Hyppää pääsisältöön

Suomen mestari Matti Hietanen päättää kautensa Unified-partnerina Los Angelesissa

Los Angelesiin lähtevän Suomen joukkueen 92 urheilijasta itse asiassa vain 63 on kehitysvammaisia urheilijoita. Kyse ei kuitenkaan ole mistään huijauksesta, vaan loput 29 urheilijaa ovat Unified-partnereita.

Unified-partnerit ovat vammattomia urheilijoita, jotka urheilevat rinta rinnan kehitysvammaisten urheilijoiden kanssa. Suomesta Los Angelesiin lähtee Unified-partnereita viidessä lajissa: jalkapallossa, koripallossa, lentopallossa, beach volleyssa ja purjehduksessa.

Lähtökohta on, että partnerit urheilevat tasavertaisesti kehitysvammaisten urheilijoiden kanssa. Partnerit eivät saa dominoida kenttätapahtumia palloilulajeissa tai ottaa säännöissä sovittua suurempaa roolia veneen ohjaamisesta purjehduksessa.

Suomen joukkueen nimekkäin Unified-partneri on lentopalloilija Matti Hietanen, joka on pelannut vuosikausia miesten lentopallomaajoukkueessa ja juhli keväällä Suomen mestaruutta Kokkolan Tiikereiden riveissä.

Hietanen ei kuitenkaan lähde Los Angelesiin takomaan palloa pää märkänä lattiaan, vaan pelaamaan Unified-aatteen mukaisesti peliä, joka mahdollistaa kaikkien kentällä olijoiden tasa-arvoisen osallistumisen. Jos kehitysvammainen passari kuitenkin antaa nappipassin, on Hietasen velvollisuus pyrkiä lyömään siitä piste.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Sisujengi

Seuraa Sisujengin matkaa somessa!