Hyppää pääsisältöön

Sibeliuksen poluilla Helsingissä

Helsingin kaupunginmuseon tutkija-tiedottaja Jere Jäppinen on toimittanut Sibeliuksen poluilla -oppaan ja hän on myös kerännyt oppaan Helsingin kohteet. Muina kohteina oppaassa ovat Hämeenlinna, Loviisa, Tuusula ja Järvenpää.

Videolla Jere Jäppinen ja toimittaja Janne Koskinen tapaavat yllättäen ja hieman vastentahtoisesti Janne joutuu Sibeliuksen poluille.

Säveltäjien jalanjäljissä

Innoituksensa Sibeliuksen poluille on antanut Haydnin polku eli On the Trail of Joseph Haydn. Entä löytysikö polku Johann Sebastian Bachille, joka täytti tänä vuonna 350 vuotta. Vuonna 2000 on ilmestynyt Georg Bandin artikkeli, jota voisi hyvin seurailla, jos olisi matkustamassa Saksaan.

Bach kuuluu Leipzigin musiikkikierrokseen, johon kuuluu myös Robert ja Clara Schumannin entinen koti, Richard Wagnerin muistomerkki ja Edward Griegin Memoria Centre. Leipzigissa sijaitsee myös Bach-museo.

Jos kesämatka osuu Norjan Bergeniin, voi käydä katsomassa Edward ja Nina Griegin kotimuseota, Edward Griegin hautaa ja kuunnella konsertin Troldsalenin konserttisalissa.

Wien on musiikkikaupunki ja sieltä löytyy vaikka mitä, mutta siellä voi kulkea mm. Ludvig van Beethovenin jalajäljissä. Ja vaikka Wienistä löytyy paikkoja, jossa Mozart on vaikuttanut kuten Mozarthaus, niin Mozartin vaikutukseen ja jalanjälkiin voi tutustua myös Prahassa.

Missä muualla kannattaisi käydä, jos on kiinnostunut seuraamaan suurten säveltäjien jalanjälkiä ja käymään paikoissa, joissa ihailemamme säveltäjät ovat kulkeneet? Laita kommentointikenttään oma ehdotuksesi.

Kommentit
 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.

 • Sibeliuksen suosikkisopraano Ida Ekman – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 22. huhtikuuta.

  Huhtikuun 22. päivänä syntyneen Ida Ekmanin (1875–1942) taipuisaa, kaunissointista sopraanoa ihaili mm. Sibelius, jonka musiikkia laulajatar teki tunnetuksi sekä kotimaassa että ulkomailla. Nuoren Idan sanotaankin olleen rakastunut säveltäjään. Idan aviomies, pianisti Karl Ekman ja Jean Sibelius olivat läheisiä ystäviä jo nuoruusvuosilta.

 • Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Belgialaisen säveltäjä-sellisti-kapellimestari Jean-Paul Dessyn (s. 1963) tuore julkaisu vakuuttaa. Äänitteen keskiössä on viime vuonna valmistunut Sielunmessuja-teos.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua