Hyppää pääsisältöön

Aasinmaitokylvyt, ratsastus ja kohtuullinen seksi helpottavat melankoliaa

"She Never Told Her Love": Henry Peach Robinson (1857)
"She Never Told Her Love": Henry Peach Robinson (1857) "She Never Told Her Love": Henry Peach Robinson (1857) Kuva: Metropolitan Museum of Art musta aurinko

Vaivaako melankolia? Tunnetko epämääräistä alakuloisuutta? Seliitämätöntä surua? Jos haluat tunteesta eroon, kannattaa välttää jäniksenlihan ja riikinkukon syömistä. Sen sijaan suoneniskentä ja ratsastaminen voisivat tuoda helpotusta. 1600-luvulla kirjoitettiin useita melankolian hoito-oppaita, joista tunnetuin on Robert Burtonin The Anatomy of Melancholy.

Melankolian itsehoito-opas Robert Burtonia mukaillen

Melankolinen nuorukainen. Tuntematon taiteilija 1500-luvulta.
Tuntemattoman taiteilijan 1500-luvulla maalaamaa nuorukaista ei ratsastuskaan piristä. Melankolinen nuorukainen. Tuntematon taiteilija 1500-luvulta. Kuva: Wikimedia Commons musta aurinko

- Älä turvaa noitien, velhojen ja taikurien apuun etsiessäsi helpotusta melankoliaan.

- Parhaita parannuskeinoja ovat jumalasta lähtöisin olevat: mineraalien, yrttien ja kasvien käyttäminen.

- Älä luota liikaa lääkäreihin. Käänny ensisijaisesti Jumalan puoleen ja rukoile.

- Jos oireet eivät helpota tai jatkuvat pitkään, käänny asiantuntevan lääkärin puoleen.

- Älä säästele kulujasi hakeutuessasi hoitoon.

- Sinun tulee haluta paranemista ja luottaa lääkärin kykyyn parantaa.

- Tottele lääkäriäsi

Ruokavaliosta

- Loppujen lopuksi tärkeintä on se, että päätät itse mitä syöt. Makujen, ruumiinnesteiden ja lämpötilojen kirjo on niin suuri, että jokaiselle sopivaa ruokavaliota on mahdotonta määritellä.

- Syö ruokia, joihin olet tottunut.

- Ole itsellesi armelias. Silloin tällöin voit antaa itsellesi luvan pieneen hemmotteluhetkeen ja syödä myös sellaista ruokaa, joka ei ole melankolikolle hyvästä. Tärkeintä on, että itse pidät siitä mitä syöt.

- Ulostaminen on hyvästä ainakin kerran päivässä. Jos vatsa ei toimi, voit turvautua peräruiskeisiin.

Kylpemisestä ja seksistä

La Femme dans les vagues. Gustave Courbet (1868)
La Femme dans les vagues. Gustave Courbet (1868) La Femme dans les vagues. Gustave Courbet (1868) Kuva: Wikimedia Commons musta aurinko

- Kylvyt ovat hyvää lääkettä melankoliaan. Muista öljytä tai voidella vartalo kylvyn jälkeen.

- Kylpyvesi voi olla puhdasta, mutta mikset kokeilisi välillä yrttejä, kamomillaa tai orvokkeja.

- Jos kukkarosi kestää, voit toki kylpeä vaikka aasinmaidossa.

- Koska melankolia on kylmä sairaus, on tärkeää, että kylpyvetesi on riittävän lämmintä.

- Toiset asiantuntijat ovat sitä mieltä, etteivät yhdynnät sovi melankolikoille.

- Kohtuullinen seksi kuitenkin auttaa. Keskitaso määrässä tulee säilyttää.

- Sopiva määrä seksiä on henkilökohtainen asia. Toiset ovat himokkaita, toiset impotentteja.

Vapaa-aika

- Harjoita kohtuudella sekä ruumista, että mieltä. Liiallinen ruumiin väsyttäminen väsyttää myös mielen.

- Sopivaa ajanvietettä ovat esimerkiksi ratsastaminen, metsästäminen, kalastaminen ja shakin pelaaminen.

- Joskus on hyvä vaihtaa maisemaa. Vältä kuitenkin äärimmäisen kylmää tai kuumaa ilmastoa.

- Matkustelu on hyvää lääkettä melankoliaan. Lähde rohkeasti kokemaan erilaisia paikkoja ja tutustumaan uusiin kulttuureihin.

