Hyppää pääsisältöön

Kourallinen kävijöitä ja surkea sää - juhannusfestareihin mahtui floppi jos toinenkin

Viikonlopun festareilla esiinnyttiin tyhjille katsomoille ja kärsittiin kävijäkadosta. Juhannus, mitä tapahtui?

Festarikansaa. // Kuva: YLE / Mika Kanerva

Juhannuksen festarit eivät menneet ihan nappiin. Tässä kooste viikonlopun saldosta!

Midsummer Sound

18.-20.6. Kalajoki

Odotukset: Uusi kotimaisten artistien tähdittämä juhannusfestari Kalajoella. Esiintyjinä kovia tekijöitä: Robin, Elastinen, Kasmir, Pariisin Kevät ja Mikael Gabriel.

Todellisuus: Elastinen veti paikalle 400-500 kävijää, mutta sen korkeammalle ei kävijäluvuissa päästy. Muilla keikoilla katsojia oli vain kourallinen, ja hekin olivat lähinnä muita Midsummer Sound -esiintyjiä. Koska samalla alueella järjestettiin toinen samalta kuulostava juhannustapahtuma, Kalajoen juhannus, kävijät olivat hämmentyneitä. Järjestäjien mukaan festareita ei olisi järjestetty, jos tilaongelmista olisi tiedetty.

Kalajoen Juhannus

18.-20.6. Kalajoki

Odotukset: Monena vuonna Kalajoen Hiekkasärkillä järjestettävä juhannusfestivaali. Esiintyjinä ainakin kotimaisten JVG:n, Sannin ja Uniikin lisäksi ruotsalainen Basshunter ja italialainen Alexia.

Todellisuus: Siinä missä Kalajoki hämmensi Midsummer Soundin festarikansaa, Midsummer Sound hämmensi Kalajoen kävijöitä. Kalajoen juhannus piti alun perin järjestää Kalajoen pienlentokentällä, mutta paikka vaihtui viime tingassa takaisin Hiekkasärkkiin. Festivaalin järjestäjien mukaan kävijöitä oli 30 000, mutta Facebookin perusteella kävijät olivat tyytymättömiä niin artistivalikoimaan, järjestelyihin kuin henkilökunnan ammattitaitoon.

Kalajoen juhannus muutama vuosi sitten. // Kuva: YLE

RuisAction

19.-20.6. Ruissalo

Odotukset: Tapahtumantäyteinen festari Turun Ruissalossa, joka markkinoi itseään “erittäin erilaisina juhannuspippaloina”. Ohjelmassa kaikkea vaahtobileistä kuplafutikseen ja bike water jumpingin maailmanmestaruuskisoihin. Esiintymässä Jukka Poika.

Todellisuus: Bike water jumping -kisa peruttiin, koska vesi oli liian matalaa ja hiekkapohja oli säiden vuoksi kelvoton aktiviteettiin. Kävijöitä oli vähän, mihin vaikuttivat huono sää ja viestintä. Tapahtumaa ei mainostettu tarpeeksi: RuisActionin Facebook-sivulla ei ollut muuta sisältöä kuin festariohjelma, joka postattiin vasta ensimmäisenä festaripäivänä. Kävijöiden Facebook-palautteeseen ei vastattu. Jää nähtäväksi, järjestetäänkö ensi vuonna.

Himos Juhannus

18.-20.6. Jämsä

Odotukset: Perinteinen juhannusfestari, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1999. Tämän vuoden esiintyjiä olivat muun muassa Petri Nygård, Antti Tuisku ja Haloo Helsinki!. Lisäksi festivaalialueelle oli lisätty teltta ja muita tilauudistuksia.

Todellisuus: Kävijöitä oli 44 000, mikä on suunnilleen saman verran kuin viime vuonna. Tilauudistukset osoittautuivat toimiviksi. Kiitosta saivat katsomoravintola VIP-osastoineen ja katettu lava. Mikään ei mennyt pieleen! Jukka Poika tosin joutui täälläkin esiintymään miltei tyhjälle kentälle kaatosateessa.

Tahko Juhannus

19.-20.6. Tahko

Odotukset: Savolaisittain leppoisa juhannusfestari Tahkolla. Lavalla ainakin Mikael Gabriel, JVG, Teflon Brothers sekä Musta Barbaari ja Prinssi Jusuf.

Todellisuus: JVG saapui paikan päälle helikopterilla ja Mikael Gabrielin keikan aikana mies kosi tyttöystäväänsä. Järjestäjien mukaan kävijätavoite, 5000 ihmistä, täyttyi. Olisi voinut mennä huonomminkin!