Hyppää pääsisältöön

MIT:n taloustieteen professori Bengt Holmström: ”Suomessa pitää satsata start-up –yrityksiin”

Massachusetts Institute of Technologyn taloustieteen professori Bengt Holmström sanoo, että Suomessa pitää nyt satsata nuorten pyörittämiin
uusiin yrityksiin. Vaikka start-up- yritykset ovat vielä pieniä, ne voivat nykyaikana kasvaa nopeasti taloudellisesti merkittäviksi.

Amerikkalaisen huippuyliopiston professori on sitä mieltä, että Suomessa ei ole nyt elvytyksen aika.
Koska talouden ongelmat johtuvat siitä, että koko maailman talous on asettumassa uuteen asentoon, ei elvytys ole oikea ratkaisu talouden kohentamiseksi, Holmström sanoo.
-—Se voisi olla pieni kipulääke mutta se ei ratkaise Suomen talouden ongelmia. Nyt tarvitaan väistämättä rakennemuutoksia.

Suomessa ei ole nyt elvytyksen aika.

Bengt Holmströmin mukaan digitalisaatio vaikuttaa talouteen ja elämäämme enemmän kuin osaamme aavistaakaan. Digitalisaatio tuottaa sekä ratkaisuja että myös suuria ongelmia, mutta se on väistämätön ja Suomenkin on oltava siinä mukana. Holmström on sitä mieltä, että ilman digitalisaatiota koko globalisaatioita ei olisi tullut siinä laajuudessa kuin mitä se nyt on.
-Digitalisaatio muuttaa kaiken. Kaikki on organisoitava uudelleen: yritysten täytyy oppia uuden toimintatavat, poliikan pitää toimia uudella tavalla ja ihmiset joutuvat toiminaan uudella tavalla.
Digitaalisaatio ei ole tällä hetkellä kenenkään hallussa, korostaa Holmström.

Professori Bengt Holmström
Professori Bengt Holmström Kuva: Yle/Jorma Honkanen bengt holmström

—Digitalisaatio tulee vielä tuottamaan sekä suuria voittajia että suuria häviäjiä.
Holmströmin mukaan yksi digitalisaation seuraus voisi ollase, että raha muuttuu kokonaan digitaaliseksi. Se mullistaisi koko kaupankäynnin.
-—Mutta Suomen pitää olla mukana digitalisaation eturintamassa ja sillä on siihen hyvät mahdollisuudet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta