Hyppää pääsisältöön

Suomen mestari Matti Hietanen päättää kautensa Unified-partnerina Los Angelesissa

Los Angelesiin lähtevän Suomen joukkueen 92 urheilijasta itse asiassa vain 63 on kehitysvammaisia urheilijoita. Kyse ei kuitenkaan ole mistään huijauksesta, vaan loput 29 urheilijaa ovat Unified-partnereita.

Unified-partnerit ovat vammattomia urheilijoita, jotka urheilevat rinta rinnan kehitysvammaisten urheilijoiden kanssa. Suomesta Los Angelesiin lähtee Unified-partnereita viidessä lajissa: jalkapallossa, koripallossa, lentopallossa, beach volleyssa ja purjehduksessa.

Lähtökohta on, että partnerit urheilevat tasavertaisesti kehitysvammaisten urheilijoiden kanssa. Partnerit eivät saa dominoida kenttätapahtumia palloilulajeissa tai ottaa säännöissä sovittua suurempaa roolia veneen ohjaamisesta purjehduksessa.

Suomen joukkueen nimekkäin Unified-partneri on lentopalloilija Matti Hietanen, joka on pelannut vuosikausia miesten lentopallomaajoukkueessa ja juhli keväällä Suomen mestaruutta Kokkolan Tiikereiden riveissä.

Hietanen ei kuitenkaan lähde Los Angelesiin takomaan palloa pää märkänä lattiaan, vaan pelaamaan Unified-aatteen mukaisesti peliä, joka mahdollistaa kaikkien kentällä olijoiden tasa-arvoisen osallistumisen. Jos kehitysvammainen passari kuitenkin antaa nappipassin, on Hietasen velvollisuus pyrkiä lyömään siitä piste.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Ratkaisu tekstiilijätevuoriin: näin T-paitasi syntyy uudelleen

    Tuotat elämäsi aikana 1000 kg tekstiilijätettä.

    70 000 tonnia vaatteita ja kodintekstiilejä päätyy joka vuosi paremman puutteessa jätteenpolttolaitoksiin Suomessa. Mutta ei enää kauan! Iso osa siitä voidaan jatkossa kierrättää, kun puhkikulutetusta puuvillasta voidaan kemiallisesti synnyttää uutta kuitua. Jos VTT:n kehittämä tekniikka lyö läpi, poisheitettävästä puuvillasta polttoon joutuu enää 15 prosenttia.

  • Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta

    Suunnitelmat suomalaisten evakuoimiseksi Alaskaan.

    Talvisodan aikaan Suomesta oltiin huolissaan Yhdysvalloissa. Pieni ja sympaattinen Suomi näytti jäävän suuren Neuvostoliiton jyräämäksi. Yhdysvallat kuitenkin pysytteli vielä tuolloin erossa Euroopan sodista, eikä apua juuri herunut. Alkuvuodesta 1940 nuoret amerikkalaiset Robert Black ja Leonard Sutton laativat suunnitelman suomalaisten evakuoimisesta Yhdysvaltoihin.

Sisujengi

Seuraa Sisujengin matkaa somessa!