Hyppää pääsisältöön

Taru sormusten herrasta kääntyi Suomessa kesäteatteriksi ja lopulta Ylen tv-sarjaksi

Ryhmäteatteri esitti vuosina 1988 ja 1989 Suomenlinnassa J. R. R. Tolkienin kirjaan perustuvan näytelmän Taru sormusten herrasta. Reportaasissa seurataan näytelmän valmisteluita ja harjoituksia.

Taru sormusten herrasta on kirjana mittava teos. Monituhatsivuinen fantasiaeepos julkaistiin ensimmäisen kerran jo 1950-luvulla ja kirja on sittemmin kerryttänyt fanikuntaa ympäri maailman, sukupolvi toisensa jälkeen. Tolkienin tarinan suomennoksen kuunnelmakin venyy yli 60-tuntiseksi.

Haasteella oli siis kokoa, kun Helsingin Ryhmäteatteri ryhtyi sovittamaan kirjaa kesäteatteriesitykseksi. Raila Leppäkoski ja Arto af Hällström ohjasivat oman näkemyksensä rakastetusta mielikuvitusmaailmasta.

Kesäteatteriperinteiden mukaisesti esityksessä osallistettiin yleisöä ja hyödynnettiin esityslokaation tarjoamia mahdollisuuksia. Viaporin saari oli siis yhtä kuin Tolkienin Keski-Maa. Yleisö seurasi sormuksen ritareiden taivalta saaren ympäristössä ja suuressa osassa esityksessä olivat Tolkienin kirjoittamat laulut, joihin Toni Edelmann oli säveltänyt musiikin. Esitys venyi lopulta kuusituntiseksi koko päivän spektaakkeliksi.

Teatteriesityksen pääosassa näytellyt Kari Väänänen toteaa yllä nähtävässä reportaasissa, että vaikka teatterioperaatio tiedettiin jo ennen ensi-iltaa rankaksi, niin "kyllä sitä jaksaa aina yhden kesän tehdä".

Teatterinäytös pyöri Suomenlinnassa lopulta kahtena kesänä.

Taru sormusten herrasta lyhyesti

J. R. R. Tolkienin tarinan tapahtumat sijoittuvat fantasiamaailma Keski-Maahan, jossa elää ihmisiä, hatijoita, kääpiöitä ja örkkejä. Tarinan keskiössä ovat kuitenkin Tolkienin luomat hobitti-hahmot, puolituiset eli kääpiöitäkin pienemmät ihmisenkaltaiset olennot.

Sormusten herran tarussa seurataan Frodo-hobitin matkaa koti-Konnusta pahan Sauronin hallitsemaan Mordoriin. Frodo kantaa mukanaan muinaista taikasormusta, joka on merkittävä voiman lähde, mutta samalla omistajansa turmeleva aarre. Konkreettinen ilmentymä turmeluksesta on tarinassa esiintyvä Klonkku, joka omisti sormuksen ennen Frodoa ja jonka ulkomuoto ja mieli ovat turmeltuneet hirviömäisiksi. Frodon tehtävänä on tuhota valtasormus, jotta Sauron tuhoutuisi. Sormuksen voiman herättämää vallanhimoa ja pelkoa on verrattu esimerkiksi joukkotuhoaseisiin.

Frodon tarinan lisäksi Taru sormusten herrasta käsittelee ihmiskansan taistelua Sauronin örkkijoukkoja vastaan ja Keski-Maan alkuperäiskansan haltijoiden pienenevää roolia maailmassa. Tolkienin on sanottu kirjoittaneen fantasiansa eräänlaiseksi sepitteelliseksi historiaksi Englannille ja Euroopalle. Tarinan esiosana taas on Tolkienin kirjoittama Hobitti.

Hobitit nähtiin myös televisiossa

Yleisön suosikiksi noussut kesäteatteri sovitettiin vuonna 1993 televisioon yhdeksänosaisena lastensarjana. Ylen tv-sarja sai nimen Hobitit ja teatterista poiketen tarinassa keskityttiin nimihahmoihin eli hobitteihin, Frodon (Taneli Mäkelä) ja Samin (Pertti Sveholm) matkaan. Tolkienin tarinassa sormuksen matkan rinnalla tapahtuvat eeppiset suurtaistelut jätettiin tv-sarjassa vähemmälle huomiolle.

Monet ryhmäteatterilaiset uusivat roolinsa myös Hobiteissa ja sen ohjauksesta vastasi Suomenlinnassa hobitti Pippiniä esittänyt Timo Torikka. Kari Väänänen uusi kaksoisroolinsa Klonkkuna ja Aragornina ja velho Gandalfina nähtiin Vesa Vierikko. Konkarinäyttelijä Leif Wager taas nähtiin sarjassa arvovaltaisena Elrond-hatijana.

Hobitit toteutettiin modernilla tekniikalla. Näyttelijät tulkitsivat roolinsa suurilta osin bluescreen-kankaiden edessä ja taustat liitettiin kuvaan myöhemmin. Näyttelijöiden lisäksi sarjan maskeerausta ja puvustusta kiitetiin ajan tv-arvosteluissa.

Ylen Hobitit uusittiin kertaalleen vuosina 1997 ja 1998. Myöhemmin kaikki oikeudet Tolkienin tarinan sovituksiin ja esitykseen kuitenkin raukesivat, eikä sarjasta ole oikeuksia esittää edes näytteitä. Oikeuksien uudelleentarkastamiseen lienee vaikuttanut vuonna 2001 alkanut elokuvatrilogia Taru sormusten herrasta, joka oli vuosituhannen alussa suuri arvostelu- ja yleisömenestys.

Alla nähtävissä arkistovalokuvissa esitellään kuitenkin Hobitit-sarjan roolihahmot ja tätä kautta on mahdollisuus saada kokea edes ripaus sarjan luomasta tunnelmasta.

Keskustele