Hyppää pääsisältöön

Prisma: Kissojen salattu elämä

Prisma: Kissojen salattu elämä, yle tv1
Tigger, citykissa, on saanut kaulaansa tutkimuskameran. Prisma: Kissojen salattu elämä, yle tv1 Kuva: Copyright: BBC 2014 prisma: kissojen salattu elämä

TV1 keskiviikkoisin 1. - 15.7.2015 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaisin klo 17.05 ja tiistaisin n. klo 23.35
Yle Areenassa 7 päivää

Kuinka paljon kotikissat muistuttavat villejä kissaeläimiä? Minkälaiselta maailma näyttää kissan silmin? Tutkijat seuraavat sadan kissan liikkeitä ympäri vuorokauden.

Tutkimuksessa on maatiloilla vapaasti kulkevia kissoja, jotka pääasiassa metsästävät itse ruokansa, ja kotikissoja, jotka jakavat saman reviirin usean muun kaupunkikissan kanssa.

prisma: kissojen salattu elämä, yle tv1
prisma: kissojen salattu elämä, yle tv1 Kuva: Copyright: BBC 2014 prisma: kissojen salattu elämä

Kaupunkikissat ihmisen rytmissä

Ihminen näkee paremmin muodot ja värit, kissa havaitsee liikkeet.

Ihmisen silmät toimivat parhaiten päivällä, sillä me nukumme öisin. Hämäräeläin kissa näkee päivällä kaiken mustavalkoisempana kuin ihminen, mutta yöllä kissan maailma on kirkkaampi kuin ihmisen.

Maatilojen kissat ovat aktiivisia öisin ja nukkuvat päivisin. Kotikissat ovat aktiivisia päiväsaikaan, kuten niiden omistajatkin. Kaupunkikissat elävät enemmän ihmisen vuorokausirytmin mukaan.

Omistajille yllätyksiä

Kameroin ja seurantalaittein varustetut kissat tuottavat yllätyksiä omistajilleen, jotka tutustuvat ensi kertaa lemmikkiensä öisiin retkiin kodin ulkopuolella.

Muuan kissa vaikuttaa oudon stressaantuneelta näennäisen rauhallisessa kodissaan. Syy kissan levottomuuteen selviää videokuvasta.

Cats Uncovered. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia, 2014.

Muualla verkossa:
Yle Uutiset: Lemmikki – ystävä ja kumppani vai ihmisen vallan alle alistettu vanki?
Prisma: Koira kumppanina

prisma: kissojen salattu elämä, yle tv1
prisma: kissojen salattu elämä, yle tv1 Kuva: Copyright: BBC 2014 prisma: kissojen salattu elämä

Maalaiskissojen pihapiirissä riittää mielenkiintoista tutkittavaa.
Kommentit
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.