Hyppää pääsisältöön

Studio Julmahuvi: Mennen tullen eli mitä tapahtui Z-Salamapartiolle

Studio Julmahuvin Z-Salamapartiona maineeseen nousseet Mats (Janne Reinikainen) ja Rauski (Tommi Korpela) saivat vuosituhannen alussa oman minisarjansa. Neliosainen Mennen tullen sijoittuu ajallisesti kolme vuosikymmentä Z-Salamapartion 1970-lukua myöhemmäksi.

Mennen tullen parodioi esikuviensa lisäksi myös itseään. Sarja toi etsiväkaksikon lisäksi ruutuihin muitakin sketsihahmoja vuonna 1998 esitetystä Studio Julmahuvista.

Sarjan ensimmäinen jakso alkaa hautausmaalta. Televisioetsivä Raoul Antero Häkkinen eli Rauski asetetaan maan lepoon. Myös Rauskin työpari Mats on saapunut kunnioittamaan kollegaansa, vaikka miehet eivät olleet puhuneet toisilleen lähes kolmeenkymmeneen vuoteen. Samaan aikaan kaupungin metrotunneleissa tapahtuu murhien sarja. Onko tapahtumilla yhteys?

Jaksossa tavataan myös televisiossa esiintynyt saksalaiskyttä Berner (Jukka Rasila), jonka työpari Dieter kaapataan tämän syntymäpäivillä. Artikkelin yllä nähtävässä videossa on nähtävissä sarjan prologi ja otteita avausjaksosta nimeltä Käytöstä poistettu.

Kakkosjakso Koeajo alkaa takaumalla, jossa nähdään Rauski omassa televisiosarjassaan Rauskin enkelit, joka seurasi Z-Salamapartiota. Nykypäivässä Mats jatkaa tutkimuksiaan Bernerin avustamana. Toiminnan miehenä tunnettu saksalaiskyttä muistelee omaa, varsin dekadentteja sävyjä saanutta televisiosarjaansa.

Jakson otteissa nähdään myös Salamapartion kaunis sihteeri Emmanuelle (Rebecca Troupp), joka on menettänyt kuulonsa. Miten Rauski liittyy Emman kuurouteen, vai liittyykö?

Murhatutkimukset etenevät sarjan kolmannessa jaksossa Lähtökuulutus. Mats tyytyy kelailemaan vanhoja videokasetteja ja punoo johtolangat yhteen. Kaikilla murhatuilla on yhteys. He ovat entisiä televisiodekkareita!

Berner jatkaa kenttätyötä yökerhossa, jossa hän törmää niin ikään entiseen televisiopoliisiin James Darkeriin (Tommi Korpela). Etsivä pääsee vihdoin kadonneen työparinsa Dieterin (Petteri Summanen) jäljille, mutta ikävien yhteensattumien johdosta jaksossa kokoonnutaan jälleen hautausmaalle.

Neljännen jakson alussa Mats yrittää saada Dieterin muistamaan kaappauksensa yksityiskohtia. Miehet tutkivat hylätyltä vaikuttavaa metrojunaa, josta löytyy viimeinen johtolanka: Mennen-partevettä! Iso-D joutuu kuitenkin ojasta allikkoon, kun metro lähtee yllättäen liikkeelle. Myös murhaajan henkilöllisyys selviää. Hän on ohjelmakeskuksen hallituksen jäsen Kalervo Friman (Jukka Rasila).

Emmanuellen avulla Mats saa muistinsa takaisin ja paljastuu, ettei hän ole täysin syytön Salamapartion viimeisen tapauksen synnyttämään välirikkoon Rauskin kanssa. Onneksi ei ole liian myöhäistä korjata asioita.

Mats tunkeutuu ohjelmakeskukseen, laittaa Z-Salamapartion uusintalähetykseen ja siirtyy ohjelmaan mukaan. Loppukohtauksessa Mats hylkää kyynisyytensä ja kieltäytyy Mennen-partavedestä. Salamapartio saa vihdoin värit.

Studio Julmahuvit Areenassa 12.8.2019 saakka

Pieni ja kiireinen "umpilisäkestudio" lähettää kerran viikossa oman, lyhyiden ohjelmien pakettinsa. Kaikki kahdeksan jaksoa nyt katsottavissa Areenassa.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto