Hyppää pääsisältöön

Liittojuhlat olivat Työväen Urheiluliiton voimannäyttö

Fennada-Filmi Juniorin lyhytelokuvassa Kisa ja työ – kättä lyö vuodelta 1953 seuraamme valmistautumista työläisurheilun suureen joukkotapahtumaan, kesällä 1954 Helsingissä pidettäviin TUL:n liittojuhliin.

Voimistelijoiden yhteisesitys 1946 liittojuhlilla
Voimistelijoiden yhteisesitys 1946 liittojuhlilla Voimistelijoiden yhteisesitys 1946 liittojuhlilla Kuva: Yle kuvanauha tul:n liittojuhlat

Liittojuhlat koostuvat mahtavista joukkoesiintymisistä, kymmenistä kilpailuista ja hienoista yksilösuorituksista. Urheilulajien moninainen kirjo kattaa muun muassa palloilulajit, painin, nyrkkeilyn, voimistelun ja yleisurheilun.

Näyttävät yhteisvoimisteluesitykset vaativat huolellista suunnittelua ja harjoittelua. On pidetty satoja kursseja ja neuvontatilaisuuksia. Urheiluseuroissa on tehty paljon työtä yhteisesiintymisten onnistumiseksi.

Valto Olenius valmistautuu seiväshyppyyn
Valto Olenius valmistautuu seiväshyppyyn Valto Olenius valmistautuu seiväshyppyyn Kuva: Yle kuvanauha tul:n liittojuhlat

Filmissä esiintyvälle erään suuren teollisuuslaitoksen työnjohtajalle Matti Sorvarille urheilu ja siihen liittyvä järjestötoiminta toimivat kiivaan ja työntäyteisen elämäntahdin vastapainona. Hän on oman urheiluseuransa puheenjohtaja.

Sorvarin johtaman seuran kokouksen asialistalla on nyt valmistautuminen liittojuhlaan. Kokouksessa luodaan yhteishenkeä muistelemalla menneitä liittojuhlia vuosina 1927, 1934 ja 1946. Niiden mahtavia puitteita ja joukkovoimaa marsseineen ja liikuntaesityksineen katsotaan kokouksessa myös filmiltä.

Painijat harjoittelevat
Painijat harjoittelevat Painijat harjoittelevat Kuva: Yle kuvanauha tul:n liittojuhlat

Urheilijat valmistautuvat ja harjoittelevat tahoillaan liittojuhlaan. Filmissä näemme useita tuon ajan kotimaisia yleisurheilutähtiä harjoituksissaan: Carol Lindroosin, Tauno Karlssonin, Toivo Telénin, Voitto Hellstenin, Valto Oleniuksen, Jorma Valkaman ja Soini Nikkisen.

Työläisurheilijoiden sankkojen joukkojen saapuminen liittopäiville merkitsee monelle lähtemättömästi mieleen jäävää kokemusta. Kilpailut, urheilijatoverien tapaaminen ja yhteisöllisyyden kokeminen tuo uutta tasapainoa arkiselle, raskaalle ja koneistuvalle työelämälle.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto