Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa Vappu Taipaleen elämästä

Vappu Taipaleen kuusi kuvaa
Vappu Taipaleen kuusi kuvaa Kuva: Yle / Vappu Taipale vappu taipale

Professori Vappu Taipale on ikuinen optimisti ja rauhanpuolustaja. Vappu Taipale syntyi Vaasassa perheeseen, jonka isä oli vastikään kaatunut rintamalla. Suvun perintönä hän sai tahdon yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja solidaarisuuteen heikompia kohtaa.

Pariinkin otteeseen sosiaali- ja terveysministerinä toiminut Vappu Taipale muistetaan esimerkiksi niistä ankarista taistoista, joilla Suomeen rakennettiin päivähoitolakia 70-luvulla. Neljän lapsen äitinä ja useamman lapsen isoäitinä hän on lasten ja perheiden puolella edelleenkin. Tätä nykyä Vappu Taipale on myös yksilöllisen ja arvokkaan vanhenemisen puolestapuhuja.

Vappu Taipale työskenteli Stakesin pääjohtajana vuodesta 1992 aina vuoteen 2008, jolloin hän jäi eläkkeelle. Eläkepäivät kuluvat vauhdilla paitsi perheen kanssa, myös rauhantyössä, jonka hän aloitti puolisonsa Ilkka Taipaleen kanssa jo opiskeluaikana.

Kommentit
 • Hylätyksi itsensä tuntenut Jari Ahola koki fyysistä kipua, kun näyttelijyys uhkasi jäädä pelkäksi unelmaksi

  Näyttelijän ura oli Jari Aholan elämää suurempi unelma.

  Kun Jari Aholan ahdistava pääsykoepuristus Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle 90-luvun lopussa karahti kiville aivan kalkkiviivoilla, nuori mies menetti toivonsa satojen roolien täyteisestä tulevaisuudesta. Hän harkitsi jopa omien päiviensä päättämistä. Itkuista puhelua äidille seurasi kuitenkin orastaneen uran tärkeimpien mentorien tsemppaukset, joiden voimalla kapinallinen poika ponnisti ensiksi Teatterikorkeakouluun ja lopulta koko kansan rakastamaksi Mauno Pepposeksi Tampereen Työväen teatterin menestysmusikaalissa Vuonna 85.

 • Keskustele tässä peliteollisuudesta!

  Kesäkuun vieraana pelimiljonääri Timo Soininen

  Pelialalla liikkuvat suuret rahat. Viime vuoden suurin uutinen suomalaisessa pelimaailmassa oli Soinisen johtaman Small Giant Gamesin osake-enemmistön myynti 480 miljoonalla eurolla suurelle amerikkalaisyhtiölle, Miten pelialalla menestytään? Entä mikä peli yhdisti aikanaan Timo Soinisen ja toimittaja Juho-Pekka Rantalan?

 • Keskustele metsien hiilinieluista

  Miten voimme lisätä Suomen hiilinieluja?

  Voiko Suomi samaan aikaan sekä satsata biotalouteen että kasvattaa metsien hiilinieluja? Miten Suomen sinun mielestäsi pitäisi hoitaa metsiään?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä