Hyppää pääsisältöön

Puoli seiskan klassikko: Mäntysuopa

Puoli seiskan klassikko -sarjassa esittelemme arjen korvaamattomia esineitä ja asioita. Nyt vuoronsa saa Mäntysuopa, jota on käytetty paljon muuhunkin kuin mattojen pesemiseen.

Kerrotaanpa jopa presidentti Kekkosen voidelleen suksensa mäntysuovalla muiden voiteiden puuttuessa.

Mäntysuopa on suomalainen klassikkotuote, joka keksittiin yli sata vuotta sitten. Vielä vuonna 1913 suurin osa suomalaisista käytti itse keitettyä saippuaa, joka valmistettiin teurasjätteistä ja lipeästä. Samana vuonna kemisti-insinööri Alfons Hellström johti tutkijaryhmää Kotkan Enso-Gutzeitin tehtaalla. He keksivät, kuinka mäntyöljyä voi tislata mäntysellun seasta. Kun sekaan lisättiin natronlipeää, soodaa eli natriumkarbonaattea ja fosfaatteja, syntyi Mäntysuopa. Uuteen tuotteeseen uskottiin niin paljon, että seitsemän vuotta myöhemmin vuonna 1920 Kotkaan perustettiin mäntysuopatehdas. Tuotteesta tuli heti suosittu koko kansan saippua. Ja seitsemän vuoden päästä sitä valmistettiin jo yli miljoona kiloa.

Aluksi Mäntysuopaa valmistettiin palasaippuan muodossa. Mutta kun Mäntysuopaliuos tuli myyntiin, menekki sen kun jatkoi kasvuaan.

Vaikka Mäntysuovasta tulee ensimmäisenä mieleen mattojen pesu, on sitä käytetty paljon muuhunkin. Emäntien rukit hyrräsivät hiljaisina, kun pyörä liukastettiin mäntysuovalla. Autokoulussa sitä käytettiin talviharjoitteluradan liukastusaineena, ja onpa sitä käytetty myös koirien pesemiseen sekä ihon hoitoon. Ja kerrotaanpa jopa presidentti Kekkosen voidelleen suksensa mäntysuovalla muiden voiteiden puuttuessa, ja jo matka jatkui iloisissa merkeissä.

Sotavuosien jälkeen Mäntysuopa eli kulta-aikaansa, markkinat olivat noin 4 miljoonaa kiloa vuodessa. Edelleen tänä päivänäkin mäntysuovan markkinat ovat reilut 1,5 miljoona kiloa vuodessa.

Tsekkaa myös muut klassikot:

Harley-Davidson PH
Afrikan tähti
Jopo
Toyota Corolla
Suojelusenkelitaulu
Makaronilaatikko
Poronkäristys
Boeing 747
Kurahousut
Kalanmaksaöljy
Sotkun munkki
Kortteliralli
Purkinavaaja GWS-7030

Edit: 7.3.2015. Jutun otsikko muutettu. Juttuun lisätty tekstiä sekä linkit muihin klassikko-juttuihin.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän