Hyppää pääsisältöön

Kantaesityksiä ja uutta kesän musiikkijuhlilla

Kamariorkesteri Ensemble Modern
Ensemble Modern vierailee Viitasaaren Musiikin ajassa Kamariorkesteri Ensemble Modern Kuva: Katrin Schilling kamariorkesteri ensemble modern

Yle Radio 1:n kesässä soi jälleen myös uusi musiikki. Avanti!:n Suvisoitosta Porvoon Taidetehtaalta kuullaan kaksi konserttia, Viitasaaren Musiikin ajasta kolme kahdessa lähetyksessä, ja Helsingin juhlaviikoilta radioidaan peräti kolme kamarioopperaa.

Helsingin juhlaviikoilla uusi musiikki on esillä myös Hong Kong Chinese Orchestran myötä. Kiinnostava perinnesoittimin soittava kokoonpano tuo mukanaan teoksia kiinalaissäveltäjiltä ja lisäksi kuullaan uusi teos Jukka Tiensuulta. Kansallisoopperan orkesteri vierailee Musiikkitalolla esittäen yhden 1900-luvun suurteoksista, Benjamin Brittenin koskettavan ja vaikuttavan War Requiemin, jonka teksteissä latinalaisen kuolinmessun tuttuja säkeitä kommentoi Ensimmäisessä maailmansodassa kuolleen englantilaissotilaan Wilfred Owensin runot.

Uuden musiikin ohjelma Ajassa soi on kesätauolla heinä-elokuun ajan, ja sen ohjelmapaikalla keskiviikkoillassa kuullaan Aikamme suomalaista musiikkia muun muassa Aki Yli-Salomäen, Olli Virtaperkon ja Maija Hynnisen esittelemänä.

Säveltäjä Maija Hynninen pitää lisäksi Yle Klassiselle blogia Viitasaaren Musiikin ajasta, jossa vierailee kaksi nykymusiikin suurnimeä, Brian Ferneyhough Yhdysvalloista ja tänä vuonna 80 vuotta täyttänyt Sir Harrison Birtwistle Iso-Britanniasta.

Torstai 25.6.2015 klo 19.03: Porvoon Suvisoiton 2015 Avajaiskonsertti

Avajaiskonsertissaan Avanti! näyttäytyy oman perinteensä mukaisesti monipuolisena orkesterina, jolta taipuu eteenpäin katsova musiikki myös yhden ja kahden vuosisadan takaa. Juhlien taiteellinen johtaja, säveltäjä-kapellimestari Matthias Pintscher luotsaa orkesteria, ja solistina on pianisti Emanuele Torquati.

Arnold Schönberg: Kamarisinfonia nro 2. Aleksandr Skrjabin: Pianokonsertto op. 20. Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 7 A-duuri. - Suoran lähetyksen Porvoon Taidetehtaalta toimittaa Ville Komppa.

Keskiviikko 1.7.2015 klo 19.03: Porvoon Suvisoitto 2015

Toisessa Suvisoitto-lähetyksessä kuullaan vastapainona uudempaa tuotantoa, kun Magnus Lindbergin hieno Joy saa rinnalleen Jouni Kaipaisen uuden Pasuunakonserton kantaesityksen. Kapellimestareina Hannu Lintu ja Magnus Lindberg, solisteina upeat Pekka Kuusisto, viulu, ja Valtteri Malmivirta, pasuuna.

Jouni Kaipainen: Pasuunakonsertto. György Ligeti: Viulukonsertto. Magnus Lindberg: Joy. - Porvoon Taidetehtaalla 27.6. äänitetyn konsertin toimittaa Ville Komppa.

Perjantai 3.7.2015 klo 19.03: Viitasaaren Musiikin aika: Helsingin kamarikuoron konsertti

Nils Schweckendiekin johtamana kuullaan muun muassa Heinz-Juhani Hoffmannin Omakuvan kantaesitys.

Harrison Birtwistle: On the Sheer Treshold of the Night. Heinz Juhani Hoffmann: Omakuva (kantaesitys). George E. Lewis: Uusi teos (kantaesitys). Brian Ferneyhough: Stelae for Failed Time. - Suoran lähetyksen Viitasaaren kirkosta toimittaa Inari Tilli.

Tiistai 7.7.2015 klo 19.03: Viitasaaren Musiikin ajan satoa

Kahdesta konsertista kootun illan ohjelmassa on muun muassa Lauri Supposen uuden tilausteoksen kantaesitys. Orkesterina loistaa legendaarinen saksalainen Ensemble Modern.

Esiintyjinä mm. Nicolas Hodges, piano, Christopher Redgate, oboe, Klaasje Nieuwhof, huilu, sekä Ensemble Modern, joht. Franck Ollu ja Steven Schick. - Viitasaarella 4.7. äänitetyt konsertit toimittaa Inari Tilli.

Perjantai 14.8. klo 19.03: Juhlaviikoilla Brittenin War Requiem

Kansallisoopperan ylikapellimestarin Michael Güttlerin johtamassa esityksessä Cantores Minores laulaa kansainvälisten solistien rinnalla.

Benjamin Britten: War Requiem. - Suoran lähetyksen Musiikkitalolta toimittaa Ville Komppa.

Torstai 27.8.2015 klo 19.03: Helsingin Juhlaviikot: Hong Kong Chinese Orchestra

Uudistetuin perinnesoittimin soittavan orkesterin Zheng-solistina loistaa virtuoosi Luo Jing.

Jukka Tiensuu: uusi teos. Richard Tsang: Zheng Concerto The Music is but Momentary (Consolation). As the Moon Rises, kansanlaulu, sovitus Peng Xiuwen. Guo Wenjing: Three Melodies of West Yunnan. - Suoran lähetyksen Musiikkitalolta toimittaa Kare Eskola.

Lotta Wennäkosken kamarioopperan Wunderbar! kuvitusta
Wunderbar! Lotta Wennäkosken kamarioopperan Wunderbar! kuvitusta Kuva: Eero Alava wennäkoski kamariooppera wunderbar

Perjantai 21.8. klo 19.03: Kamarioopperailta: Autuus

Kamariooppera Autuus on defunensemblen ja Helsingin kamarikuoron yhteistilaus säveltäjä Antti Auviselta. Näyttämötoteutuksen ohjaa Teemu Mäki. Teos saa kantaesityksensä Helsingin juhlaviikoilla.

Musiikkitalon Sonore-salissa 18.8. äänitetyn esityksen toimittaa Kare Eskola.

Torstai 10.9. klo 19.03: Kamarioopperailta: Wunderbar

Wunderbar! on sensuelli ja surrealistinen pienoisooppera, joka perustuu kirjailija Riikka Pulkkisen ja ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanaisen palkittuun radiokuunnelmaan. Sävellys on Lotta Wennäkosken.

Helsingin Ateneum-salissa 29.8. äänitetyn esityksen toimittaa Ville Komppa.

Torstai 17.9. klo 19.03: Kamarioopperailta: Lusia

Säveltäjä Juha T. Koskisen ja kuvataiteilija-kirjailija Hannu Väisäsen yhteistyönä syntynyt ooppera kertoo Lusia Korhosen tarinan. Ohjaus ja koreografia on Jorma Uotisen.

Espoon Leppävaaran Sellosalissa 23.8. äänitetyn esityksen toimittaa Vesa Kytöoja.

Lisäksi uutta musiikkia voi kuulla muun muassa konserttilähetyksissä Luhangasta, Kuhmosta ja Meidän festivaalilta Kallio-Kuninkaalasta. Katso lisätietoja Yle Areenasta sekä Klassisen etusivulta!

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.