Hyppää pääsisältöön

Suomalainen kirjailija: Veijo Meri

Kirjailija Veijo Meri
Teema muistaa sunnuntaina kuollutta kirjailija Veijo Merta vuonna 2001 valmistuneella henkilökuvalla "Suomalainen kirjailija: Veijo Meri" Kirjailija Veijo Meri Kuva: Seppo Sarkkinen/Yle Kuvapalvelu suomalainen kirjailija: veijo meri

Veijo Meren käsissä puhe, tarina tai repliikki muuttui kirjallisuudeksi. Teema muistaa sunnuntaina kuollutta kirjailijaa lähettämällä vuonna 2001 valmistuneen henkilökuvan.

Manillaköydestä Mannerheimiin, kasarmeista Kiveen. Veijo Meri oli kirjailijamestari ja tuhansien tarinoiden mies.

Henkilökuvassa kirjailija muistelee ja pohtii muun muassa lapsuuttaan, ujouttaan, kielioppia, 50-luvun kirjailijaelämää ja uraansa vuosien varrelta.

Pitkien haastattelusessioiden viimeiset repliikit maaliskuussa 2001:

”Siinä tekee omaa työtään. Ei ne pirut tule määräämään, kun ei ota tilauksia. Eihän ne kaunokirjoja tule tilaamaan, että kirjoitas nyt Unelma karjanmajalla tai Kaunis karjakko ja rekkakuski. Kaikki juonethan on tämmösiä, että niissä on tämmösiä henkilöitä. Ne voidaan näin pelkistää. Mutta eivät tule tilaamaan. Tietokirjojahan tilataan ja kun mä olen saanut kirjottaa tietokirjoja, ne on tilattu.

Ei mulla ole valittamista. Mä olen saanut kirjoittaa kaikki, mitä mä olen voinut toivoa ja kuvitella kirjottavani, ja vähän lisääkin. Mä olen sikäli onnellinen, ja olen elänyt näin kauan. En ole kuollut viinaan neljänkymmenen iässä, enkä lahonnut. Meidän sukupolvi, 50-luvun polvi, on yrittänyt olla varovaista ja viisasta ja elää vähän pitempään maailmassa.”

Ohjelman on toimittanut J.P. Pulkkinen ja ohjannut Atro Lahtela. Se kuuluu kirjailijadokumenttisarjaan, jota on tehty vuodesta 1999. Sarja sai Valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2003. Näitä henkilökuvia on tähän mennessä tehty 30 suomalaisesta kirjailijasta, joukossa mm. Paavo Haavikko, Veikko Huovinen, Kirsi Kunnas, Eeva Joenpelto, Antti Tuuri ja Kari Hotakainen. Tekijätiimiin kuuluvat myös Marika Kecskeméti ja Laura Joutsi ja tuottajana Marjaana Mykkänen.

Kommentit

Yle Teema