Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Lemmin rakkaus

Dokumenttiprojekti: Lemmin rakkaus, yle tv1
Kesällä 1940 Lemmin isän luona Linnamäellä. Neuvostoliitto on kaapannut Viron valtion. Vasemmalla Ago ja Lemmi Talvar. Dokumenttiprojekti: Lemmin rakkaus, yle tv1 dokumenttiprojekti: lemmin rakkaus

TV1 maanantaina 29.6.2015 klo 21.30 - 22.30, uusinta lauantaina 4.7. klo 12.40
Yle Areenassa 7 päivää

Virolaiskaunotar Lemmi oli oikeastaan vielä tyttö, kun hän meni joulukuussa 1939 Haapsalussa naimisiin suojeluskunnan upseerin kanssa.

Kesällä 1940 Neuvostoliitto kaappasi vallan Virossa, ja miehestä tuli lainsuojaton.

Kun Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu ei sotakesänä 1941 tavoittanut aviomiestä, se lähetti Lemmin vankileireille ja karkotukseen Siperiaan.

Muiden silmissä kansanvihollinen

Kun Lemmi palasi Neuvosto-Viroon 1959, hän oli viiden lapsen äiti ja yksinhuoltaja. Lasten isistä hän ei koskaan kyennyt puhumaan.

Lemmi oli yhä kansanvihollinen, jonka oli asetuttava elämään kotikuntansa ulkopuolelle. Lähipiirissään hänestä tuli arvostettu työntekijä, pidetty naapuri ja rakastettu äiti.

Dokumenttielokuvassa aikalaiset kertovat Lemmi Talvarista (1920-1990), ja samalla omista kokemuksistaan sodan ja neuvostoyhteiskunnan aikana.

Aviomies pakeni Ruotsiin

Elokuva sivuaa myös Lemmin aviomiestä Ago Talvaria, joka palveli saksalaismiehityksen aikana Virossa sotilaallisen yhteistyöjärjestö Omakaitsen Läänemaan päällikkönä. Syksyn 1944 suuressa paossa hänen onnistui päästä Ruotsiin.

Neuvostoliitto piti vuonna 1967 Haapsalussa näyttävän oikeusistunnon, jossa Ago Talvar tuomittiin poissaolevana kuolemaan yli sadan neuvostokansalaisen murhasta.

Oliko tuomio oikeudenmukainen? Minkälainen Lemmin ja Agon lyhyt avioliitto loppujen lopuksi oli ollut? Millaisia valintoja Lemmi joutui tekemään ensin nuorena vankileireillä, sitten karkotuksessa ja lopuksi asettuessaan Neuvosto-Viroon.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Ville Mäkelä. Tuotanto: Frameworks Production House Oy, 2010.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.