päästä tartunnasta.

Kaikkia sukupuolitauteja voidaan hoitaa

Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back sanoo, että kaikkia sukupuolitauteja voidaan hoitaa ja oireita lievittää, vaikka kaikkiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa.

Bakteeritaudit klamydia, tippuri ja kuppa ovat antibiooteilla hoidettavissa. Virusten aiheuttamat kondylooma, genitaaliherpes ja hivin kohdalla oireita voidaan lievittää, mutta parantavaa hoitoa ei ole. Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Backin mukaan nykyään on tavallista, että ennen uuden parisuhteen aloittamista käydään testeissä. Se on arkipäivää ja hyvä juttu.

-Tilapäisten kumppaneiden kanssa kannattaa käyttää kondomia. Ulkonäkö ei paljasta, kantaako ihminen sukupuolitautia vai ei, Eija Hiltunen-Back sanoo.

YleX:n Kesäkumikampanja käynnistyi Oulussa toukokuun lopussa. Kampanjan aikana nuorille jaetaan 200 000 kondomia. // Kuva: Katariina Salmi / YleX

Testitulos tekstiviestillä

Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back kertoo, että Vantaan kaupungilla on ollut vuoden käytössä netissä toimiva sähköinen palvelu, jonne voi kirjautua pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella ja tilata näytteenottopakkauksen kotiinsa.

Asiakas lähettää näytteensä laboratorioon pakkauksessa, jonka postimaksu on valmiiksi maksettu. Testin ottaja saa tuloksensa tekstiviestillä ja hän voi tarkistaa ne netistä. Tieto menee myös terveyskeskukselle.

-On hyvä, että Vantaalla terveyskeskukset seuraavat potilaan hoitoon pääsyä. Vantaan mallista ollaan kiinnostuneita laajemminkin, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back sanoo.

Netissä on myynnissä kuluttajille kotona tehtäviä klamydian pikatestejä. Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back ei suosittele niitä.

-Kyse ei ole pelkästään testauksesta vaan hoidon saamisesta. Hakeutuuko ihminen sitten hoitoon, kun saa positiivisen testituloksen, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Älä kainostele kondomia

Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa raskauden lisäksi myös sukupuolitaudeilta. Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back sanoo, että baari-illan jälkeen ajatus voi olla hieman sumea, eikä ehkäisyn puheeksi ottaminen ole välttämättä helppoa.

- Tykkää itsestäsi ja pidä itsestäsi huolta niin, ettet altistu turhille taudeille, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back sanoo.

Kesäkumibiisi 2015 on Kasmirin ja SAARAn Vauvoja. Katso musiikkivideo alta.

YleX esittelee juhlavuoden kunniaksi kaikki 20 Kesäkumibiisiä päivittäisessä juttusarjassa.

Katso viedohaastatteluja ja lue Kesäkumibiisitarinoita.