Unettomuus ja ahdistus

Johann Heinrich Füsslin maalaus Painajainen (1781)
Älä puhu pelottavista asioista. Ne aiheuttavat painajaisia. Johann Heinrich Füsslin maalaus Painajainen (1781) Johann Heinrich Füsslin maalaus Painajainen (1781) Kuva: Wikimedia Commons musta aurinko

- Pyri nukkumaan seitsemän tai kahdeksan tunnin yöunet. Unettomuutta aiheuttavat aivojen kuumuus ja kuivuus.

- Jos kärsit unettomuudesta, kokeile puhtaiden lakanoiden vaihtamista, hiljaisuutta, hyvän kirjan lukemista tai kevyttä ateriaa.

- Älä puhu pelottavista asioista, sillä ne aiheuttavat painajaisia.

- Jaa huolesi ystäväsi kanssa. Se keventää mieltäsi, niin kuin varjo viilentää helteellä.

- Syö ja juo hyvin, nauti musiikista ja iloisesta seurasta.

Keskiajalla melankoliasta tuli kuolemansynti

Suoneniskentää
Suoneniskentää. Suoneniskentää Kuva: Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ musta aurinko

Robert Burtonin The Anathomy of Melancholy on vuonna 1620 ilmestynyt järeä tiiliskivi. Se sisältää selityksiä melankolian synnystä ja oireista, mutta myös ohjeita sen hoitamiseen.

Keskiajalta alkaen melankolia oli kuolemansynti ja sairaus, joka vaati hoitoa. Rukousten lisäksi melankoliaa hoidettiin lääketieteellisillä keinoilla, kuten suoneniskennällä, kuppaamisella ja oksetuslääkkeillä, sekä elämäntapamuutoksilla ja ruokavalioilla.

Antiikissa melankolian uskottiin johtuvat humoriaaliopin mukaan mustan sapen vaikutuksesta elimistössä. Keskiajalta alkaen melankolian ajateltiin johtuvan tämän lisäksi perisynnistä - Siitä, että ihminen oli kadottanut yhteytensä jumalaan.

Varhaiset melankolian hoito-ohjeet kehottivat välttämään mm. punajuuria, kaalia, taateleita, oliiveja, uppopaistettuja vihanneksia, pannukakkuja ja hääkakkuja.

Liharuuista melankoliaa saattoivat aiheuttaa riikinkukko, kurmitsa, munuaiset, maksa, sydän, hylje ja delfiini, veriruuat, porsaanliha, paitsi suolattu sekä vesilinnut, paitsi hanhen siivet.

Mikä on keskipäivän aave, joka vaivaa tämän päivän toimistotyöläistä samoin kuin keskiaikaisia munkkeja? Mihin melankolikot joutuvat Helvetissä ja mitä melankoliasta ajatteli keskiajan radikaalifeministi Hildegard Bingeniläinen? Kuuntele Musta aurinko - melankolian kulttuurihistoriaa Yle Radio 1 tiistaisin 17.10 ja lauantaisin 15.30.

Lähteet:

Johannisson Karin: Melankolian huoneet. Suom. Ulla Lempinen. Atena 2012.
Lyytikäinen Pirjo: Narkissos ja Sfinksi - minä ja toinen vuosisadan vaihteen kirjallisuudessa. SKS 1997.
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Burton_%28scholar%29
Burton Robert: The Anatomy of Melancholy, New York Review of Books, 2001 – one-volume reprint of 1932.
Vornanen Minna: Robert Burtonin The Anatomy of Melancholy ja sairauksien selitysmallit 1600-luvun alun Englannissa. Pro Gradu. Jyväskylän yliopisto 2000.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Finnjet oli kaikkien aikojen matkustajalaiva, joka pilkottiin kylmästi palasiksi – entisen konepäällikön rakkaus ei katoa

  Finnjet oli merimatkailun ylellinen tulevaisuus.

  Finnjet oli maailman suurin ja nopein matkustaja-autolautta. Samalla se oli uuden ajan airut, joka uitti Suomen maailmankartalle. Kaikkien aikojen matkustaja-alus paloiteltiin 10 vuotta sitten Intiassa. Konepäällikkö Juhani Puontille se oli kova isku. Onneksi muistot eivät katoa. Niitä tulvii mieleen, kun katsoo vanhan virkapuvun murentuvia kenkiä.

 • Muotitaiteilija Matti Seppänen: Muoti on vihdoinkin tunnustettu kulttuurimuoto

  Elämäntyönä muodin aseman parantaminen

  Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista.