Hyppää pääsisältöön

Kissavideoita ja renessanssin melankoliaa

Pieter Claeszoon: Vanitas (1630)
Pieter Claeszoon: Vanitas (1630) Pieter Claeszoon: Vanitas (1630) Kuva: Wikimedia Commons musta aurinko

Jos kissavideoita katsoessa iskee outo tyhjyyden tunne, ei huolta! Samankaltainen tunne vaivasi ihmisiä jo renessanssin aikana. Melankoliset aiheet olivat renessanssiaikana suosittuja niin kuvataiteissa, musiikissa kuin kirjallisuudessakin. Keskiajalla melankolialle etsittiin lääketieteellisiä tai astrologisia syitä, renessanssi koki melankolian tunteena – suruna ilman syytä.

Keskiajan muuttuessa uudeksi ajaksi ja renessanssiksi maailma muuttui rajusti. Löytöretket laajensivat maailmankuvaa. Uusi ajattelutapa humanismi käänsi katseet tuonpuoleisesta elämästä ihmiseen itseensä. Muutokset toivat mukanaan iloa ja optimismia, mutta toisaalta niiden varjopuolena melankolian.

Keskiaikana ajattelua ohjasi kirkko. Se oli nyt osoittautunut voimattomaksi kulkutauteja etenkin ruttoa vastaan. Usko horjui. Vanha maailmanjärjestys oli ollut toisaalta ahdistava, toisaalta turvallinen. Ei tarvinnut miettiä mitä ajatella, koska kirkko ajatteli puolestasi. Nyt vanhat auktoriteetit murenivat. Kirjapainotaito keksittiin. Ajattelusta tuli muodikasta.

Lucas Granach vanhemman allegoria melankoliasta (1532)
Lucas Granach vanhemman Allegoria melankoliasta (1532) Lucas Granach vanhemman allegoria melankoliasta (1532) Kuva: Wikimedia Commons musta aurinko

Melankoliset nerot

Renessanssi-ajan humanisteille tärkeintä oli lahjakkuus ja älykkyys, ei enää syntyperä. Näitä jaloja piirteitä saattoi ilmaista osoittamalla taipuvaisuutta melankoliaan, joka kertoi herkkyydestä. Uskonnollisen asketismin korvasi Uomo universale, maailmallinen monilahjakkuus. Anonyymiyden korvasi yksilöllisyys ja persoonallisuus

Simon de Passe: Memento mori (1612)
Simon de Passe: Memento mori (1612) Simon de Passe: Memento mori (1612) Kuva: Wikimedia Commons musta aurinko

Säveltäjä John Dowland on esimerkki renessanssiajan ihanteellisesta hahmosta. Motolla Semper Dowland semper dolens – Ikuisesti Dowland, ikuisesti surumielinen, säveltäjä brändäsi itsensä aikakauden melankolisen muodin huipulle.

Dowlandin laulujen nimet kertovat, mistä on kyse: In darkness let me dwell; Burst forth, my tears; Go, crystal tears; I saw my lady weep; Flow my tears; Sorrow, stay; If floods of tears... Mikäli Dowlandin musiikki ei olisi niin uskomattoman kaunista ja koskettavaa, saattaisi näin yletön kyynelten tulva naurattaa.

Kirjallisuuden puolella tunnetuin renessanssiajan melankolian kuvaaja on William Shakespeare. Shakespeare hyväksikäytti tuotannossaan aikakauden melankolian kuvastoa. Hänen näytelmistään löytyy esimerkkejä erilaisista melankolikoista - Romeon ja Julian itsetuhoisista rakastavaista perheyhteyttä kaipaavaan Kuningas Leariin. Sisäänpäin kääntynyt, uhmakas ja ikuisessa toiseuden tunteessa rypevä Hamlet puolestaan edustaa modernia melankolikkoa.

John Dowlandin In Darkness Let Me Dwell saattaa hyvinkin olla maailman melankolisin kappale!

Kohti modernia melankoliaa

Renessanssin ja barokin aikaan melankolia ilmenee ensimmäistä kertaa kulttuurisena tunnetilana, ei pelkästään yksilön tunteena tai sairautena.

Alexandre Mury: Hamlet (2010)
Ikuisessa toiseuden tunteessa rypevä Hamlet edustaa modernia melankolikkoa. Alexandre Mury: Hamlet (2010) Alexandre Mury: Hamlet (2010) Kuva: Alexandre Mury/Wikimedia commons musta aurinko

Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professorin Pirjo Lyytikäisen mukaan voidaan puhua modernista melankoliasta, surusta ilman syytä. Se on tilapäinen mielentila, jolle ei tarvitse olla lääketieteellistä tai astrologisia selitystä.

Modernia melankoliaa poteva ei osaa välttämättä täydentää lausetta ”Olen melankolinen koska…” Melankolikko ei tunnista olotilansa aiheuttajaa, mutta kulttuurisia syitä melankolialle eri aikakausina voidaan kyllä määritellä.

Uskon, että tänään melankoliaa aiheuttavat samankaltaiset seikat kuin renessanssissa:

Koska tekniikka kehittyy huimaa vauhtia, pitäisi koko ajan olla valmis innostumaan, innovoimaan ja olemaan kehityksen aallonharjalla. Edellisten sukupolvien peruskivet, koti, uskonto ja isänmaa eivät tunnu omilta. Kirkosta erotaan ja samaan aikaan etsitään jotain uutta hengellisyyttä. Halutaan olla yksilöllisiä, muuta kaivataan kuitenkin yhteisöllisyyttä. On kamalan raskasta olla koko ajan ulospäin suuntautunut maailmankansalainen, jotenkin kummasti ne metsät ja pellot vielä kutsuvat.

Turhuuksien turhuus

Renessanssin ja barokin ajalla keskeinen melankoliaan liittyvä teos oli Raamatun Saarnaajan kirja. Saarnaaja kirjoittaa: "Sillä missä on paljon viisautta, siinä on paljon surua: ja joka tietoa lisää, se tuskaa lisää".

Pieter Claeszoon: Vanitas (1625)
Pieter Claeszoon: Vanitas (1625) Pieter Claeszoon: Vanitas (1625) Kuva: Wikimedia Commons musta aurinko

Ei ole ihme, että uuden maailmanjärjestyksen säikyttämät renessanssiajan ihmiset kiintyivät juuri Saarnaajan sanoihin. Turhuuksien turhuus, kaikki on turhuutta – vanitas vanitatum et omnia vanitas. Lausahdus sopi arvopohjaansa uudelleen muodostavan aikakauden motoksi.

Saarnaajan ajatus kaiken turhuudesta poimittiin kuvataiteeseen, jossa vanitas-asetelmista mädäntyvine hedelmineen, sammuneine kynttilöineen ja pääkalloineen tuli suosittuja.

Saarnaaja taitaa olla ikuisesti ajankohtainen. Tunne kaiken turhuudesta ei ole kaukana, kun huomaa ampuneensa tunnin vihaisia lintuja ritsalla. Tai kun katsoo youtubesta viidennen kerran samaa aasialaisessa kissavideotehtaassa tuotettua söpöilyä.

Millaisia melankolian oireita yliopistoihmisille aiheuttavat "opiskelukammioiden eristyneisyys ja aivovoiman krooninen liikakulutus"? Miksi melankolia vaivaa erityisesti taiteilijoita? Mikä sävellaji on barokin musiikkiteoreetikkojen mukaan avuttoman melankolinen ja aiheuttaa kuolemankauhua? Kuuntele Musta aurinko - Melankolian kulttuuurihistoriaa Yle Radio 1 tiistaisin 17.10 ja lauantaisin 15.30. Ohjelmasarja on uusinta keväältä 2014.

Lähteet:
Johannisson Karin: Melankolian huoneet. Suom. Ulla Lempinen. Atena 2012.
Lyytikäinen Pirjo: Narkissos ja Sfinksi - minä ja toinen vuosisadan vaihteen kirjallisuudessa. SKS 1997.
Kristeva Julia: Musta aurinko. Suom. Mika Siimes ja Pia Sivenius. Nemo 1998.

 • Avaruusromua: Ajatuksista tekoihin!

  20-vuotias DiN-merkki on elektronisen musiikin merkkituote.

  Ian Boddy istuskelee pubissa. Istuu, miettii ja puhuu. Miettii ja puhuu lisää. Ollaan Newcastlessa Iso-Britanniassa. Eletään 1990-luvun loppua. Ian Boddylla on idea. Se on jännittävä, mutta samalla hieman vaarallinen ajatus. Hän aikoo perustaa levymerkin. "OIen ehkä vähän hullu", hän sanoo virne naamallaan. Nyt 20 vuotta myöhemmin hänen luotsaamansa DiN-merkki on kokeellisen ja elektronisen musiikin kansainvälinen merkkituote. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Se on vain hieman muuttunut

  Laurie Anderson teki omituisen laulun.

  1980-luvun alussa New Yorkin downtownissa elettiin jännittäviä aikoja. Performanssitaide ja monenlaiset poikkitaiteelliset kokeilut olivat alkaneet kerätä yhä suurempia yleisöjä, ja saada myös taiteellista tunnustusta. Eräs nuorista poikkitaiteilijoista oli Laurie Anderson. 1980-luvun alussa hän teki erään omituisen laulun, joka elää edelleen, hieman muotoaan muuttaneena. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Tommi Uschanov: Marx ja meemit määrittelevät nykyvasemmiston

  Vasemmiston tilan analyysi.

  Esseisti Tommi Uschanov julkaisi vuonna 2008 Mikä vasemmistoa vaivaa? -nimisen kirjan. Vasemmiston alennustilaa ruotinut teos toi Uschanovin nimen laajemman yleisön tietoisuuteen. Kun Suomeen on tullut vasemmistolaisin hallitus pitkään aikaan, KulttuuriCocktail pyysi esseistiä lukemaan vanhan kirjansa uudelleen ja pohtimaan, millaisen kirjan hän kirjoittaisi samoista lähtökohdista tänä päivänä.

 • Hylätyksi itsensä tuntenut Jari Ahola koki fyysistä kipua, kun näyttelijyys uhkasi jäädä pelkäksi unelmaksi

  Näyttelijän ura oli Jari Aholan elämää suurempi unelma.

  Kun Jari Aholan ahdistava pääsykoepuristus Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle 90-luvun lopussa karahti kiville aivan kalkkiviivoilla, nuori mies menetti toivonsa satojen roolien täyteisestä tulevaisuudesta. Hän harkitsi jopa omien päiviensä päättämistä. Itkuista puhelua äidille seurasi kuitenkin orastaneen Turan tärkeimpien mentorien tsemppaukset, joiden voimalla kapinallinen poika ponnisti ensiksi Teatterikorkeakouluun ja lopulta koko kansan rakastamaksi Mauno Pepposeksi Tampereen Työväen teatterin menestysmusikaalissa Vuonna 85.

 • Gasellien Päkä ja Hätä-Miikka: Tähdet ei sammu, ne kuluu loppuun

  Keskustelua artistien uupumisesta.

  "Hurja ajatus, ettei jaksa täyttää muiden ihmisten odotuksia ja oletuksia itsestään. Siinä on asiakaspalveluasenne viety aika pitkälle, jos oma persoona yrittää vastata ihmisten oletuksiin susta jatkuvasti." Gasellit-yhtyeen Miikka Niiranen ja Pekka Salminen, eli Hätä-Miikka ja Päkä, keskustelevat artistien uupumisesta.

 • Avaruusromua: Ajatuksista tekoihin!

  20-vuotias DiN-merkki on elektronisen musiikin merkkituote.

  Ian Boddy istuskelee pubissa. Istuu, miettii ja puhuu. Miettii ja puhuu lisää. Ollaan Newcastlessa Iso-Britanniassa. Eletään 1990-luvun loppua. Ian Boddylla on idea. Se on jännittävä, mutta samalla hieman vaarallinen ajatus. Hän aikoo perustaa levymerkin. "OIen ehkä vähän hullu", hän sanoo virne naamallaan. Nyt 20 vuotta myöhemmin hänen luotsaamansa DiN-merkki on kokeellisen ja elektronisen musiikin kansainvälinen merkkituote. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.

 • Testaa kuinka nolo netinkäyttäjä olet!

  Verkonkäyttösi paljastaa kuinka pihalla olet.

  Kehitys kehittyy ja kaikki muuttuu koko ajan. Vaikka kuinka yrittäisit olla perillä asioista, saatat silti epäonnistua. Tällä testillä voit testata oletko jo tippunut kärryiltä.

 • Avaruusromua: Se on vain hieman muuttunut

  Laurie Anderson teki omituisen laulun.

  1980-luvun alussa New Yorkin downtownissa elettiin jännittäviä aikoja. Performanssitaide ja monenlaiset poikkitaiteelliset kokeilut olivat alkaneet kerätä yhä suurempia yleisöjä, ja saada myös taiteellista tunnustusta. Eräs nuorista poikkitaiteilijoista oli Laurie Anderson. 1980-luvun alussa hän teki erään omituisen laulun, joka elää edelleen, hieman muotoaan muuttaneena. Toimittajana Jukka Mikkola.