Hyppää pääsisältöön

Maria Tyyster hurmasi Tangomarkkinoiden finaalissa 2014

Maria Tyyster kruunattiin vuoden 2014 tangokuningattareksi. Finaalissa kuultiin tangot "Rakastan, rakastan, rakastan" ja "Pieni sydän" sekä duettona tangokuningas Teemu Roivaisen kanssa esitetty "Tulisuudelma".

Kuningatarfinaalin ensimmäisellä kierroksella Maria Tyyster tulkitsi tangon "Rakastan, rakastan, rakastan". Kisan tuomaristoon kuuluva laulaja Arja Koriseva kehuu Tyysterin luonnollisuutta. Esityksen päätteeksi Tyysteriltä kysytään myös armeijan käynnin vaikutuksista, sillä hän on suorittanut vapaaehtoisen asepalveluksen puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa.

Toisella kierroksella kilpailijat tulkitsivat laulaja Laila Kinnusen esittämää tuotantoa ja Tyysterille valikoitui kappale "Pieni sydän".

Finaalin viimeisessä osuudessa Maria Tyysterin kanssa kruunusta kisasi Piritta Venho. Molemmat esittivät dueton vastikään kruunatun tangokuninkaan Teemu Roivaisen kanssa. Kappaleena oli "Tulisuudelma".

Tangokuninkaallisuus oli siintänyt Tyysterin unelmissa jo pitkään ja ennen voittoa takana oli jo kolme aiempaa osallistumista kisaan.

Musiikki on ollut osa Tyysterin elämää aina ja ammattina jo 15-vuotiaasta saakka. Tangoista laulajan ehdoton suosikkikappale on "Nuoruustango".

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto