Hyppää pääsisältöön

Tenniksen lyhyt oppimäärä

Wimbledonin vuosittaisen tennisturnauksen kynnyksellä lähetetyissä opetusohjelmissa tutustuttiin lajin saloihin. Tenniksen lajiesittelyssä sekä Tenniksen tietopaketissa kerrotaan lyöntitekniikoista ja tutustutaan kahteen harvinaisempaan pelitilanteeseen.

Vuonna 1977 taltioidussa, 1980 lähetetyssä Tenniksen lajiesittely -ohjelmassa esitellään lyöntitekniikoista syöttö, kämmen- ja rystylyönti sekä lentolyönti. Ohjelmassa esitellään myös tenniskentän tarkat mitat.

"Tenniksen säännöt sallivat mailalle täysin mielivaltaiset mitat", kertoo tennispelaaja ja -selostaja Heikki Hedman. Peliasuksi suositellaan aluksi vapaa-ajan asua ja tasapohjaisia tossuja.

Ohjelmassa näkyvät puumailat ovat siirtyneet suuremmaksi osaksi historiaan, sillä hiilikuidusta valmistetut pelivälineet ovat vallanneet markkinat niiden keveyden ja lujuuden vuoksi. Modernin tennismailan paino on pudonnut ohjelmassa käytettävästä puumailasta 50-100 grammaa. Samalla mailojen lavan kehykset ovat kuitenkin kasvaneet. Muuten tenniksen perusperiaatteet ovat pysyneet samana lajin alkuajoista lähtien.

Jokainen pelattava piste käynnistyy syötöllä. Syöttö tapahtuu pelialueen takaa, keskirajan ja sivurajan väliseltä alueelta. Sen täytyy osua vastapuolen syöttöruutun, jotta se hyväksytään. Jos syöttö pysähtyy verkkoon tai ei kohdistu syöttöruutuun on pelaajalla toinen mahdollisuus. Rajoille osuneet syötöt ovat myös hyväksyttyjä. Pallon hipoessa verkkoa pelaaja saa uuden syöttöyrityksen.

"Syöttö on pelin ainoa lyönti, jossa joudutaan välttämättä käyttämään molempia käsiä. Vasen käsi heittää pallon ylös ja oikea käsi suorittaa heittoliikettä muistuttavan suorituksen mailan osuessa palloon liikeradan lakipisteessä", opastaa Hedman. Molempien syöttöjen epäonnistuessa saa vastustaja pisteen.

"Pyrkiessään nopeaan ratkaisuun etenee pelaaja lähelle verkkoa, missä hän voi lyödä pallon suoraan ilmasta", vinkkaa Hedman. Tätä lyöntiä kutsutaan lentolyönniksi. Kyseisen lyönnin voi suorittaa sekä kämmen- että rystypuolelta.

Tenniksen tietopaketti -ohjelmassa vuodelta 1982 kerrataan syötön säännöt sekä neuvotaan pelaajia erikoisimmissa pelitilanteissa. Käsittelyssä on harvoin suurissa turnauksissa nähty "vieras pallo kentällä" -tilanne. "Vieraan pallon tullessa kentälle ei pelaaja saa keskeyttää peliä. Jos hän sen tekee, häviää hän pelatun pisteen", ohjeistaa ohjelman selostaja Juha Jokinen. Ottelun tuomari päättää pelataanko pisteestä uudelleen.

Erikoinen tilanne on myös se, jos vastustaja lyö niin kierteisen lyönnin, että pallo palautuu takaisin hänen puolelleen, ennen kuin vastaanottaja on ennättänyt osua siihen. Saako palloa lyödä, vaikka se on jo palautunut vastustajan puolelle? Vastaus on kyllä. Kyseisessä tapauksessa palloon saa osua myös vastustajan puolelta kunhan pelaaja ei koske verkkoon.

Kommentit