Hyppää pääsisältöön

Somessa naisen nänni sensuroidaan. Mistä kiikastaa?

Yle Kioski selvitti, mistä yhdysvaltalaislähtöiseen Free the nipple -liikkeeseen johtanut nännipelko kumpuaa.

Naisen nänni sensuroidaan, miehen ei. // Kuva: YLE Kioski

Sosiaalisessa mediassa naisen nänni ei saa vilkkua. Miehen nänni saa. Tämä on herättänyt paljon närää niin julkkiksissa kuin tavallisissa tallaajissakin. “Nännipelko” on levinnyt sosiaalista mediaa laajemmalle: Yhdysvalloissa sen ympärille on syntynyt oma naisvoittoinen vapautusliike, Free the nipple, kertoo YLE Kioski.

Kioskin jutussa pohditaan keskeisiä syitä nännipelolle suomalaisten asiantuntijoiden voimin. Nänniahdistuksen taustalla vaikuttavat esimerkiksi amerikkalaiselle kulttuurille tyypillinen alastomuuden pelko, mutta toisaalta myös sosiaalisen median sovellusten itsevaltijuus. Jos Instagram haluaa poistaa lataamasi nännikuvan, se poistaa lataamasi nännikuvan.

Kulttuuriantropologi Taina Kinnusen mukaan naiseuteen ja siten rintoihin ja nänneihin liittyy vahva kaksoismerkitys: nainen on yhtä aikaa seksuaalinen objekti mutta myös myyttinen neitsythahmo.

– Naisten rintoihin liittyy yhtä aikaa odotus rivoudesta ja samanaikaisesti äityiden ylevöittämistä, hän toteaa.

Tampereen yliopiston tutkija Tere Vadénin mielestä taas kyse on kulttuurisesta ja uskonnollisestakin ilmiöstä. Hän painottaa, että sosiaalisen median sovellukset toimivat kansainvälisesti laajalla alueella, joilla on voimassa erilaisia kulttuurisia ja uskonnollisia käsityksiä.

Lue koko juttu täältä.