Hyppää pääsisältöön

Kuvaa karkaussekunti! Kesäkuun viimeinen minuutti kestää 61 sekuntia

Hyppy
Hyppy Kuva: Creative Commons hyppy

Jos saisit elämääsi pienen hetken lisää aikaa, jonka voisit käyttää ihan mihin vain, mitä tekisit? Nyt kesä-heinäkuun vaihteessa maailma saa käyttöönsä ylimääräisen sekunnin. Mieti, mihin käytät sen - ja ota kuva omasta sekunnistasi!

Kesäkuun viimeinen minuutti on tänä vuonna poikkeuksellinen: sen pituus on 61 sekuntia. Maapallon pyörimisnopeus ei nimittäin ole ihan vakio, vaan se hidastuu joka päivä noin kaksi sekunnin tuhannesosaa. Tämä karkaussekunti lisätään aikaan muutaman vuoden välein siksi, että supertarkat kellot pysyvät tismalleen oikeassa tahdissa. Niitä kelloja hyödyntävät mm. GPS-laitteet. Karkaussekunti vaikuttaa myös moniin muihin tietojärjestelmiin.

Karkaussekuntien lisääminen aikaan on saanut osakseen myös kritiikkiä. Sekunnin hallinta on vaikeaa, laitteiden synkronointi on yhä haastavampaa ja ajan muutos on kuitenkin hidas – vasta noin 2000 vuoden kuluttua syntyisi tunnin ero UTC-ajan ja Maapallon pyörimisnopeuden välille. UTC-aika tarkoittaa koordinoitua yleisaikaa, joka on käytännössä sama kuin Greenwichin aika.

Tee sekunnistasi merkittävä

Mutta miten tämä kaikki vaikuttaa sinun elämääsi? Jos mikään keskeinen tietojärjestelmä ei kaadu, sekunti ei vaikuta sinuun juuri mitenkään. Paitsi jos teet siitä itse merkittävän!

seinäkello
seinäkello seinäkello

Eli miten ajattelit käyttää tuo sekunnin? Hyppäämiseen, kiljaisuun, meditointiin vai kenties johonkin, mitä et vielä koskaan ole kokeillut?
muista ottaa sekunnistasi kuva

Kun olet päättänyt, muista ottaa sekunnistasi kuva ja jaa se Instagramissa, Twitterissä, FB:ssa tai muualla sosiaalisessa mediassa hashtagin #karkauskuva kanssa. Näin osallistut Prisma Studion kuvahaasteeseen. Paras tapa palkitaan tyylikkäällä Prisma Studio –kassilla ja heijastimella - ja ennen kaikkea arvonannolla.

Tehtävän ei ole tarkoituskaan olla helppo. Ensinnäkin, se vaatii huumorintajua. Ja toiseksi, sekunti ei ole pitkä aika! Haasteellisuutta lisää se, että kun sekunti lisätään Greenwichin aikaan, Suomessa se alkaa vasta klo 02.59.60 kesäkuun viimeisen ja heinäkuun ensimmäisen päivän välisenä yönä. Useimmat meistä käyttänevät sen nukkumiseen. Oikealla hetkellä otetut kuvat saavat siis ansaitsemansa arvonannon.

Mutta tehtävän helpottamiseksi voimme sopia myös, että itse voi valita minkä tahansa sekunnin 30.6. tai 1.7. omaksi ylimääräiseksi ajakseen. Silloin tärkeintä on luovuus sekunnin käytössä.

Jaa siis kuvasi hashtagilla #karkauskuva , löytämisen helpottamiseksi voit lisätä myös hashtagin #prismastudio . Voit jakaa otoksesi myös Prisma Studion FB-sivulle.

Karkaussekunneista päättää
International Earth Rotation and Reference Systems Service

Miksi karkaussekunti? Nasan tiedote aiheesta täällä.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua