Hyppää pääsisältöön

Teemu Roivainen lauloi tiensä vuoden 2014 tangokuninkaaksi

Vuoden 2014 tangokuninkaaksi kruunattiin ensikertalaisena kisaan osallistunut Teemu Roivainen. Kuningasfinaalissa Roivainen esitti kolme erilaista tangoa saaden joka esityksen jälkeen yleisöltä kenties kilpailun raikuvimmat aplodit. Mukana oli myös klassikkokappale "Täysikuu".

Kuningasfinaalin ensimmäisellä kierroksella Roivainen esitti vuoden 2001 Tangomarkkinoiden sävellyskilpailun voittajakappaleen "Kuu, kylmä kuningatar".

Toisen kierroksen laulut koostuivat Juha Vainion tuotannosta ja Roivaiselle arpoutui esitettäväksi Yksinäinen saarnipuu.

Kuningasfinaali huipentui kaksintaistooon Teemu Roivaisen ja Leif Lindemanin välillä. Molemmat esittivät tulkintansa kappaleesta "Hopeinen kuu".

Kuningatarfinaalissa vastikään kruunattu Teemu Roivainen nähtiin duetoimassa finalistien kera. Maria Tyysterin kanssa, joka lopulta voitti kisan, hän esitti kappaleen "Tulisuudelma".

Musiikki on ollut osa Roivaisen elämää lapsesti asti ja hän on tehnyt alalla töitä jo lukiosta saakka. Takana on myös paljon musiikkiopintoja. Tangokuninkuudesta kilpaillessaan Roivainen oli juuri valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi.

Yksi Roivaisen suurimmista idoleista on laulaja Olavi Virta.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto