Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kesätuunarit: Matokompostori keittiön nurkkaan

Tunkio- eli kompostiliero (Eisenia fetida)
Tunkio- eli kompostiliero (Eisenia fetida) Tunkio- eli kompostiliero (Eisenia fetida) Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen matokompostori

Varsinainen talousjätekompostori tai kunnallinen biojätekeräys on tehokas tapa hävittää ruokajäte, mutta pienimuotoisempikin tee-se-itse -vaihtoehto on olemassa, nimittäin sisätiloissa pidettävä matokompostori.

Hanniina Manner
Hanniina Manner Hanniina Manner Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen hanniina manner

Ympäristökasvattaja Hanniina Manner on Helsingin kierrätyskeskuksen matoasiantuntija. Hänen kotonaan tunkio- eli kompostilierot (Eisenia fetida) ovat olleet hommissa jo vuosia.

— Mies aina välillä kuittailee, kun mulla on matolaatikko siinä keittiön ja olohuoneen välissä. Mutta on se mun antanut sen vielä pitää siinä.

Muovinen varastolaatikko on kätevä astia matokompostorille.
Varastolaatikkoon perustettu komposti on helppohoitoinen. Muovinen varastolaatikko on kätevä astia matokompostorille. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen laatikko

Tarpeeksi isossa kompostorissa vakaat elinolosuhteet

Matokompostori perustetaan vähintään 10 litran astiaan.

— Sitä pienempään astiaan ei kannata edes yrittää. Pieni komposti kuivuu helposti ja jätteitä on vaikea saada peittoon.

Kompostilaatikon kansi pitää jättää raolleen.
Kompostin pitää saada ilmaa. Kompostilaatikon kansi pitää jättää raolleen. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen laatikko

Hyvänkokoisen kompostorin saa tehtyä vaikkapa muoviseen varastolaatikkoon. Siinä jätteet saa helposti peittoon ja tyhjentäminen on vaivatonta.

— Kun laittaa matojen ruuat kompostilaatikon toiseen päähän muutaman kerran peräkkäin, niin kaikki madot siirtyvät ruuan perässä yhteen paikkaan. Silloin kompostilaatikon toisesta päästä voi helposti tyhjentää matojen käsittelemän aineksen pois. Sitä voi käyttää kasvien lannoitteena.

Matokompostoria pitää tyhjentää kesän aikana ehkä kerran. Mitä enemmän matojen antaa olla rauhassa, sitä paremmin ne viihtyvät.

Matokompostorissa pitää olla kansi. Kansi estää kuivumista ja madot saavat olla turvallisesti pimeässä. Ilmanvaihdosta on myös huolehdittava.

Pohjalle revittyjä munakennoja.
Pohjalle revittyjä munakennoja. Pohjalle revittyjä munakennoja. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen munakenno

Pohjalle munakennoa ja päälle multaa

Matokompostorin perustamiseen tarvitaan multaa ja jotain seosainetta, esim. revittyä kananmunakennoa. Mullan voi ottaa kasvimaalta, mutta silloin mukana tulee myös muita maaperän eliöitä.

Jos haluat olla varma, että matokompostorissasi ei touhua kutsumattomia vieraita, käytä perustamisvaiheessa kaupan kukkamultaa.

Kompostori perustetaan tavalliseen multaan.
Päälle tavallista multaa. Kompostori perustetaan tavalliseen multaan. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen multaa

Kompostiin voi heitellä myös esim. kopiopaperin suikaleita tai kasvijätettä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tunkiolierot eivät viihdy happamassa ympäristössä.

— Esimerkiksi havunneulasten pH-arvo on hapan. Madot eivät happamuuteen kuole, mutta viihtyvät ja tekevät työnsä paremmin, jos happamuus on sopiva. Happaman pH:n takia myöskään kahvin- tai teenpuruja ei kannata matokompostoriin laittaa ainakaan kovin paljoa, neuvoo Hanniina.

Sopiva kosteus on madoille elinehto.
Sopiva kosteus ennen asukkaiden tuloa. Sopiva kosteus on madoille elinehto. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kosteus

— Kananmunan kuoret puolestaan neutralisoivat matojen elinympäristöä. Munankuoria kannattaa murskata ja sekoitella kompostiin aina silloin tällöin.

Perustamisvaiheessa kompostia on hyvä kastella, mutta ei niin paljon, että madot hukkuvat. Kosteus on sopiva, jos saa seosaineesta puristamalla tipan irti.

— Tuntuman pitäisi olla samanlainen kuin kuivaksi puristetussa tiskirätissä, vertaa Hanniina.

Tunkio- eli kompostilieroja (Eisenia fetida).
Tunkio- eli kompostilieroja (Eisenia fetida) Tunkio- eli kompostilieroja (Eisenia fetida). Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen eisenia fetida

Oikeanlaiset madot hoitavat hommansa

Matokompostoriin ei kannata kerätä pellon laidalta mitä tahansa kastematoja.

Tavallinen kastemato eli kasteliero, ei pärjää kompostin lämmössä. Se kuolee jo 15 asteen lämpötilassa. Tunkioliero viihtyy noin 20-25 asteen lämpötilassa.

Lieron koteloita löytyy kompostista.
Lieron koteloita löytyy kompostista. Lieron koteloita löytyy kompostista. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kotelo. muna

Matokompostoriin sopivia lieroja voi ostaa nettikaupoista tai pyytää joltain kompostointia harrastavalta.

Madot ovat kaksineuvoisia ja lisääntyvät nopeasti. Noin kolmessa kuukaudessa populaatio tuplaantuu. Madot munivat multaan koteloita, joista jokaisesta kuoriutuu useita poikasia.

Matojen määrä ei silti kasva hallitsemattomasti. Luonto säätelee populaation määrää niin, että ne mahtuvat elämään omassa ekosysteemissään. Kompostori ei siis käy madoille ahtaaksi.

Katso videolta miten tunkiolierot kuoriutuvat:

Periaatteessa kaikki ruokajäte kelpaa

Kaikki ruokajäte kelpaa, vältä lihaa ja kalaa.
Kaikki ruokajäte kelpaa, vältä lihaa ja kalaa. Kaikki ruokajäte kelpaa, vältä lihaa ja kalaa. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen biojäte

Pehmeät ja kypsennetyt ruuantähteet katoavat matojen suihin vauhdilla.

Hedelmien ja vihannesten kuoret kestävät vähän pidempään, mutta nekin maistuvat muutaman päivän kompostissa muhittuaan.

Lihan ja kalan laittamista matokompostoriin kannattaa vältää mahdollisten hajuhaittojen takia.

Kaikki matokompostoriin laitettava biojäte on peitettävä ja sitä on annosteltava sen mukaan mitä madot jaksavat syödä. Näin vältetään hajut ja kärpäset.

Sopivasti ruokaa, lämpöä ja kosteutta

Suihkuttelemalla kosteustasapaino säilyy.
Suihkuttelemalla kosteustasapaino säilyy. Suihkuttelemalla kosteustasapaino säilyy. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen matokompostori

Madot eivät yleensä kuole ruuan puutteeseen. Jos ruokaa on liikaa, eivätkä madot eivät ehdi syödä sitä, jätteet alkavat mädäntyä ja komposti haista. Kompostin toimintaa ja matojen ruokahalua kannattaa seurata ja tarjota ruokaa menekin mukaan.

Vastaperustettuun matokompostoriin laitetaan ruokaa aluksi varovasti noin kerran viikossa. Sitä mukaa kun madot lisääntyvät, alkaa myös ruokaa kulua enemmän.

Kuivuus sen sijaan tappaa madot äkkiä. Liian innokas kompostin kastelija taas saattaa hukuttaa matonsa. Kun komposti on perustamisvaiheessa kasteltu sopivaksi, kosteustasapainon ylläpitäminen hoituu muutamalla suihkupullon suihkauksella.

Talvipakkasiakaan madot eivät kestä. Jos perustat matokompostorin kesäkeittiöön, kannattaa se siirtää talveksi sisälle ja jatkaa sen hoitamista ympäri vuoden.

Matokompostori sopii pienimuotoiseen kompostointiin

Se, kuinka paljon matokompostorilla biojätettä saa käsiteltyä, riippuu kompostin koosta ja matojen määrästä.

Kaupasta ostettu monikerroksinen matokompostori.
Kaupasta ostettu monikerroksinen matokompostori. Kaupasta ostettu monikerroksinen matokompostori. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen matokompostori

Kymmenen litran komposti ei riitä millään koko perheen biojätteiden käsittelemiseen.

Markkinoilta löytyy myös valmiita matokompostoreita, joilla saa suuremmankin biojätemäärän käsitteltyä.

— Tiedän kyllä erään biologian opettajan, jolla oli kotonaan niin monta matokompostoria, että hän sai käsiteltyä niissä kaikki biojätteensä, mutta yleensä matokompostointi on melko pienimuotoista. Biojätettä yhdestä taloudesta tulee kuitenkin yleensä aika paljon, arvioi Hanniina Manner.

— Madoista tulee vähän kuin lemmikeitä ja niitä ruokkiessaan voi vakuuttua omin silmin siitä, että jätteet päätyvät taatusti ympäristöystävällisesti takaisin luonnon kiertokulkuun.

Biojätteet erilliskeräykseen tai omaan kompostiin

Paras tapa vähentää biojätettä on ostaa ruokaa vain sen verran kuin saa syötyä. Tarkinkaan ruokakaupassa kävijä ei silti täysin ilman biojätettä selviä. Ainakin hedelmien ja vihannesten kuoret sekä kahvin- ja teenpurut joutuvat ympäristötietoisimmastakin keittiöstä valitettavan usein roskikseen.

Vuoden 2016 alusta lähtien kaatopaikka-asetus velvoittaa yli 5 huoneiston taloyhtiöt osallistumaan biojätteen erilliskeräykseen. Sitä pienempiä taloyhtiöitä ja omakotitaloasujia laki ei velvoita keräämään biojätettä erikseen. Niille kuitenkin suositellaan biojätteen käsittelyä omassa kompostorissa.

Muokattu 27.8.2015: Muokattu aiheeseen liittyvien linkkien listaa.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.