Hyppää pääsisältöön

Silmät ilman kasvoja

Edith Scob elokuvassa Silmät ilman kasvoja.
Silmät ilman kasvoja: valkoisen maskin peittämä Edith Scob näyttelee silmillään ja kehollaan. Edith Scob elokuvassa Silmät ilman kasvoja. Kuva: Yle Kuvapalvelu georges franju

"Kuin painajainen, jonka ei toivoisi koskaan päättyvän." Georges Franjun kaunis, karmaiseva kauhuklassikko oli vuosikymmeniä kielletty Suomessa.

Georges Franjun kauhuklassikko Silmät ilman kasvoja (Les yeux sans visage, 1960) tarjoaa runollista kauhua ja tyylikästä jännitystä, mutta sillä on myös vaarallisen elokuvan maine. Sen ensi-illassa Edinburghissa seitsemän ihmistä pyörtyi – ainakin legendan mukaan.

Suomessa Silmät ilman kasvoja koettiin niin kauhistuttavaksi, että se kiellettiin kokonaan. Elokuva onkin aiemmin nähty Suomessa vain erikoisnäytännöissä sekä teknisesti melko huonona dvd-julkaisuna. Tv-ensi-iltansa se sai vasta Teeman elokuvafestivaalilla marraskuussa 2013.

Silmät ilman kasvoja kertoo kirurgista, joka sieppaa nuoria naisia luodakseen uudet kasvot tyttärelleen. Pääosissa ovat Pierre Brasseur, Alida Valli ja valkoisen maskin peittämä, lähinnä silmillään näyttelevä eteerinen Édith Scob. Vuosikymmenten myötä Franjun elokuvan maine on vain kasvanut, ja nykyisin sitä pidetään paitsi upeana kauhuelokuvana myös ranskalaisen elokuvan mestariteoksena ylipäätään.

Edith Scob elokuvasta Silmät ilman kasvoja oli Teeman elokuvafestivaalin 2013 tunnushahmo.
Edith Scob oli Teeman elokuvafestivaalin 2013 tunnushahmo. Edith Scob elokuvasta Silmät ilman kasvoja oli Teeman elokuvafestivaalin 2013 tunnushahmo. Kuva: Kati Sinisalo / Yle edith scob

Tarinassa on myyttisiä ja sadunomaisia aineksia: hullu professori, ikuisen elämän kaipuu, kellarissa haukkuvat koirat, peitetyt peilit, nuoria naisia kaappaava tumma nainen, valkoiseen kaapuun pukeutunut nainen valkoinen naamio kasvoillaan vaeltamassa kartanossa kuin haamu...

Elokuva perustuu Jean Redonin romaaniin, ja käsikirjoitusta on ollut muokkaamassa Alfred Hitchcockin Vertigonkin taustalta löytyvä kirjoittajakaksikko Boileau-Narcejac. Muita tärkeitä tekijöitä ovat hieno varjojen kuvaaja Eugen Schüfftan ja säveltäjä Maurice Jarre.

"Silmät ilman kasvoja vaikuttaa kerronnan täsmällisyydellään. Siinä ei ole yhtään ylimääräistä kuvaa tai ääntä. Georges Franju on minimalistisen kerronnan mestari", sanoo elokuvaohjaaja, kuvataiteilija Mika Taanila. "Se on yksi psykologisesti häiritsevimpiä kauhuelokuvia, joita olen nähnyt. Vaikka sen kuvaama tapahtumaketju on epäinhimillinen ja julma, se on kuin painajainen, jonka ei toivoisi koskaan päättyvän."

Silmät ilman kasvoja sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla marraskuussa 2013. Elokuvan esitteli taiteilija Mika Taanila, joka kertoi samalla Franjun elokuvaan liittyvästä fotogrammiteoksestaan – teoksen materiaalina oli Taanilan 1980-luvulla hankkima sumuinen kolmannen sukupolven vhs-kopio elokuvasta. Esittely on katsottavissa Yle Areenassa.

Franjun elokuvalle monella tapaa kunniaa tekevä Pedro Almodóvarin ohjaama Iho jossa elän esitetään Teemalla edellisenä päivänä eli perjantaina 14.8. kello 21.

 • Silmät ilman kasvoja (Les yeux sans visage), Ranska, 1960. Ohjaus Georges Franju. Pääosissa Pierre Brasseur, Alida Valli, Edith Scob. (16)
Kommentit
 • Elena Ferranten napolilaistytöt ovat Teeman alkuvuoden tapaus

  Ferrante-sarja Loistava ystäväni Teemalla

  Kirjamaailman superilmiöksi nousseen Elena Ferranten romaaniin perustuva draamasarja Loistava ystäväni nähdään nyt Teemalla. Mysteerikirjailijan tarina on lähes yhtä kiehtova kuin hänen kirjansakin. Antaudu Ferranten vietäväksi!

 • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

  Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

  Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa