Hyppää pääsisältöön

Kivisadetta, kiukunpuuskia ja kaapattuja kaljarahoja – 45-vuotias Ruisrock on nähnyt miltei kaiken

Yleisöä Ruisrockissa vuonna 1976.
Yleisöä Ruisrockissa vuonna 1976 Yleisöä Ruisrockissa vuonna 1976. Kuva: Antero Tenhunen ruisrock

Turun Ruisrock, Suomen vanhin ja yksi Euroopan vanhimmista rockfestivaaleista, on saavuttanut komean 45 vuoden iän. Paikoin karikkoinenkin taival on sisältänyt järjestäjän- ja paikanvaihdoksia, yleisön – ja välillä myös esiintyjien – sekoamista, sateessa värjöttelyä ja helteessä lekottelua.

Klassiseen musiikkiin painottuneen Turun Musiikkijuhlien kylkeen nuorten intomielten mielenosoituksella vaatima popkonsertti toteutui kesällä 1970. Porukka oli Woodstockista tietämättä amerikkalaisten jalanjäljillä, ja ihan kuten jenkitkin, turkulaiset yllättyivät rockjuhlan välittömästä suosiosta. Vielä enemmän järjestäneiden poppareiden leuat olisivat loksahtaneet, jos heille olisi kerrottu, että vuosittainen kokoontuminen jatkuu seuraavat 45 vuotta. Tai että 2000-luvulla festivaalia järjestävät vantaalaiset.

Kolmantena festivaalikesänä järjestämispaikaksi vakiintui Ruissalon kansanpuisto ja kolmipäiväinen juhla kutistui päivän konsertiksi, laajentuakseen kaksi- ja viimein taas kolmipäiväiseksi. Järjestämisestä vastasivat ensin Turun soitannollinen seura, sitten Turun musiikkijuhlat -säätiö ja lopulta, turkulaisten rimpuilusta huolimatta, Vantaan Festivaalit Oy. Satojen esiintyjien joukossa on ollut hittejä ja huteja: maailmantähtiä Bob Dylanista Neil Youngiin sekä satunnaisia onnenpotkuja, kuten vuonna 1979 Johnny Winteriä paikkaamaan saatu The Clash, joka saapui paikalle kesken London Calling -albuminsa äänitysten. Tuleva klassikko kuultiin Ruisrockissa ensimmäisiä kertoja koskaan, kenties jopa ensimmäisen kerran. Tähdet olivat kohdallaan myös 1982, kun vielä kaukana stadionsuosiosta ollut U2 saatiin paikalle.

Ruisrockin historian ensimmäiset kolme vuosikymmentä olivat jatkuvaa kädenvääntöä rahavirroista vastanneen Turun kaupungin johdon ja rahavirtojen usein liian vuolaasta virtaamisesta vastanneiden järjestäjien kesken. Välillä huomattiin myös festivaalialueen oluen myynnistä saatujen rahojen kadonneen vääriin taskuihin. Tuittupäiset artistitkin aiheuttivat päänsärkyä, kuten minuutin esiintynyt Roy Wood vuonna 1973 ja Eppu Normaalin keikan aikataulukiukutteluillaan estänyt The Jam vuonna 1980.

Teksti: Tero Liete

Ruisrocktoimittajan historiallinen illallinen
su 28.6. klo 20.09 Yle Radio Suomi

Katso myös Ruisrock Elävässä arkistossa