Hyppää pääsisältöön

John Boyne, irlantilainen maailmankirjailija

John Boynen romaanisuomennosten kansia.
Irlantilaiskirjailija John Boynen menestysromaaneja. John Boynen romaanisuomennosten kansia. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi john boyne

Kun John Boyne kuuli Suomessa käydessään kirjastokorttikäytännöstä, hän tunsi heti olonsa kotoisaksi. Myös Irlannissa kulutetaan kirjastokirjoja, ahmitaan romaaneja, rakastetaan satuja ja tarinoita. Kirjailijat ovat mediatapahtumien itseoikeutettuja vieraita.

John Boyne

 • kirjailija, s. 1971 Dublinissa
 • teoksia käännetty 42 kielelle
 • 13 romaania, joista suurin osa historiafiktiota
 • yli 70 novellia
 • suomennokset: Laura Beck
 • 2000 The Thief of Time
  2001 The Congress of Rough Riders
  2004 Crippen
  2006 Next of Kin
  2008 Mutiny: a Novel of the Bounty (Kapina laivalla)
  2009 The House of Special Purpose (Tarkoin vartioitu talo)
  2011 The Absolutist (Kuudes mies)
  2013 This House Is Haunted
  2014 A History of Loneliness

  Nuortenkirjoja:

  2006 The Boy in the Striped Pyjamas (Poika raidallisessa pyjamassa)
  2010 Noah Barleywater Runs Away (Nooa Notkoniitty karkaa kotoa)
  2012 The Terrible Thing That Happened To Barnaby Brocket (Leijuva poika)
  2013 Stay Where You Are And Then Leave

  Lapsuusajan tarinoita

  "Aloin kirjoittaa vakavissani jo lapsena. Kuulin paljon kiehtovia tarinoita, mutta parhaiten löysin jutunjuurta ikiomasta päästäni, mielikuvitusmaailmastani", kertoo 42 kielelle käännetty kirjailija John Boyne.

  Anglosaksisessa maailmassa ei ole helppoa tehdä läpimurtoa, ei ainakaan historiafiktiolla, jonka englanninkieliset kirjailijat ovat omineet itseoikeutetuksi genrekseen. Perinteisellä tyylillä on tiukat säännöt, joita harva on uskaltanut murtaa. John Boyne on yksi heistä.

  Historiallisia romaaneja ja nuortenkirjoja

  John Boynen romaanit sijoittuvat eri maiden historiallisiin kehyksiin. Yhtä sujuvasti kirjailija viihtyy fantasiamaailmassaan, joka maustaa hänen koko tuotantoaan. Siellä liikkuvat loisteliaasti myös kirjailjan kiitetyt nuorten- ja lastenkirjat.

  Nuorisokirjoista tunnetuin, natsien Saksaan sijoittuva The boy in a striped pyjamas (Poika raidallisessa pyjamassa) tehtiin elokuvaksi v. 2008 Walt Disney Productions -yhtiön tuotantona. Kiihkeimpien kriitikoiden mielestä romaani ei noudattanut oikeaoppista historiankulkua ja tuomittiin jopa herjaavaksi. Toisaalla elokuvaa ylistettiin ja se palkittiin uudenlaisen, rohkean kerronnan ansiosta.

  Venäjän historia vei Pietariin

  John Boyne ahmi kasoittain venäläistä aikalaiskirjallisuutta ennen kuin aloitti historiallisen hittiromaaninsa Tarkoin vartioitu talo kirjoittamisen. Tsaariperheen surullisenkiehtovan tarinan hän oli lukenut jo lapsuudessaan isoisän luona kesää viettäessään. Tunteikkaan kokemuksen myötä hän vakuuttui, että jonakin päivänä vielä kirjoittaisi aiheesta oman kirjan.

  John Boyne kirjoitti suuren osan teoksestaan Pietarissa ja kävi Talvipalatsissa läppärinsä kanssa päivittäin aistimassa tunnelmia, jotka sitten taltioi romaaniinsa. Kirjailija ei puhu venäjää eikä koe itseään erityiseksi Venäjän tuntijaksi. Silti hän uskalsi kirjoittaa oman taiteellisen näkemyksensä tsaariperheen kohtalosta - koko maailman iloksi.

  John Boyne: Tarkoin vartioitu talo. Kuva: Bazaar
  Tarkoin vartioitu talo on tsaariperheen tarina. John Boynen romaanin kansikuva. (Helin Sepa, Pressimage)                  

  John Boyne uskoo ensi kosketuksen lumoon historiallisen miljöön vangitsemisessa: "Aiheeseen on perehdyttävä, mutta kirjoittaja ei saa olla historiallisten faktojen orjuuttama. Hänen on osattava kertoa tarina tarinana, joka sattuu sijoittumaan menneisyyteen." Kirjailijan asenne on raikas - ja uskalias.

  Romaani on moderni, vanhoista kahleista vapaa historiafiktio, joka erottuu muista tarinallisuuden kautta. Aihe on kulunut ja kaikkiaan kaluttu - siksi siihen tarttuminen on rohkea teko anglosaksisen kirjallisuuden kivikovassa kilpailussa.

  Liian vähän käännöskirjallisuutta

  John Boyne toteaa avoimesti, että Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat valitettavan surkeita ulkomaisen kirjallisuuden kääntämisessä. Englanninkielisiä kustantajia käännöstoiminta ei vain kiinnosta. "Haluaisin lukea oman aikani kirjailijoita, ovatpa he minkä maalaisia tahansa", näpäyttää Boyne.

  Kirja jää eloon

  "Eivät kirjat mihinkään katoa, miksi katoaisivat? Ne ovat olleet seuranamme jo useita satoja vuosia, niillä on aina oma paikkansa."

  John Boynen mielestä vanhempien kannattaa lukea yhdessä lastensa kanssa. Luetun sisällöstä pitää myös jutella lapsen kanssa, jakaa lukukokemus. Vanhempien on hyvä käydä lasten kanssa kirjastossa mahdollisimman usein.

  "Kun lukukokemuksesta kehkeytyy tuttu perhepiirin rutiini, ollaan jo onnistumisen tiellä. Juuri tästä saan kiittää omaa kipinääni kirjallisuuteen", kiteyttää kirjailija, joka nyt suoltaa kansainvälisen menestysromaanin toisensa jälkeen. John Boyne on hyvässä seurassa, sillä vuoteen 2015 mennessä yhteensä yhdeksän irlantilaiskirjailijaa on saanut Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

  Toimittaja: Sini Sovijärvi

  • Ääntäminen

   Viron kielen ääntäminen.

   Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

  • Yleistä kiinan kielestä

   Yleistä kiinan kielestä.

   Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

  • Miten joulua vietetään eri maissa?

   Tutustu eurooppalaisten maiden jouluperinteisiin.

   Vietetäänkö Euroopan muissa maissa joulua samoin kuin Suomessa? Tähän artikkeliin on koottu linkkejä eri maiden jouluperinteistä kertoviin sisältöihin.

  Kielet

  • Italian pikavisiitti

   Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

   Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

  • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

   12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

   Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

  • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

   20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

   Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

  • Arabian alkeiskurssi

   Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

   Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

  • RUS – venäjästä rakkaudella

   RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

   RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

  • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

   Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

   Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

  • Arabia

   Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

   Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

  • Englanti

   Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

   Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

  • Espanja

   Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

   Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

  • Italia

   Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

   Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

  • Japani

   Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

   Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

  • Kiina

   Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

   Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

  • Kreikka

   Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

  • Latina

   Nykykielissä on lainoja latinasta.

   Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

  • Portugali

   Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

   Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

  • Ranska

   Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

   Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

  • Ruotsi

   Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

   Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

  • Saksa

   Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

   Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

  • Suomi - Finnish

   Materials for learning Finnish language and culture.

   Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

  • Turkki

   Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

   Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

  • Unkari

   Unkari on suomen sukulaiskieli

   Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

  • Venäjä

   Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

   Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

  • Viittomakieli

   Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

   Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

  • Viro

   Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

   Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!