Hyppää pääsisältöön

Kaatokänni voi laukaista tappavan tulehduksen

Äkillinen haimatulehdus saattaa yllättää lomailijan, joka ei edes suuremmin juopottele.

Rankka ryyppyputki saattaa laukaista haimatulehduksen. // Kuva: Jyri Lyytikkä / Yle

Alkoholiperäiset elinsairaudet liitetään helposti asiaansa omistautuneisiin kokopäiväjuoppoihin. Yle Uutisten artikkelista käy kuitenkin ilmi, että yksi yleisimmistä tulehduksista todestaan varsin usein heitä raittiimmilla potilailla.

Kyseessä on akuutti haimatulehdus, jonka laukeaminen ei vaadi järin kosteaa taustaa, kertoo A-klinikkasäätiön ylilääkäri.

- Ei välttämättä ole juotu isoja määriä, vaan pidempään säännöllisesti. Sitten kerran rajusti, sanoo ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Siksi sairaus pääsee monesti yllättämään malttinaukkailijana itseään pitävän lomailijan juhannusputken päätteeksi tai terassikauden kesken.

Tyypillinen potilas on 40-vuotias rajusti juonut mies, kuvaillaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivulla.

- Olen nähnyt myös tapauksia, joissa vasta alkoholin käyttöä aloittelevalle nuorelle on tullut akuutti haimatulehdus, Simojoki kertoo.

Tulehdus puhkeaa rankasta ryyppykerrasta

Haimatulehdus puhkeaa tyypillisesti raskaasta juontikerrasta – oli se sitten vuorokausi, viikonloppu tai pidempi ryyppyreissu. Irtiotot näyttävät johtavan haimatulehdukseen aiempaa tavallisemmin.

Äkillinen haimatulehdus on todettu 2010-luvulla yli 2 400 potilaalla vuosittain, kun pitkään aiemmin sairautta esiintyi alle 2 000 potilaalla vuosittain.

- Potilas voi olla työssä käyvä, asiallinen kolmekymppinen, joka ryyppää etelän matkalla viikon. Se riittää, sanoo HUSin asiantuntijalääkäri Kalle Jokelainen.

Sata suomalaista kuolee

Humalainen ei havahdu haimatulehdukseen. Sen oireet alkavat juomisen loputtua. Koettelevaan krapulaan sitä silti tuskin sekoittaa, sillä vatsakivut ovat erehtymättömän kovat.

- Joku harva on lievässä tapauksessa tullut päivystykseen närästysajatuksella. Monesti kuitenkin ihmiset käyvät ihan kaksin kerroin tutkimuspöydälle, kuvailee ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Haimatulehduksessa potilaalla on vyömäistä kipua ylävatsalla, joka säteilee selkään. Kotona kipujen kärsimistä ei voida suositella, sillä sairaus voi olla tappava. Noin 100 suomalaista kuolee äkilliseen tai krooniseen haimatulehdukseen vuosittain.

Julkisuudessa haimatulehduksestaan ovat puhuneet tutut parannuksen tehneet suomalaiset: koomikko Jope Ruonansuu, jääkiekkoilija Jere Karalahti, muusikko Jussi Rainio. Kaikki kertovat käyneensä kuoleman porteilla.

Lue myös:

Yle Uutisten artikkeli

Luotatko netin alkoholilaskureihin? Ei ehkä kannattaisi

Kysely: Näin paljon kohtuukäyttäjä voi suomalaisten mielestä juoda kerralla