Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Tapio Wirkkala 100v pääkuva

Aarteenetsintä: Finnairin astiastot

Vuonna 1960 Suomi siirtyi suihkukoneaikaan. Caravelle -koneiden ensimmäisessä luokassa pöydät katettin Tapio Wirkkalan muotoilemilla valkoisilla muoviastioilla.

Caravelle -sarjaan kuului kahvikuppi, aluslautanen, asetti, ruokalautanen ja jälkiruokakulho. Kahvikupin korva muistutti lentokoneen pyrstöä. Myöhemmin astiasto täydentyi mustalla kulholla ja tuhkakupilla.

DC-8 koneiden ja Atlantin ylittävien lentojen kunniaksi Wirkkala suunnitteli vuonna 1969 Finnairin ensimmäiseen luokkaan F-logolla koristellut posliiniastiat. Niitä täydensivät Ulthima Thule -lasisto.

Vaikka Caravelle ja F-astiasto eivät ole olleet koskaan yleisesti kaupan, käytöstä poistettuja astioita on myyty ja annettu henkilökunnalle. Sitä kautta ne ovat lähteneet kiertämään, ja niihin voi törmätä huutokaupoissa ja käytettyjen tavaroiden kaupassa.

Jos sinulla on Tapio Wirkkalan Finnairille tai Aerolle suunnittelemia astioista, jaa kuva niistä kanssamme ja kerro miten astiat ovat päätyneet sinun talouteesi.

Voit jakaa kuvasi (ja tarinasi) allaolevan lomakkeen välityksellä. Voit jakaa kuvasi myös Twitterin tai Instagramin välityksellä. Liitä silloin kuvasi tunnisteisiin #finnair ja #wirkkala100.

Kommentit
 • Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen

  Tapio Wirkkala on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään

  Suomi on sankarimuotoilijoiden maa, mutta yksi on ylitse muiden. Laatu, määrä ja kansainvälinen tunnettavuus tekevät Tapio Wirkkalasta muotoilijoiden kruunaamattoman kuninkaan. Uppoudu Tapio Wirkkalan maailmaan laajassa verkkoartikkelissa.

 • Tapio Wirkkala - monen materiaalin mestari

  Yle Areena juhlistaa Tapio Wirkkalan 101-v syntymäpäivää

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi huipentuu Wirkkalan 101. syntymäpäivänä 2.6.2016. Yle Kulttuuri on julkaissut Yle Areenassa henkilökuvan merkittävästä muotoilijasta.

 • Oho, meillä on kellarissa aitoa Tapio Wirkkalaa!

  Aarteenetsintä herätti näkemään ja tunnistamaan Wirkkalaa

  Tapio Wirkkalan juhlavuosi näkyi useissa tapahtumissa ympäri Suomea. Moni heräsi nyt viimeistään huomaamaan miten voimakkaasti muotoilija on vaikuttanut suomalaiseen arkeen ja juhlaan. Yle juhlisti Wirkkalan 100-vuotissyntymäpäivää keväällä aloittamalla aarteenetsinnän. Yhtenä tarkoituksena oli osoittaa Tapio Wirkkalan monipuolisuus suunnittelijana ja monen materiaalin mestarina.

 • Aarteenetsintä: postimerkit

  Oletko nuolaissut Wirkkalan postimerkkiä?

  Tapio Wirkkala voitti vuonna 1939 Olympiavuoden postimerkkikilpailun. Olympialaisia ei sitten tullutkaan, tuli sota. Mutta Wirkkala uusi voittonsa vuonna 1952, ja tällä kertaa merkit pääsivät myös käyttöön.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri