Hyppää pääsisältöön

Parasta aikaa: Kesä on musan parasta aikaa

Blogisti Pekka Laine ohjelmassa Parasta aikaa
Blogisti Pekka Laine ohjelmassa Parasta aikaa Kuva: Emmi Jormalainen parasta aikaa

Olen huomannut, että kesäisin ainakin minulla musiikilliset antennit ovat selvästi vähemmän ruosteessa kuin muina vuodenaikoina. Ehkä valo ja harvakseltaan esiintyvä lämpö avaa aistimme ja herkistää erilaisille signaaleille, myös musiikillisille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että täydellinen kesämusiikki voi olla hyvinkin monenlaista.

Kollektiiviseen kesähurmokseen tarvitaan kesähittejä eli harkittuja murhia musiikin muodossa: iskevää ja hypnoottista hoilattavaa terasseille, rannoille ja oluttelttoihin. Väinöt, lambadat, rusketusraidat, revenneet levikset, vadelmaveneet ja pämppäykset kuuluvat kuvioihin. Uskaltaisin väittää kuitenkin, että yliannostuksen puolelle lirvahtavia yhteislauluja tärkeämpiä ovat itse kunkin omat, puhtaasti subjektiiviset kesähitit eli ne laulut, joihin omalla yksityisellä tasolla tiivistyy kesän henki tai vain yksi ohikiitävä hetki suvessa.

Harkittuja murhia musiikin muodossa: iskevää ja hypnoottista hoilattavaa terasseille, rannoille ja oluttelttoihin.

Omia kesäsoittolistoja tutkiessani olen huomannut, että sekaan mahtuu hyvin sekalaista soundia. Juuri tämä on kesän ja musiikin yhdistelmässä parasta: kaikki maistuu hyvälle, kun tajunta on kerrankin oikein säädetty. Minun päässäni usvainen hämyily istuu suveen erinomaisesti. Esimerkiksi Wigwam-yhtyeen progevalssi Pidän sinusta on jostain syystä minulle erottamattomasti kesään kuuluva kappale. Heti kun Jukka Gustavsonin urku särähtää soimaan, pieni hippikeiju minussa herää ja halajaa niitylle kirmaamaan. Miksi? En tiedä, mutta niin on.

Ikiomat kesähitit voivat olla yllättäviä, outoja ja eriskummallisten mutkien ja kimmokkeiden kautta sesongin tunnelmaan liittyviä. Tummanpuhuva melankolia voi kääntyä valoksi keskellä valon aikaa. Salaperäinen folk-laulu soi entistä mystisempänä, jos kuuntelet sen öisellä kävelyllä keskellä usvaista peltomaisemaa. Pöhköpäisin hoilotus näyttäytyykin nerokkaana elämän ylistyslauluna, olennaisen kiteyttäjänä.

Paras kesän soundtrack voi olla myös se ilmeisin. Olen huomannut, että teen kesäisin paljon torta på torta -valintoja levysoittimen äärellä. Kuuntelen joka kesä kahmalokaupalla Beach Boysin musiikkia - niitä lauluja, joissa kesäisellä soundilla ylistetään kesää.

Uusissa kesäbiisiretkahduksissa on monasti nostalgiaa erehdyttävästi muistuttava kerros mukana.

Joka kesä löydän myös uusia kappaleita, joihin ihastun korvia myöten. Toki myönnän, että uusissa kesäbiisiretkahduksissa on monasti nostalgiaa erehdyttävästi muistuttava kerros mukana. Juuri nyt syvälle hermoon osuvassa laulussa on jotakin, joka muistuttaa menetetystä ajasta.

Tämän vuoden kesäsadosta olen takertunut erityisesti kahteen kotimaiseen tuotokseen. Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS- yhtyeen riemukas purukumirenkutus (Do The) Shämäläin on kuin jonkinlainen vaistonvarassa oikeaan osuva yhteenveto kaikista niistä 1950-60-luvun teinirock’n’rolleista ja Blondie-yhtyeen iskusävelistä, joita kuuntelin silloin kuin kesät olivat vielä pelkkää ihanaa joutenoloa.

Olimme parikymppisiä ja reissu oli raskas. En mene yksityiskohtiin. En edes muista niitä kovin hyvin.― Pekka Laine

Kouvolan punkkareiden rakastettava roskapop jää kesäkipalekarkeloissani tällä kertaa niukasti hopealle. Oma kesähittini vuonna 2015 tuo mieleen mökkireissun poikaporukassa, vuosikymmeniä sitten. Olimme parikymppisiä ja reissu oli raskas. En mene yksityiskohtiin. En edes muista niitä kovin hyvin. Sen muistan, kuinka matka alkoi. Olemme Lahden moottoritien alkupäässä. Kuski ajaa, kun muut menevät asiaan. Olutpullojen korkeista kuuluu vieno marsun aivastus ja kasetti sujahtaa koneeseen. Armottomalla volumella väpättävä John Fogertyn kitara täyttää auton. Born On The Bayou. CCR. Jumalauta. Nyt lähtee.

Samanlaisia väristyksiä synnyttää minussa nyt kuultava oodi moottoripyörälle. Todellisuudessa en ole koskaan edes kunnolla ajanut motskarilla. Todennäköisesti en ole uskaltanut. Tämän mieltä kiihottavan rokkieepoksen tahdissa minut valtaa tunne, että uskallan mitä tahansa. Ajaa jytäjammulla keskellä yötä, sataakuuttakymppiä, ilman kypärää, silmät kiinni. Korvalappustereoissa soi Jukka ja Jytämimmit ja minä annan vaan mennä.

Teksti: Pekka Laine

Lue myös - yle.fi:stä poimittua