Kaverukset poikkesivat ravintolaan syömään ja ostivat 0,5 litran Pepsi-pullon. Juomaa nauttiessaan ystävykset huomasivat, että Pepsin maku oli laimea. Pullon etiketistä selvisi, että juoman parasta ennen -päiväys oli mennyt umpeen jo viisi kuukautta aiemmin.
Ravintolan kylmäkaapissa ei ollut mainintaa parasta ennen -päiväyksen umpeutumisesta. Pullo oli normaalihintainen. Kun ystävykset valittivat asiasta ravintolan henkilökunnalle, tarjoilija totesi, että limsa ei ollut vanhentunut, ja hänen mukaansa sitä voi hyvin myydä ja juoda.
Laki ei kiellä - myyjä vastuussa
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastajan Tuulikki Lehdon mukaan lainsäädäntö ei estä elintarvikkeiden myymistä parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Laissa ei myöskään säädetä, kuinka monta päivää päiväyksen umpeutumisen jälkeen elintarvike on liian vanhaa myyntiin.
- Myyjä vastaa siitä, että parasta ennen -päiväyksen ylittäneet virvoitusjuomat ovat elintarvikkeeksi kelpaavia, Lehto kertoo.
Myyjän kuitenkin pitää ilmoittaa päiväyksen vanhentuminen selkeästi kuluttajalle. Tässä tapauksessa niin ei tehty. Eviran mielestä myyjä on toiminut väärin.
- Jos juoman laatu on oleellisesti heikentynyt, esimerkiksi virvoitusjuomasta on hiilihappo hävinnyt, ei tuotetta pitäisi enää myydä, Lehto toteaa.
Lehto kuitenkin painottaa, että viisi kuukautta vanhasta virvoitusjuomasta ei ole terveyshaittaa.
Pepsin valmistaja Hartwall ei suostu kertomaan kuinka kauan parasta ennen -päiväyksen jälkeen Pepsi on vielä juomakelpoista. Mutta jos päiväys on ohitettu, tästä pitää selvästi ilmoittaa kuluttajalle.
- Kuluttajalle ei olisi pitänyt myydä tuotetta, sanoo Hartwallin laatu- ja tuotekehityspäällikkö Riitta Saleva-Sjöblom.
- Kuluttajan pitää tietää, jos tuotteen parasta ennen -päiväys on mennyt. Hyllyssä olisi pitänyt olla selkeä merkintä siitä.