Hyppää pääsisältöön

Parasta aikaa: Ruisrokkaa

Ruisrock 2014
Ruisrock 2014 Kuva: Joonas Mäkivirta / ruisrock.fi ruisrcok

Kuinka monta kertaa olet yllättänyt lapsesi maistelemasta nuoruutesi sankareita ja itsesi höristämästä korviasi jälkeläisesi valinnoille? Kuten vaikkapa Ruisrockia tähdittävän Pharrell Williamsin hitille Happy, joka on silkkaa retro-soulia.

Blogisti Juhani Kansi ohjelmassa Parasta aikaa
Blogisti Juhani Kansi ohjelmassa Parasta aikaa Kuva: Emmi Jormalainen juhani kansi

Suomen festivaalikesä on jo täydessä käynnissä. Ilo ja yllätykset ovat kaikkien toiveissa. Enää ei festarilla nautita vain makkaraperunaa ja hernerokkaa karulla kentällä verkkoaitojen karsinassa. Eikä ihmisen ikä ole festarinautintojen este.

Suomen vanhin rock-festivaali Ruisrock rokkaa jälleen 3.-5.heinäkuuta Turun Ruissalossa, meren tuntumassa ja natura-alueen kainalossa. Ohjelma tarjoaa impulsseja kaikenikäisille. Amerikkalaisen tähtitaivaan kirkkaimmasta starasta, tuottaja-solisti Pharrell Williamsista metallin ja modernin sähköisen tanssimusiikin kautta Samuli Edelmanniin, Don Huonoihin, Anssi Kelaan ja Kaija Koohon. Ja kaikkea siltä väliltä. Kuinka tämä makujen maailma voi istua yhden ihmisen lautaselle?

Kuinka tämä makujen maailma voi istua yhden ihmisen lautaselle?

Monen musiikinlajin nauttijoita kasvaa Suomessa yhä enemmän. Eikä tämä ole sukupolvikysymys. Toki festarit haluavat pöytiinsä myös osayleisöjä, jotka voivat tehdä vahingossa uusia löytöjä toisten tyylien tarjoiluista. Yksi festivaalien kiinnostavimmista mahdollisuuksista onkin uusien tuttavuuksien bongailu, jolla voi sopivasti maustaa sitä omaa suosikkien kattausta.

Ruisrock oli aloittamassa festivaalipalvelujen uudelleen syntymistä laadukkaamman ruoka- ja juomatarjonnan piiriin. Mutavellit ovat menneisyyttä, salaojat nykyaikaa, wc-jonot nostalgiaa. Niin Pori Jazzissa kuin Seinäjoen Provinssissa, Joensuun Ilosaarirockissa, Helsingin Flow Festivalilla sekä monessa muussa tapahtumassa voi syödä hyvin ja nauttia lasillisen shampanjaa, sekä maistella viinejä oikeista laseista, jos se lompakolle sopii. Toki voi vetäistä makkaraperunat, hernerokan ja löysän tuopinkin, vanhojen hyvien aikojen kunniaksi.

Festivaaleista on tullut musiikista innostuvan yleisön huvipuistoja

Festivaaleista on tullut musiikista innostuvan yleisön huvipuistoja. Ammattimaisissa tapahtumissa satsataan niin toiminnalliseen kuin visuaaliseen viihtyvyyteen. Flow Festival on samalla design-projekti valoinstallaatioillaan ja kalusteillaan.

Flow Festival 2014 Balloon 360 Stage
Flow Festivalin Balloon 360 Stage 2014 Flow Festival 2014 Balloon 360 Stage Kuva: Jussi Hellsten / flowfestival.com lauantai

Niin sanotut side showt tuovat festarialueille kabareeta, tanssia, akrobatiaa, sirkusta. Basaareissa myydään monenmoista lakua ja hepenettä. Voit ottaa hieronnan tai lävistyksen. Tai merkata itsesi juuri bongaamasi uuden artistilöydön tai vanhan suosikkisi t-paidalla.

Enää ei ikä muuta musiikkitottumuksia. Emme me siinä mielessä halua aikuistua. Suuret ikäluokat, jotka kasvoivat populaarimusiikin soundtrackin huumassa, ovat viriilissä eläkeiässä. Kyllä nykyajan musavaarit ja -mummot jytää matkalleen janoavat. Aurinkolasit otsalle, nahkatakit olalle, kaverit messiin ja festarille!

"Ikä on vain numero", kuten Michael Monroe sanoo. Ja vaikka välillä hieman arveluttaa, terve itseironia tekee voittajan.

Teksti: Juhani Kansi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua