Hyppää pääsisältöön

Maan povessa – kaiken pahan alku ja juuri

Maan povessa (16)
Maan povessa (16) Kuva: Palladium Fiction / Johan Paulin göran wass

Kuinka pitkälle olemme valmiita menemään suojataksemme rakastamiamme ihmisiä, ja mitkä piilevät voimat voivat iskeä takaisin jos annamme itsekeskeisyyden ja ahneuden viedä? Yli miljoona katsojaa kotimaassaan kerännyt ruotsalainen menestyssarja Maan povessa on kauhutarina, joka sijoittuu ruotsalaiseen aarniometsään.

Jordskott på svenska.yle.fi

Useita vuosia on ehtinyt kulua poliisina työskentelevän Eva Thörnbladin tyttären katoamisesta Silverhöjdin metsäjärvellä. Tapausta pidettiin traagisena hukkumisonnettomuutena, mutta ruumista ei löydetty. Eva ei ikinä luopunut ajatuksesta, että hänen tyttärensä siepattiin.

Kun pieni poika katoaa samalla paikkakunnalla Eva palaa Silverhöjdiin, virallisesti järjestääkseen edesmenneen isänsä, suuryrittäjä Johan Törnbladin perintöasioita. Tämän yhtiö on riistänyt luonnonvaroja samoilla alueilla. Todellisuudessa Eva aikoo selvittää mahdollisia yhteyksiä katoamistapausten välillä.

Eva saa yhteyden paikalliseen poliisitutkijaan Tom Aronssoniin, ja keskusrikospoliisin puolelta Göran Wass ottaa Evan mukaan tapauksen tutkintaan. Eva tekee myös omaa tutkimustyötä, kohti tuntemattomia voimia.

Maan povessa -draamasarjan ensi-ilta Yle Femmalla 1.7.

Mutkikas tie pääosaan

Moa Gammel näyttelee sarjan pääosaa, Eva Thörnbladia. Gammel on viime vuosina näytellyt ruotsalaiselokuvissa, kuten Tommy, Kärlek Deluxe ja Home. Suomalaiskatsojille näyttelijä on kuitenkin tuore kasvo.

Parasta roolissa on sen kompleksisuus. Thörnblad sukkuloi kahden ääripään välillä läpi sarjan.― Moa Gammel

Gammel kertoo Ruotsin SVT:n haastattelussa saaneensa ensimmäisen roolinsa, Peppi Pitkätossun Annika-ystävänä, 12-vuotiaana. Näyttelijänuraan panostaminen ei silti ollut itsestään selvää.

- Ajauduin kriisiin ja olen edelleen tietynlaisessa kriisissä näyttelijäntyön suhteen, sillä siinä on niin suuressa määrin annettava jonkun muun määrittää kohtalosi ja kuka olet. Saatan turhautua, jos en saa toteuttaa omaa tahtoani. Siksi päätin ryhtyä tuottajaksi ja suoritin taloustieteiden tutkinnon. Tieni on ollut mutkikas, enkä esimerkiksi ole opiskellut teatterikorkeakoulussa.

Eva Thörnbladin roolin Gammel otti ilolla vastaan – käsikirjoitus ja Thörnbladin moniulotteinen persoona tarjosivat kiinnostavan haasteen.

- Sarjan luoja ja ohjaaja Henrik Björn on luonut kokonaisen maailman, Gammel toteaa.

- Parasta roolissa on sen kompleksisuus. Thörnblad sukkuloi kahden ääripään välillä läpi sarjan. Hän on sekä kovan tason ammattilainen poliisin neuvottelijana että lapsensa menettänyt, sureva äiti. Oli mahtavaa olla heiteltävänä näiden tunnetilojen välillä.

Intensiivisen sarjan kuvaukset olivat silti vaativat, ja päänäyttelijöistä kaksi kärsi unettomuudesta.

- Kärsin unettomuudesta kuvausten aikana, sillä kuvausten levottomat energiat tarttuivat minuun. Göran Ragnerstam koki saman. Yksityishenkilönä koin tilanteen raskaaksi, näyttelijäntyön kannalta se kuitenkin herkisti aistini, Gammel pohtii.

Ei kenenkään toivoma sarja

Sarjan pääarkkitehti on Henrik Björn – hän on työstänyt ideaa, sen pohjalta tehtyä käsikirjoitusta ja vastaa konseptista. Sarja on ollut työn alla usean vuoden ajan, ja pitkään oli epäselvää josko sarja lainkaan toteutetaan. Päärahoittaja SVT kieltäytyi alkuun hankkeesta, mutta myöntyi lopulta rahoittamaan tuotantoa.

Jos haluaa tehdä matkan ja kaipaa viihdettä, kauhua sekä yllätyksiä, kannattaa Maan povessa katsoa.― Henrik Björn

- Maan povessa on visuaalinen sarja, kaunis ja pelottava. Se alkaa rikosdraaman lailla, mutta tarina vie pian toiselle raiteelle. Jos haluaa tehdä matkan ja kaipaa viihdettä, kauhua sekä yllätyksiä, kannattaa Maan povessa katsoa, Björn toteaa.

Ohjaajalle projekti on henkilökohtainen. Hänen suurin toiveensa oli luoda jotain omaa, mikä ei pohjautunut esimerkiksi kirjaan tai ulkomaiseen sarjaan.

- Syntyi tarve tehdä muuta kuin mainoselokuvaa; tehdä jotain, mitä kukaan ei ollut tilannut eikä edes halunnut. Halusin kirjoittaa itselleni. Tämä on vapauttava tapa nollata itsensä.

- Syntyi idea ja lyhytelokuva, joka sai nimen Maan povessa heti ensimmäisten kirjoituspäivien aikana. Nyt, vuosia myöhemmin, tästä on tehty kymmenen tunnin tv-draama.

Laaja näyttelijäkaarti

Sarjassa näyttelee moni tunnettu ruotsalaisnäyttelijä, Göran Ragnarstam, Lia Boysen, Peter Andersson ja Johannes Brost. Mukaan mahtui myös nuoria näyttelijöitä ja ensikertalaisia. Nuorta kaartia edustaa etenkin 21-vuotias Happy Jankell, joka on näytellyt pieniä rooleja Yle Femmankin esittämissä sarjoissa Solsidan ja Anno 1790. Ruotsin euroviisukarsinnoista tuttu Yohio näyttelee nyt ensimmäistä kertaa.

Suomalaista osaamista edustaa Ville Virtanen, joka näyttelee salaperäistä ja kylmäveristä Harry Stormia. Jakso-ohjaaja Anders Engström ja elokuvaaja Kjell Lagerroos ovat myös osa tuotantotiimiä.

Pohjolan aarniometsä kätkee sisälleen kesän hyytävimmän arvoituksen.

Maan povessa (16) (Jordskott / Ruotsi 2015)
Yle Fem keskiviikkoisin klo 21.00 alkaen 1.7.2015
10 jaksoa
30 päivää Yle Areenassa

Sarjan alkuperäisidea ja ohjaus: Henrik Björn.
Tuotanto: Palladium Fiction SVT:lle / Yhteistuotanto
Suomenkielinen tekstitys

Testi: Osaatko ratkoa kesän hyytävimmän arvoituksen?

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Linda Zilliacus: Olen halunnut näytellä poliisia pitkään

  Esittää Laura Nordia Vettä sakeampaa -sarjan jatkokaudessa.

  Vettä sakeampaa -sarjan tuoreet jaksot ovat käynnistyneet Yle Femmalla ja Areenassa. Jo heti avausjaksossa tapasimme poliisin, Laura Nordin, jota näyttelee Linda Zilliacus. Nord saapuu majatalolle varoittaakseen Waldemarin sisaruksia myrskystä. Näemme Nordin myös tulevissa jaksoissa.

 • Tapaa Waldemarin sisarukset

  Intensiivinen toinen tuotantokausi sarjasta Vettä sakeampaa

  Muistatko Waldemarin sisarukset? Lassen, Oskarin ja Jonnan, jotka taistelivat periäkseen perheen majatalon Ahvenanmaalla. Vettä sakeampaa -sarjan toisessa tuotantokaudessa sisarukset yhdistävät jälleen voimansa pyörittääkseen majataloa. Vääryydet nousevat pintaan.

 • Pimeys laskeutuu Waldemarin majatalon ylle

  Vettä sakeampaa 2 sijoittuu talviselle Ahvenanmaalle.

  Vettä sakeampaa -sarjan uusissa jaksoissa tapaamme jälleen Waldemarin sisarukset, jotka nyt yhdessä omistavat äidiltään, Anna-Lisalta perimänsä majatalon Ahvenanmaalla. He aikovat myös yhdessä pyörittää majataloa läpi talven. Pimeys laskeutuu majatalon ylle ja aiheuttaa uusia kiistoja.