Hyppää pääsisältöön

Kulttuuria - miksi Yle esittää, tallentaa ja luo sitä?

Neljä miestä ja elokuvakamera kodin lavasteissa.
Ylen draamasarja Punainen kolmio kertoo Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon rakkaustarinan itsenäistyneen Suomen poliittisissa myrskyissä. Kuvassa keskellä Leinoa näyttelevä Eero Aho. Neljä miestä ja elokuvakamera kodin lavasteissa. Kuva: Yle/Laura Mainiemi punainen kolmio

Kulttuurin tehtävä on avartaa elämäämme, tarjota elämyksiä ja edistää ymmärrystämme. Yle on Suomen suurin ja monipuolisin kulttuurimedia sekä kotimaisen kulttuurin tuottaja.

Teemme, tuotamme, hankimme, esitämme ja tallennamme kulttuurijournalismia, musiikkia, draamaa ja elokuvia, taideohjelmia sekä lasten ja vähemmistöjen kulttuuria, suomeksi, ruotsiksi ja saameksi.

Yle-laki sanoo, että Ylen tehtävä on “...tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä”. Erityisesti siis painotetaan Ylen vastuuta kotimaisesta kulttuurista.

Sisällöillämme tuomme kulttuuria niiden ulottuville, joilla ei ole mahdollisuutta itse käydä kulttuuritapahtumissa.

Pienten ja suurten yleisöjen kulttuuria

“Kulttuuri” pitää sisällään paitsi taiteet, myös monenlaista tekemistä kielestä ruokaan ja sisustuksesta urheiluun. Uusinta populaarikulttuuria ovat pelit.

Jako korkeaan ja matalaan kulttuuriin ei toimi − se arvottaa luovuudesta kumpuavia sisältöjä paremmusjärjestykseen. Yksi viihtyy Bachin seurassa ja toinen tutkii koko elämänsä Tähtien sota -saagaa. Kysymys on kunkin lajityypin omista laatukriteereistä: kaikkea voi tehdä hyvin ja huonosti.

Osa Ylen kulttuuriohjelmista on tehty varsin pienille yleisöille: intohimoisille harrastajille, asiantunteville faneille. Draama, esimerkiksi, taas tavoittaa varsin isoja yleisöjä.

Osalla Ylen kulttuuritarjonnasta on jopa elintärkeä rooli kielen ja kulttuuriperinteen ylläpitäjänä: esimerkiksi saamen- tai ruotsinkielistä audiovisuaalista sisältöä ei tee Suomessa kukaan muu, ei liioin kotimaisia lastenohjelmia kaikilla kotimaisilla kielillä.

Musiikki on tärkeää etenkin radiossa. Soitamme musiikkia viidellä radiokanavalla sekä digitaalisella Yle Klassisella. Esitämme vuoden aikana kymmeniä tuhansia tunteja musiikkia, josta suurin osa on kotimaista.

Yle kannattelee Suomen luovaa alaa

Käytämme vuosittain noin 90 prosenttia ohjelmatoiminnan rahoista kotimaiseen sisältöön. Suomen luovaa sektoria tuemme monin tavoin.

Olemme tärkeä kotimaisten elokuvien rahoittaja. Lähes puolet kaikista kotimaisista pitkistä elokuvista valmistuu osaksi Ylen ennakkorahoituksen turvin. Olemme käytännössä ainoa mediayhtiö, joka rahoittaa myös dokumentti- ja lyhytelokuvia.

Kulttuurin saralla teemme paljon yhteistyötä muun muassa alan julkisten toimijoiden ja järjestöjen kanssa.

Kulttuuri on elintärkeää, se rakentaa ihmisyyttämme ja yhteiskuntaamme. Yle takaa, että kaikilla suomalaisilla on yhtäläiset oikeudet sivistykseen, elämyksiin ja jaettuihin kokemuksiin omalla kielellään.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua