Hyppää pääsisältöön

24.9. Kino Suomi: Rosso

Palkkamurhaaja Rosso (Kari Väänänen) tulvivilla lakeuksilla.
Palkkamurhaaja Rosso (Kari Väänänen) tulvivilla lakeuksilla. Palkkamurhaaja Rosso (Kari Väänänen) tulvivilla lakeuksilla. Kuva: Yle Kuvapalvelu rosso

Kaurismäen tyylitelty klassikko miehisyydestä ja matkanteosta yhdistää melankoliaa, komiikkaa ja kerronnan kauneutta. Kulttuurien ristiriitaa ilmentävissä rooleissa loistavat Kari Väänänen ja Martti Syrjä.

Rosso (1985) oli Mika Kaurismäen kolmas pitkä elokuva, ja sillä hän viimeistään lunasti paikkansa maan arvostetuimpien uusimman aallon tekijöiden joukossa.

Rosso on italialainen palkkamurhaaja Giancarlo ”Siankarlo” Rosso, joka tulee Suomeen tappokeikalle. Työn edetessä käy ilmi, että iskun kohteena on hänen entinen heilansa ja ikirakkautensa Marja. Tytön etsinnässä Rosso lyöttäytyy yksiin Marjan veljen Martin kanssa: yhdessä miehet matkaavat kohti Pohjanmaan lakeuksia.

Elokuvan dialogin kirjoitti Aki Kaurismäki, ja sen niukkasanaisessa replikoinnissa onkin samaa etäännytettyä itseironisuutta, kuin aikalaisyleisön hurmanneessa esikoiselokuvassa Arvottomat. Arvottomien ja Rosson välissä tehty Klaani oli replikoinniltaan tavanomaisempi, ja siksi totisempi elokuva.

Rossossa leikitellään paitsi miehen roolilla, myös road movie –perinteellä, kansanluoteiden stereotyypeillä, ennakkoluuloilla ja sentimentaalisuudella. Osansa saavat suomalaisten vähäpuheisuus, italialaisten oletetut mafia- ja pizzayhteydet, pohjalainen jäyhyys, ja jopa Danten La Divina Commedia, jota elokuvassa siteerataan matkanteon vertauskuvana.

Suomalaisen elokuvahistorian klassikoksi on muodostunut kohtaus, jossa Giancarlo ja Martti laulavat tien päällä ajellessaan kaksikielisesti iskelmää Olen suomalainen/L’ italiano. Tässä pienessä mutta mahtipontisen pateettisessa iskelmässä kaksi temperamentiltaan vastakohtaista kansanluonnetta on hetkisen maailman edessä täydessä yhteisymmärryksessä.

Elokuvan päärooleissa nähdään Kari Väänänen Rossona ja Eppu Normaalin laulusolisti Martti Syrjä Marttina. Marjan pienessä mutta tärkeässä roolissa on valokuvamalli Leena Harjupatana, jolla on vain yksi repliikki elokuvan lopussa: ”Ciao.”

Pohjanmaan tulvivien lakeuksien lisäksi Rossoa kuvattiin pääkaupunkiseudulla ja Italiassa, ja elokuvassa kuullaan suomen lisäksi myös italiaa.

  • Rosso (1985) Ohjaus Mika Kaurismäki. Käsikirjoitus Mika Kaurismäki. Dialogi Aki Kaurismäki. Näyttelijät Kari Väänänen, Martti Syrjä, Leena Harjupatana. Tuotanto Villealfa Filmproductions.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa