Hyppää pääsisältöön

Ezkimon opein tunnistat piraattituotteen

Entinen-hitistään ja Rockin da North -ryhmästä tunnetuksi tullut räppäri Ezkimo opasti vuonna 2002 miten piraattikopiolevyn tunnistaa ja miksi aidon ostaminen on tärkeää.

"Musiikin tekeminenhän on duuni siinä missä muutkin duunit. Eli yhtä hyvin voi olla siivooja tai muurari ja sitten kuun lopussa ilmotettais, että oho sori, tässä kuussa ei natsannut ton palkan kanssa", Ezkimo perusteli, miksi on tärkeää maksaa musiikista sen tekijälle eikä levyn kopioijalle.

Yksi helppo tapa piraattilevyn tai -pelin tunnistamiseen oli kurkistaa sen kansilehtiseen.

"Kyllä niissä varmaan muitakin eroja on, mutta siitä on helpoin tunnistaa, jos se on tällainen blänkki täältä sisältä", hän kertoi ja näytti valkoista sisälehteä kameralle Koulu-tv:n lähetyksessä.

Ezkimon läpimurtohitti oli vuonna 2002 julkaistu Entinen, jonka kertosäkeen lauloi Anna Kuoppamäki. Kertosäe oli lainattu Carolan tunnetuksi tekemästä Rakkauden jälkeen -kappaleesta.

Ezkimo oli kotoisin Ivalosta ja oikealta nimeltään Mikko Mutenia. Hän kuoli juhannuksena 2015.

Soolouransa lisäksi Ezkimo oli mukana Rockin da North -ryhmässä, johon kuului yli 30 jäsentä. Ezkimo kävi yhdessä ryhmän perustajiin kuuluneen YOR123:n kanssa Heikki Paasosen Sohvalla kertomassa lisää projektista, joka teki muun muassa vuoden 2002 kesäkumibiisin Tuu mun uniin yhdessä Janina Frostellin kanssa.