Hyppää pääsisältöön

1.10. Kino Suomi: Helsinki Napoli All Night Long

Elokuvan Helsinki Napoli all night long mainosjuliste
Elokuvan Helsinki Napoli all night long mainosjuliste helsinki napoli all night long

Berliinin alamaailmassa vilistää indieleffojen kulttihahmoja Mika Kaurismäen ensimmäisessä kansainvälisessä toimintakomediassa.


Saksassa ohjaajaksi opiskellut Mika Kaurismäki oli sivunnut kansainvälisiä teemoja jo aiemmissakin elokuvissaan, mutta Helsinki Napoli All Night Long (1987) oli nimeään myöten monikansallinen tuotanto.
Kari Väänänen on taksikuski Alex elokuvassa Helsinki Napoli All Night Long.
Taksi on Alexin maailma Berliinissä. Kari Väänänen on taksikuski Alex elokuvassa Helsinki Napoli All Night Long. Kuva: Rajoitettu k helsinki napoli all night long

Oikeastaan elokuvalla on hyvin vähän tekemistä sen paremmin Helsingin kuin Napolinkaan kanssa, vaan tapahtumapaikkana on Berliinin alamaailma. Otsikon kaupungit ovat pääpariskunnan synnyinkaupungit: Berliinin yössä vaikuttavat helsinkiläinen taksikuski Alex ja hänen napolilainen vaimonsa Stella.

Elokuva kertoo yhdestä yöstä, jonka aikana taksikuski joutuu arveluttavan rahasalkun kanssa keskelle gangsterien taistelua. Seikkailu etenee sirpaleisesti, vauhdikkaasti ja monipolvisesti tapahtumasta toiseen. Kaiken taustalla hehkuu kuvauksellisena Berliinin yö.

Elokuvan avioparina nähdään Kari Väänänen ja Roberta Manfredi, jonka isä, italialainen veteraanitähti Nino Manfredi tekee elokuvassa myös unohtumattoman pikkuroolin. Gangsteripomona nähdään ohjaaja Samuel Fuller, joka oli juuri vieraillut ensimmäisillä Sodankylän elokuvafestivaaleille.

Toisena gangsterina yrmyilee ranskalainen Eddie Constantine, 1950-luvun Lemmy Caution -elokuvien kovaotteinen dekkari, jolle Godardkin ohjasi kunnianosoitukseksi elokuvansa Alphaville. Pikkurooleissa vilahtavat myös ohjaajat Jim Jarmusch ja Wim Wenders.

Ensimmäisessä kansainvälisessä elokuvassaan, jonka rahoitus kerättiin Suomen lisäksi Länsi-Saksasta, Sveitsistä ja Italiasta, Mika Kaurismäki löysi yhteistyökumppanikseen saksalaisen käsikirjoittaja Richard Reitingerin, jonka kanssa yhteistyö jatkui vielä Yötyössä, Cha cha chassa ja Amazonissa.

Taksikuski Alex (Kari Väänänen) uhattuna. Haulikkoa pitelee ohjaaja Wim Wenders elokuvassa Helsinki Napoli All Night Long.
Väänänen tukalassa paikassa, haulikon toisessa päässä Wim Wenders. Taksikuski Alex (Kari Väänänen) uhattuna. Haulikkoa pitelee ohjaaja Wim Wenders elokuvassa Helsinki Napoli All Night Long. Kuva: Yle Kuvapalvelu kino suomi teema
  • Helsinki Napoli All Night Long (Suomi-Saksa-Sveitsi-Italia, 1987) Ohjaus Mika Kaurismäki. Käsikirjoitus Richard Reitinger. Rooleissa Kari Väänänen, Roberta Manfredi, Jean-Pierre Castaldi, Margi Clarke, Nino Manfredi, Samuel Fuller, Eddie Constantine, Sakari Kuosmanen, Katharina Thalbach, Jim Jarmusch, Wim Wenders. Tuotanto Villealfa Filmproductions ja Salinas Filmproduktion.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa