Hyppää pääsisältöön

1980- ja 1990-luvun lauluntekijöitä: Mikko Kuustonen, Juha Lehti, Jiri Nikkinen ja Jussi Sydänmäki

1980- ja 1990-luvulla suomalainen rock oli jo vakiinnuttanut asemansa. Uusia tekijöitä nousi jatkuvasti, entisten jatkaessa näiden rinnalla. Uusia tekijöitä tuli hyvin erilaisista taustoista ja he olivat myös eri ikäisiä läpimurtojensa aikaan.
Mikko Kuustonen ja Juha Lehti nousivat vasta aikuisina miehinä sukupolvensa laulaja-lauluntekijöiden kärkeen, kun taas Jiri Nikkinen ja Jussi Sydänmäki toivat lähiöelämän suomirockin polttoaineeksi lähes teini-ikäisinä. Näihin tekijöihin kulminoituu samalla hyvin se, että 1990-luvulle tultaessa suomalainen rock ei ollut enää yhtenäinen ilmiö. Tekijät lähestyivät musiikkiaan eri suunnista ja samalla yleisö alkoi hajota pienempiin ryhmiin.

Mikko Kuustonen aloitti ammattimuusikon uransa gospel-yhtyen Pro Fiden riveissä. Hän teki pesäeron hengelliseen musiikkiin juurevaa, englanninkielistä, bluespohjaista rockia esittäneen Q-Stonen keulamiehenä. Sen myös Kuustonen alkoi myös säännöllisesti esiintyä televisiossa, Q ja tähdet -musiikkiohjelmassa.

Todellisen läpimurtonsa Mikko Kuustonen teki 1990-luvun alun suomenkielisillä soololevyillään.

Juha Lehti oli pitkään rakentanut muusikon uraansa perustaessaan Sir Elwoodin hiljaiset värit -yhtyeen, joka nosti hänet kerralla suomalaisten laulaja-lauluntekijöiden eturiviin.

Aiempien sukupolvien laulukirjoittajista poiketen Juha Lehdelle yksi keskeisiä inspiraation lähteitä oli lapsuuden lähiöelämä, josta monet hänen kappaleensa kertoivat.

Lähiöistä inspiraationsa ammensi pitkälti myös Jiri Nikkisen Clifters. Jo koulupoikina Vantaan Länsimäestä tullut yhtye menestyi Rockin SM-kisoissa. Avoimesti Beatlesia ihailleen yhtyeen varsinainen läpimurto tapahtui vasta 1980-luvun lopussa Jaana Rinteen sanoittamien persoonallisten käännöskappaleiden myötä.

Jussi Sydänmäen Hearthill nousi komeetan lailla suomalaisen rockin eturiviin. Yhtyeen persoonallinen sointi, jota ryyditti Ufo Mustosen soittama viulu ihastutti kriitikot ja rajun energiset esiintymiset lumosivat yleisön. Hearthill kokeili siipiensä kantavuutta myös ulkomailla, mutta kiinnostuksesta huolimatta kansainväliset markkinat eivät sille auenneet.